Gazete Vatan Logo

Ukrayna-Rusya savaşı! Moskova'da tarihi zirve sona erdi... Lavrov ve Çavuşoğlu'ndan ortak açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Bakanlar yaptıkları ikili görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Ukrayna-Rusya savaşı! Moskova'da tarihi zirve sona erdi... Lavrov ve Çavuşoğlu'ndan ortak açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ortak açıklama yaptı.

Lavrov'un açıklamalarından satır başları:

Siyasi diyaloğumuz ve Putin ve Erdoğan arasındaki diyalog bizim için çok önemli. Türkiye'deki 9. İşbirliği Konseyinin detaylarını konuştuk bugün. Türk-Rus ilişkileri genel anlamda bölgede istikrarın teşkil edilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Ticari ve ekonomik alanda çok olumlu göstergeler ve rakamları yakalayabildik. 2020 senesinde ticaret hacmimiz yüzde 57 oranında arttı 33 milyar dolara ulaştı. Daha çok potansiyel olduğuna inanıyorum.

Korona salgını ile mücadelemiz başarı ile sürdürüyoruz. Ukrayna çevresindeki durumu detaylıca ele aldık. Harekâtımız Ukrayna'nın silahsızlandırılması üzerine. Ülkedeki herkes barış içinde yaşasın istiyoruz.

Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini destekliyoruz. Biz ortak çalışmalar yürütmekten memnuniyet duyuyoruz. İleride de ikili temaslarımızı artırmak niyetindeyiz.

"Zelenski Putin görüşmesi olacak mı?" sorusuna Lavrov şu şekilde cevap verdi:

Biz bugün bunu görüşmedik açıkçası. Cumhurbaşkanımız defalarca kez böyle bir görüşmenin yapılmasına engel olmadığını belirtti. Ancak bu görüşmek için görüşmek olamamalı. Bir takım mutabakatlar sağlanmalı. Şimdi online görüşmeler devam ediyor.

Haberin Devamı

Ukrayna hükümeti sadece görüşmek olmuş olmak için görüşüyor. Şimdiye kadar Minsk anlaşmalarını hep reddettiler. 2019 senesinin Aralık ayında Paris'te bir toplantı oldu, vaatlerimizi yerine getireceğiz dediler ama olmadı. Biz buradan dersimizi aldık. Somut görüşmeler yapmayı tercih ediyoruz.

PUTİN'İN TÜRKİYE ZİYARETİ

Biz Rusya ve Ukrayna taraflarının tekrar görüşmesini bugün konuşmadık ancak Antalya'da bunun faydalı olacağını söylemiştik. Ukrayna tarafı daha sonra yeni bir girişimde bulunmadı ama bulunursa biz katılırız. Sayın Putin ve Erdoğan görüşmesi hakkında 9. işbirliği konseyi hazırlıkları devam ediyor.

 

ÇAVUŞOĞLU: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK

Çavuşoğlu "Rusya'nın güven duyduğu ve söylediklerine kulak verdiği bir ülke olarak Ukrayna Krizi'nde de görüşlerimizi açık yüreklilikle ortaya koyuyoruz. Zira biz komşuyuz, dostuz ve birbirimize karşı doğru bildiklerimizi söylemek durumundayız dedi. Görüşmelerde önceliğin insani ateşkes sağlanmasını olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, Şu anda bizim önceliğimiz özellikle Mariupol'dan vatandaşlarımızın ve sivillerin güvenli bir şekilde çıkartılmasıdır" dedi. 

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti;
Bugün özellikle Antalya'dan sonra tekrar burada bir araya gelmekten mutluyuz. Türkiye olarak Ukrayna'da yaşanan savaş ve krizin başından bu yana net bir tutum takındık. Endişe ve eleştirilerimizi dürüst ve samimi bir şekilde paylaştık. Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık ve bunun gerekliliğini her vesileyle vurguladık. Başından beri hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için çaba sarf ettik ve sarf ediyoruz. Ancak maalesef Ukrayna'da 24 Şubattan bu yana yıkım ve insani dram artarak devam ediyor. Binlerce sivil hayatını kaybetti ve 3 milyonu aşkın insan Ukrayna'yı terk etti. Bu gidişata son verilmesi, akan kanın artık durması lazım. Hep vurguladığımız gibi savaşın kazananı olmaz, barışın ise kaybedeni olmaz.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE, RUSYANIN GÜVEN DUYDUĞU BİR ÜLKEDİR'
Bakan Çavuşoğlu konuşmasına şu ifadelerle devam etti;
Türk-Rus ilişkileri yakın tarihte de önemli sınamalardan geçmiştir. Liderlerimiz arasında karşılıklı saygı ve güvene dayalı güçlü bir diyalog mevcuttur. Bu diyaloğun ikili ilişkilerimiz için olduğu kadar bölgemizin istikrar ve güvenliği için de son derece yararlı sonuçlar getirdiğine ve bundan sonra da getireceğine inanıyoruz. Rusya'nın güven duyduğu ve söylediklerine kulak verdiği bir ülke olarak Ukrayna Krizinde de görüşlerimizi açık yüreklilikle ortaya koyuyoruz. Zira biz komşuyuz, dostuz ve birbirimize karşı doğru bildiklerimizi söylemek durumundayız. Ukrayna'daki ve bölgedeki şartların zorluğuna rağmen diplomasiye olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik ve bu inancımızı sürdürüyoruz. Belarus'taki görüşmeleri destekliyoruz, teşvik de ediyoruz ve olumlu sonuç getirmesini yürekten temenni ediyoruz. Her iki tarafla da görüşen bir ülke olarak bu sürece elimizden gelen katkıyı sağlıyoruz. Nitekim bu çerçevede Antalya'da Sayın Kuleba ve Sayın Lavrov ile bir araya gelmiştik. Her yapılan görüşme karşılıklı pozisyonların daha iyi anlaşılabilmesi için ve ortak zeminde buluşulabilmesi için faydalıdır ve bunu kolaylaştırır.

Haberin Devamı

ÖNCELİK, MARİUPOLDEN VATANDAŞLARIMIZI VE SİVİLLERİ TAHLİYE ETMEK
Görüşmelerde önceliğin insani bir ateşkes olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, Bu süreçte ne zaman arasam veya mesaj atsam hemen bana dönen Sergey Lavrov'a huzurlarınızda bir kere daha teşekkür ediyorum. Tabi başka ülkelerin de elbette değerli çabaları oldu. Zira hepimizin amacı aynı, savaş durmalı ve insanlar ölmemeli. İnsani trajedinin sona erdirilmesi için yine hep birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım. Bu hepimizin öncelikli konusu. İşte bu anlayışla bugün Moskova'ya geldim. Biliyorsunuz Türkiye olarak ciddi bir tahliye operasyonu gerçekleştirdik. 15 binden fazla vatandaşımızı Türkiye'ye getirdik. Bunların bir kısmını Rusya üzerinden gerçekleştirdik ve bu süreçte verdikleri destek için Rusya Federasyonuna da çok teşekkür ediyorum. Ve şimdi özellikle Savunma Bakanlarımız da temas halindeler. Şu anda bizim önceliğimiz özellikle Mariupol'dan vatandaşlarımızın ve sivillerin güvenli bir şekilde çıkartılmasıdır. Bu konuları kendisiyle Antalya'da da ele aldık ve telefonda da ele aldık. Bu konuda özellikle Sergey Lavrov'un çabaları takdire şayandır. Umarım en kısa süre içinde buradan siviller çıkartılır, bunun için acilen insani ateşkese ihtiyacımız var. Ayrıca burada ve diğer bölgelerde yaşayan insanlara da hiç ayrım yapılmaksızın insani yardımların ulaştırılması gerekiyor, komşu ülkelere ulaştırıldığı gibi. Bunların hepsini bugün yine samimi bir ortamda memnuniyetle söylerim ki ele aldık dedi.

Çavuşoğlu konuşmasına şöyle devam etti;
Diğer taraftan tabi önce insani ateşkes sonra kalıcı bir ateşkesin sağlanması için düşüncelerimizi samimi bir şekilde her iki tarafla da paylaşıyoruz. Amacımız, bu yaşananlardan ders alıp bölgenin istikrarı ve barışı için hep birlikte çalışmaktır. Biz diplomasiyi önceleyen çabalarımızı bu süreçte artırarak devam ettireceğiz. Tabi bu süreçte Rusya'nın ve Ukrayna'nın bize olan güveni olmasaydı, bu çabalarımızı yeterince yerine getiremezdik. Diğer taraftan mevkidaşım Sergey Lavrov'un da söylediği gibi ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık ve Suriye'deki süreci ele aldık çünkü özellikle Anayasa Komisyonunun sonuç getirmesi önemli. Libya'daki gelişmeleri de değerlendirdik. Güney Kafkasya'nın barışı ve istikrarı için birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım. Bizim de Ermenistan'la başlatılan bir sürecimiz var, özel temsilcilerimiz ilk toplantılarını Rusya'nın kolaylaştırıcılığında burada Moskova'da gerçekleştirdi. İkinci toplantı Viyana'da oldu. Benim de Antalya Diplomasi Forumu marjında Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile verimli bir görüşmem oldu. Bu görüşmeyi sürdüreceğiz, Rusya'nın da tam desteği var. Başından beri bu süreci desteklediklerini biliyoruz. Azerbaycan'ın da aynı şekilde desteği var. Hep birlikte önce şu ateşkesi bir sağlayalım, bir barış olsun ve tüm bölgemizin bir barış bölgesi olması için samimi bir şekilde gayretlerimizi sürdürelim.

 

ZİRVE ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşmede, "Türkiye başından beri net bir tutum sergiledi. Dengeli, objektif. Hak ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan ülke olarak dürüst bir arabuluculuk, kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşme öncesinde konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Birçok sınamalarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde bu ziyareti gerçekleştiriyorum. Sınama ve zorlukların olduğu dönemde diyalog ve diplomasi daha önem arz ediyor. Bu nedenle Antalya’ya kadar gelip üçlü toplantıya katıldığınız için bir kere daha teşekkür ediyorum” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, görüşmelerin ana maddesinin Ukrayna’da yaşananlar olduğunu ifade ederek, “Bugün görüşmelerimizde önümüzde bir kriz var. Ukrayna krizi. Bu krizin barışçıl yollarla sonlandırılması konusunda sarf ettiğimiz çabalar dahil düşüncelerimizi görüşmelerimizde gündeme getireceğiz. Türkiye başından beri net bir tutum sergiledi. Dengeli, objektif. Hak ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan ülke olarak dürüst bir arabuluculuk, kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Bu doğrultuda Montrö Sözleşmesi'ni de her zaman olduğu gibi yine tam olarak uygulayacağımızı açıkladık. Bu doğrultuda 4 tane Rus gemisinin geçişi ile aldığınız geçmemesi yönündeki kararı memnuniyetler karşıladık. İkili ilişkilerimizin yanında birçok zor dosyada Suriye olsun, Libya olsun, Rusya Federasyonu ile birlikte çalıştık. Bu çalışmalarımız çerçevesinde oluşan güven sayesinde bugün bir masa etrafındayız. Bir kere daha bu güvenden dolayı teşekkür ediyorum. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş. Gerek Dokuzuncu Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Toplantısı'nın hazırlığı, gerekse ikili ilişkilerimizin tüm boyutlarını bir kez daha görüşme fırsatı bulduğumuz için memnunum” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin bu konudaki dengeli tutumu bizim için çok önemli”
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, “Sizinle daha önce de Antalya’daki Diplomasi Forumu’nda bir araya gelmiştik. Bir dönem sonra yine görüşüyor olmamız ikili diyaloğumuzun ve koordinasyonumuzun ne derece önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Özellikle uluslararası gündem hızlı değişirken bu görüşme çok önemli. Hem bugünkü görüşme hem diğer seviyelerde yapılan görüşmeler sembolik bir anlam taşıyor. Bundan 101 yıl önce 16 Mart tarihinde, 1921 yılında Sovyetler Birliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında dostluk ve kardeşlik anlaşması imzalanmıştı. Bugün görüşmemiz gereken en önemli konu Ukrayna konusudur. Ukrayna ile ilgili bir takım görüş ayrılığımız var. Bunu kimseden gizlemiyoruz. Günümüz şartlarının gerektirdiği ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda yine de tutarlı bir duruş sergilemeye çalışıyoruz. Türkiye’nin bu konudaki dengeli tutumu bizim için çok önemli. Ayrıca Ankara’nın Montrö Sözleşmesi'nin gerekliliğini yerine getirmesine büyük önem veriyoruz. Ukrayna meselesinin yanı sıra Suriye, Libya ve Afganistan gibi konularda da görüş alışverişimiz olacak. İkili gündemimiz çok yoğun. İkili gündemle ilgili bir sonraki toplantı Türkiye’de yapılacak olan 9. Yüksek Düzeyli İş Konseyi Toplantısı'nın gündemini ve tarihlerini görüşeceğiz” dedi.