Gazete Vatan Logo

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika haberleri... Putin'e ağır darbe! Ukrayna dünyaya duyurdu: Öldürülen Rus generallerin sayısı 4'e yükseldi

Rus ordusunun Ukrayna topraklarına gimesiyle başlayan savaşta 3. haftaya girildi. Kanlı savaşın 21. gününde çatışmaların ve bombalamaların sürdüğü cephe hattında sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Ukrayna öldürülen Rus generallerin sayısının 4'e yükseldiğini duyurdu. Ukrayna içişleri bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko, 46 ​​yaşındaki Tümgeneral Oleg Mityaev'in Salı günü Mariupol'de öldürüldüğünü açıkladı. Rusya'nın askeri kayıplarını telafi etmek için yeni yollar aradığı ve askeri okul öğrencilerini erken mezun etmeyi planladığı da gelen iddialar arasında. Öte yandan ABD Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna için yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Başkan Biden'ın Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım göndereceği belirtiliyor.

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika haberleri... Putin'e ağır darbe! Ukrayna dünyaya duyurdu: Öldürülen Rus generallerin sayısı 4'e yükseldi

Dünyanın endişe ve korkuyla izlediği Rusya-Ukrayna savaşında kritik gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Ülkenin dört bir yanından çatışma ve bombardıman haberleri gelmeye devam ederken Ukrayna öldürülen Rus generallerin sayısının 4'e çıktığını duyurdu. Açıklamada 46 ​​yaşındaki Tümgeneral Oleg Mityaev'in Salı günü Mariupol'de öldürüldüğünü açıkladı. ABD Ukrayna'ya yeni bir askeri yarım için kolları sıvarken IMF Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomik ve siyasi düzeni 'temelden' değiştirebileceğini duyurdu...

 

16.15: ABD'nin Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan büyükelçiliği, Rus birliklerinin Çernihiv'deki bombardımanı sonucu ekmek kuyruğunda bekleyen 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

15.54: Rus askeri birlikleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait füze ve topçu sistemlerinin bulunduğu depoyu imha etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 21 gündür sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuna ait füze ve topçu sistemlerinin depolandığı bir hangarın imha edildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin füze ve topçu depolarına yönelik saldırı, Rusya Federasyonu’nun yüksek hassasiyetli füzeleriyle gerçekleşti” denildi.

Haberin Devamı

15.48: Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Ukrayna saldırısına tepki olarak Rusya'yı "ayrıcalıklı ülke" statüsünden çıkaracaklarını söyledi.

14.49: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’da İsveç veya Avusturya gibi askerden arındırılmış tarafsız bir devlet oluşturulması fikrine olumlu baktıklarını ifade ederek, "Şu anda gerçekten tartışılan ve gerçek bir uzlaşma olarak görülebilecek seçenek bu" dedi.

14.32: Polonya Sınır Koruma Teşkilatı (Straz Graniczna) Ukrayna'dan Polonya'ya sığınan mülteci sayısının 1 milyon 893 bine ulaştığını duyurdu.

14.21: Ukrayna’da sivilleri güvenli bölgeye tahliye eden otobüs ile minibüsün kafa kafaya çarpışması sonucu 7 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.

14.19: Almanya’nın en büyük enerji şirketi E.ON, Ukrayna’daki savaşa tepki olarak Rus doğal gaz şirketi Gazprom’un Avrupa'daki şirketlerinden gaz tedarikini durdurduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

UKRAYNA: HARKOV'DA 500 SİVİL ÖLDÜ

14.05: Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklama, Rusya tarafından Ukrayna’nın Harkov bölgesine düzenlenen saldırılarda en az 500 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırılarının 21’inci gününde sivil yerleşim bölgelerini hedef almaya devam ediyor. Rus birliklerinin binalara düzenlediği saldırıların ardından enkaz altında kalanları arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklamada 24 Şubat’ta savaşın başlamasından bu yana Harkov bölgesinde en az 500 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Harkov’da enkaz altında kalan toplam 189 kişinin ise ekipler tarafından kurtarıldığı ifade edildi.

13.43: Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Bizim bilgilerimize göre özellikle Ukrayna topraklarına giren birliklerin yüzde 40’ı etkisiz hale getirildi ve şu an savaşacak halde değiller. Özellikle Suriye’de bombardıman düzenleyen uçaklarda kullandıkları hava araçlarının ciddi kısmını yok ettik ya da vurduk” dedi.

Haberin Devamı

13.39: Tayvan Dışişleri Bakanlığının başlattığı Ukrayna'ya destek kampanyasında binlerce yardım kolisi hazırlandı.

RUSYA ZAPAROJYA'DA İLK KEZ SİVİL NOKTALARI HEDEF ALDI

13.01: Rus ordusu, Ukrayna'ya yönelik saldırılarında Zaporojya kentinde ilk kez sivil noktaları hedef aldığı saldırıda tren istasyonunu ve bir parkı vurdu.

Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırılarını 21 gündür sürdürüyor. Zaparojya Valisi Oleksandr Staruk yaptığın açıklamada, Rusya'nın saldırıların başlangıcından bu yana Zaporijya kentinde ilk kez sivil altyapıyı hedef aldığını belirtti. Vali Staruk, “Şehrimizde ilk kez sivil noktalar hedef alındı. İyi bir sabaha uyanmadık. Roketler tren istasyonu bölgesini vurdu. Resmi bilgilere göre hayatını kaybeden olmadı. Diğer bir roket de botanik bahçe bölgesine düştü" bilgisini paylaştı.

Staruk ayrıca aralarında 772 çocuğun olduğu 3 bin 207 kişinin gece saatlerinde Mariopol’den Zaporojya'ya ulaştığını kaydetti.

12.57: Belçika'nın başkenti Brüksel'de Finlandiya, Gürcistan, İsveç, Ukrayna ve Avrupa Birliği'nin (AB) de katıldığı olağanüstü NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Dünya bu anlamsız savaşı kınıyor. NATO müttefikleri ve ortakları Rusya'ya benzeri görülmemiş yaptırımlar uyguluyor ve biz Ukrayna'ya desteğimizde birleştik" dedi.

Haberin Devamı

13 BİN 800 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

12.02: Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, savaşın başlamasından bu yana 13 bin 800 Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 21 gündür devam ediyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 24 Şubat - 16 Mart tarihleri arasında yaşanan çatışmalarda 13 bin 800 Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi. Rus ordusuna ait 430 ana muharebe tankı, bin 375 zırhlı savaş aracı, 190 topçu sistemi, 70 çok namlulu roketatar sistemi, 43 hava savunma sisteminin imha edildiği ifade edilen açıklamada, ayrıca 84 Rus savaş uçağı, 108 helikopter, 819 araç, 3 gemi, 60 yakıt tankeri, 11 İHA ve 10 adet özel ekipmanın vurulduğu kaydedildi.

11.57: Ukrayna, Rus ordusuna ait obüsleri ve topçu sistemlerini imha etti.

Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş 21 gündür devam ediyor. Kiev ve Sumi yakınlarında Ukrayna ordusunun 72. ve 93. Tugaylarına mensup askerler ile Rus askerleri arasındaki çatışmalar havadan görüntülendi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Ukrayna askerlerinin Rusya'ya ait obüsleri ve topçu sistemlerini vurduğu görüldü.

11.51: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Savunma Bakanları Toplantısı öncesi basın toplantısı düzenledi. Austin, Ukrayna'da meşru bir hükümetin olduğunu belirterek NATO ve ABD'nin Ukrayna'ya desteğinin süreceğini belirtti.

UKRAYNA ORDUSU RUS HELİKOPTERLERİNİ VURDU

11.17: Ukrayna ordusu, Herson Havaalanı'nda Rusya'ya ait helikopterleri imha etti.

Rusya-Ukrayna savaşı 21. gününde devam ediyor. Ukrayna ordusu tarafından yapılan açıklamada, Rus askeri güçlerinin kontrolündeki Herson'da bulunan havaalanındaki Rus helikopterlerinin havadan vurularak imha edildiği ifade edildi. Çekilen fotoğraflarda havaalanından alev ve duman yükseldiği görüldü.

RUS ORDUSU KİEV'İ VURDU

10.32: Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gerçekleştirdiği saldırıda 12 katlı bir binadaki 2 kişi yaralandı.

Rusya, Ukrayna'ya saldırılarını 21 gündür sürdürüyor. Rus ordusu, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Shevchenko semtinde saat 06.00 sıralarında saldırı gerçekleştirdi. Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklamaya göre, saldırıda 12 katlı bir binadaki 2 kişi yaralanırken, toplam 37 kişi binadan tahliye edildi. Saldırı sonrası çıkan yangın ise 07.45'te söndürüldü. Rus ordusunun dün Kiev'i hedef aldığı saldırıda en az 4 kişi hayatını kaybetmişti.

10.16: Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Holokost kurbanlarını anma töreninde, "Eğer tarihten ders almazsak, aynı hataları tekrarlarız. Ukrayna'da yaşanan işgale karşı birlik olmalıyız" dedi.

UKRAYNA RUS MEVZİLERİNİ ROKETATARLA VURDU

10.04: Ukrayna ordusu, Rus askerlerinin mevzilerini çok namlulu roketatar sistemiyle vurdu.

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş 21 gündür devam ederken Ukraynalı birlikler, Rus saldırılarına karşılık vermeyi sürdürüyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri gece saatlerinde 30. Mekanize Taburu’na ait çoklu roketatar sistemiyle Rus mevzilerini vurdu.

09.55: ABD merkezli Fox News kanalının kameramanı Pierre Zakrzewski ve Ukraynalı gazeteci Oleksandra Sasha Kuvshynova, Ukrayna'nın başkenti Kiev’de araca ateş açılması sonucu hayatını kaybetti.  

09.47: Rusya, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait zırhlı araçları ve tankları imha etti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 21. güne girildi. Rus ordusu, silahlı insansız hava aracı Inokhodets ile Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait tankları ve zırhlı araçları hedef aldı. Rusya Savunma Bakanlığı askeri araçların imha edildiğini belirtti.

09.35: İngiltere Savunma Bakanlığı, dün akşam itibariyle yayınladığı savunma istihbaratı raporunda, Rusya'nın Ukrayna'da askeri personel kaybı verdiği ve Ukrayna direnişi karşısında saldırı operasyonlarında yavaşlayacağı belirtildi.

07.53: Japonya ve ABD birlikleri, Japon adalarına yönelik bir işgal girişimi senaryosu altında hava indirme ve muharebe ortak askeri tatbikatı düzenledi.

07.07:  Tayvan Dış İşleri Bakanı Josep Wu, 4 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin, Tayvan temsilcilerinin ve diğer Avrupalı diplomatlarında katıldığı basın toplantısında, Ukrayna’ya 11,5 milyon dolarlık ek yardım yapacaklarını duyurdu.  

06.23: Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomik ve siyasi düzeni 'temelden' değiştirebileceğini duyurdu.

06.11: Ukrayna, 4. Rus generalin öldürüldüğünü açıkladı.

Ukrayna içişleri bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko, 46 ​​yaşındaki Tümgeneral Oleg Mityaev'in Salı günü öldüğünü söyledi.

Mityaev'in Mariupol'de öldürüldüğü açıklandı. Gerashchenko, Mityaev'in 150. motorlu tüfek tümeni komuta ettiğini ve Suriye'de savaştığını söyledi.

ABD'DEN UKRAYNA'YA YENİ ASKERİ YARDIM

06.10: Wall Street Journal'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, ABD Başkanı Joe Biden bu hafta içinde Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım açıklayacak. Bu yardımın 13,6 milyar dolarlık fonun bir parçası olacağı belirtiliyor.

05.54: ABD Dışişleri Bakanı Blinken 'Her şeyden önce, bir Ukrayna olacak, Vladimir Putin'den çok daha uzun süre bağımsız bir Ukrayna olacak' dedi ve ABD'nin şu anda mümkün olduğu kadar çok ölüm ve yıkımı önlemeye çalıştığını söyledi.

05.42: Ukrayna ordusu, yaşanan kayıplar nedeniyle Rusya'nın askeri okul öğrencilerini erken mezun etmeyi planladığını iddia etti.

05.30: Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus gemileri tarafından Karadeniz üzerinden Ukrayna'nın Odessa kentinin bombalandığını belirterek, "Birkaç saat önce Rus donanmasına ait gemiler Odessa Bölgesi'ndeki Tusla Köyü açıklarından sahil bölgesine top ve füze atışları gerçekleştirdi. İşgalciler kıyı savunma sistemimizi test etmeye çalışıyordu. Denizcileri karaya çıkarma girişiminde bulunmadılar" ifadelerini kullandı.

'RUSYA KAYIPLARINI TELAFİ ETMEK İÇİN EK BİRLİK OLUŞTURACAK'

05.28: İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın 'Ukrayna'daki personel kayıplarını telafi etmek için giderek daha fazla ek birlik oluşturmaya çalıştığını' söyledi.

05.00: Tayvan Dış İşleri Bakanı Josep Wu, 4 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin, Tayvan temsilcilerinin ve diğer Avrupalı diplomatlarında katıldığı basın toplantısında yaptığı açıklamada, Tayvan'ın Ukrayna’ya 11,5 milyon dolarlık ek yardım yapacağını kaydetti. Açıklamasında, Tayvan’ın yapacağı yardımın 5 AB ülkesine pay edileceği ve yardımların bu ülkelerin sivil toplum kuruluşları aracılığı ile Ukraynalı mültecilere ulaştırılacağını bildiren Josep Wu, "Polonya'ya 6,5 milyon Dolar, Litvanya'ya 500 bin dolar, Slovakya, Macaristan ve Çekya'da 1,5 milyon dolarlık yardım yapılacak" ifadelerini kullandı.

04.50: Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi bir konferansta yaptığı konuşmada, BMGK'da reform çabalarını destekleyeceklerini belirtti. Moskova'nın, Ukrayna işgaline atıfta bulunarak, Rusya'nın daimi bir konsey üyesi olarak uluslararası toplumda barış ve güvenliğin korunmasında büyük sorumluluğa sahip olduğunu hatırlatan Hayashi, Moskova'nın tutumunun konseyde yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu gösterdiğini kaydetti. Üye ülkelerin farklı ulusal çıkarları nedeniyle konseyde reform yapmanın kolay olmadığının altını çizen Hayashi, buna rağmen diğer ülkelerle işbirliği yaparak, reform çabalarını destekleyeceklerini ifade etti.

04.25: Japonya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik ek yaptırımların bir parçası olarak, Rusya'nın "ayrıcalıklı ulus" ticaret statüsünün iptal edeceği ifade edildi. Japonya basınının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın kararı en kısa sürede kamuoyuna açıklayacağı belirtilirken, söz konusu tedbirin ardından Rusya'nın daha yüksek ithalat vergilerine tabi olacağı kaydedildi.

04.00: Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresine yönelik yaptırımlar kapsamında İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea Futbol Kulübü eski sahibi Roman Abramovich'i yaptırım listesine eklediğini duyurdu.

03.50: Ukrayna’nın Dnipro Bölgesi’nde bulunan Nikopol kenti Belediye Başkanı Oleksandr Sayuk sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Harkov’a bağlı Oleksiivka ile Dnipro’ya bağlı Nikopol kentleri arasında bombardıman yapıldığını duyurdu.

Rus birliklerinin bu bombardımanlarına hala devam ettiğini aktaran Sayuk, Nikopol kenti merkezine henüz bir saldırı gerçekleşmediğini, fakat bir saldırı durumda sirenleri duyan halkın derhal sığınaklara kaçmasını tavsiye etti. Öte yandan Rusya’nın en çok saldırı gerçekleştirdiği kentlerden olan Harkov’da da Rus saldırıları devam etti. Rus uçakları, kentin merkezi noktalarına saldırılar düzenlerken, bu saldırılarda sivil hedeflerin vurulup vurulmadığı konusunda henüz iki taftanda resmi bir açıkla yapılmadı.

Ayrıca Ukrayna'nın Çernihiv Bölge Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, Rus askerleri tarafından ikisi 17 ve biri 19 yaşında olan 3 gencin öldürüldüğü belirtilerek, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

23.40: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliye edilen kişi sayısının bugün yola çıkan 181 kişiyle beraber 15 bin 24 olduğunu açıkladı.

23.20: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 13.6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onayladı. Tasarı ile 13,6 milyar dolarlık fon, Ukrayna savunmasını güçlendirmek, Rusya ekonomisini engellemek ve savaş nedeniyle yerinden edilmiş sivilleri desteklemek için ayrılıyor. Fonun ayrıca diğer Doğu Avrupa ülkelerine ve bölgesel müttefiklere savunmalarını güçlendirmek, enerji kaynaklarını ve siber güvenlik ihtiyaçlarını korumak için ve insani, ekonomik yardım sağlamak için kullanılacağı belirtildi.

23.13: Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Ukrayna’nın başkenti Kiev’e geldi.