Gazete Vatan Logo

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika haberleri! Rusya - Ukrayna arasındaki 3.görüşme gerçekleşti! Rusya ateşkes ilan etti...

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ediyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Antalya'da görüşeceğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Karadeniz'de bir Rus savaş gemisinin çoklu roketatar sisteminden fırlatılan füzelerle batırıldığını aktardı. Rusya, Moskova'ya dost olmayan ülkelerin listesini resmen onayladı. Kiev’in kent meydanında güvenlik önlemleri arttırılarak barikatlar kuruldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "NATO topraklarına yönelik herhangi bir saldırı gerçekleştirilirse NATO topraklarının her bir köşesini savunmak için gerekli adımları atacağız" ifadelerini kullandı.

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika haberleri! Rusya - Ukrayna arasındaki 3.görüşme gerçekleşti! Rusya ateşkes ilan etti...

Rusya'nın 12 gün önce başlattığı Ukrayna işgali tüm şiddetiyle sürüyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Antalya'da görüşeceğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Karadeniz'de bir Rus savaş gemisinin çoklu roketatar sisteminden fırlatılan füzelerle batırıldığını aktardı. Rusya, Moskova'ya dost olmayan ülkelerin listesini resmen onayladı. Kiev’in kent meydanında güvenlik önlemleri arttırılarak barikatlar kuruldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "NATO topraklarına yönelik herhangi bir saldırı gerçekleştirilirse NATO topraklarının her bir köşesini savunmak için gerekli adımları atacağız" ifadelerini kullandı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’ya başlattıkları saldırıları durdurabileceklerini, öne sürdükleri şartların Ukrayna tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi. İşte Ukrayna-Rusya savaşından son dakika haberleri...

 

00.30: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kaldığını ve kaçmadığını belirterek, "Kimseden korkmuyorum" dedi.

Haberin Devamı

00.20: Putin: Ukrayna'da sadece profesyonel askerler kullanacağız.

23.58: Ukrayna ordusu tarafından başkent Kiev ve Jitomir’de 2 Rus savaş uçağı düşürüldü. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ilk gününden bu yana 47 uçak ve 68 helikopter düşürüldüğünü duyurmuştu.

23.48: Rusya, sivillerin tahliyesi için yarın 10.00'dan itibaren Ukrayna’nın başkenti Kiev, Harkov, Çernihiv, Sumi ve Mariupol kentlerinde geçici ateşkes ilan etti.

23.34: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşını ele aldı.

23.16: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yarın videokonferans yoluyla İngiltere parlamentosuna hitap edecek.

22.39: Rus ordusu, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bölgelerden biri olan Jitomir bölgesinde yer alan Çernyahova’da bir yakıt deposunu hedef aldı. Saldırı sonucu yakıt deposunda yangın çıktı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair henüz açıklama yapılmazken, itfaiyenin 24 personel ve 5 araçla yangına müdahale ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

22.32: ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile video konferans yoluyla gerçekleştirdiği görüşmede Rusya-Ukrayna savaşını ele aldı. Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Liderler, Ukrayna'yı sebepsiz ve haksız işgalinin Rusya'ya olan maliyetini artırmaya devam etme kararlılıklarını teyit ettiler. Ayrıca Ukrayna'ya güvenlik, ekonomik ve insani yardım sağlamaya devam etme taahhütlerinin de altını çizdiler. Ek olarak Ukrayna ve Rusya devlet başkanları ile son zamanlardaki ilişkilerini tartıştılar” denildi.

20.52: Rusya - Ukrayna arasında gerçekleşen üçüncü tur müzakere sona erdi. Görüşmeler yaklaşık 4 saat sürdü.Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak, Rus ile Ukrayna heyetleri arasındaki üçüncü tur görüşmelerin sona erdiğini duyurdu. Video mesajında Podolyak, müzakerelerde insani yardım koridorlarının lojistiğini iyileştirmede küçük ama olumlu gelişmeler olduğunu açıkladı. Müzakere heyetinde Ukrayna'yı temsil eden Podolyak, görüşmelerin durumu önemli ölçüde düzeltecek bir sonuca varmadığını aktardı. Öte yandan Podolyak, heyetler arasındaki ateşkes görüşmelerinin süreceğini ifade etti.

Haberin Devamı

20.50: İngiltere’nin Kiev Büyükelçisi Mel Simmons’ın "ciddi güvenlik durumu" nedeniyle Ukrayna’yı terk ettiği açıklandı.

20.45: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7 Mart itibarıyla Ukrayna'da sağlık çalışanlarına yönelik 16 saldırı yapıldığını duyurdu. Saldırıların 24 Şubat-3 Mart arasında gerçekleştiği belirtildi. DSÖ'ye göre en az dokuz sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 16 kişi de yaralandı.

20.40: ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rusya lideri Putin'in Ukrayna çevresine yığdığı güçlerin neredeyse yüzde 100'ünü ülke içine konuşlandırdığını aktardı. Putin Ukrayna işgali öncesi 150 bini aşkın askeri sınıra dizmişti. ABD'li yetkili, Rusya'nın Ukrayna hedeflerine 625 füze attığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

20.12: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yaptırımlara rağmen Rusya’dan doğal gaz ve petrol alımıyla alakalı eleştirilere cevap vererek, “Rusya'dan gelen doğal gaz ve petrol ürünlerini bilinçli olarak yaptırımlardan muaf tuttuk” dedi.

19.56: Ukrayna ordusu, Rus ordusuna ait konvoyları hedef almaya devam ediyor. Rus ordusuna yakıt ikmali sağlayan konvoy, Çernihiv bölgesinde yer alan Pryluky’da Ukrayna ordusu tarafından imha edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, konvoydaki araçların tamamen kullanılamaz hale geldiği görüldü.

19.48: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ve kentlerdeki çatışmalar devam ederken, güncel durum ile ilgili Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov açıklamalarda bulundu. Rus birlikleri tarafından bazı yerleşim alanlarında kontrolün sağlandığını söyleyen Konaşenkov, bazı kentlerde insani koridorların oluşturulması için ateşkes rejimi uyguladıklarını belirtti. Konaşenkov, “Bugün, Moskova saatiyle 10.00’dan itibaren sivillerin tahliyesi için ‘ateşkes rejimi’ çerçevesinde operasyonlar tamamen durdu. Dün Mariupol’den kaçmayı başaran sivillere göre milliyetçilerin kontrol altında tuttuğu kentlerde koşullar oldukça zor. İnsanlar bodrumlarda saklanıyor, elektrik ve doğalgaz olmadığı için yemekler sokaklarda yakılan ateşlerde pişiriliyor. Milliyetçiler evlerini terk etmeye çalışan sivillere ateş ediyor. Savaşçılarımız bu milliyetçi grupları dağıtıyor” dedi.

19.47: Rusya, ABD fonlarıyla Ukrayna’nın bazı kentlerinde yasaklı biyolojik ve kimyasal laboratuvarlar kurulduğunu, Ukrayna ve ABD'nin Biyolojik Silahlar Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini iddia etti.

19.16: Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ve Jitomir şehrine füze saldırıları devam ediyor.

19.08: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerenin 3’üncü tur görüşmesi devam ederken, Ukrayna’nın bazı kentlerinde Rusya ve Ukrayna orduları arasındaki çatışmalar da sürüyor. Odessa Askeri Karargahı Sözcüsü Sergey Bratcuhk, Odessa’da bir Rus gemisini batırdıklarını öne sürdü.

18.37: Ukrayna’nın liman kentlerinden Herson’da Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini protesto eden sivilleri dağıtmak için Rus askerleri havaya ateş açtı.

18.20: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Hollanda Başbakanı Mart Rutte ile Londra'da ortak basın toplantısına katıldı. Kanada lideri, Moskova Yönetimi'nin Ukrayna işgali nedeniyle Rus liderliğine yakın 10 kişiye yeni yaptırımlar getirileceğini duyurdu. Yaptırım uygulanacaklar arasında eski ve mevcut üst düzey hükümet yetkilileri, oligarklar ve Rus liderliğine destek veren isimler bulunuyor. Trudeau, basın toplantısında, yaptırım uygulanacak isimlerin hapisteki muhalif lider Aleksey Navalnı tarafından derlenen bir listeden alındığını ifade etti.

17.48: Ukrayna Tarih ve Kültür Anıtlarını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Olha Rutkovska, saldırıların şiddetli yaşandığı Jitomirin Vyazivka köyünde bulunan 150 yıllık tarihi kilisenin tahrip olduğunu duyurdu. 1862 yılında yapılan kilisenin büyük bir bölümü hasar gördü.    

17.36: Ukrayna İçişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada Irpinden 200ü çocuk yaklaşık 2 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

17.30: Ukrayna Ordusu tarafından Harkov’da düşürülen Rus uçağının pilotu, Ukraynalı askerlere "Bana verilen emri yerine getirdim" dedi.

Ukrayna ordusu tarafından Harkov kentinde dün akşam saatlerinde bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından uçağın pilotu Ukraynalı askerler tarafından esir alındı. Esir alınan pilot, uçağının Ukraynalı askerler tarafından vurulmasından sonra paraşütle atlayarak sağ kaldığını söyledi.

“Verilen emirleri yerine getirdim”
Komutanları tarafından kendisine verilen emirleri yerine getirdiğini ifade eden Rus pilot, “Sağ kaldım ama esir alındım. İkinci pilot yok. Çocuklara ve anneme sağ olduğumu söyleyin. Sağ kalır mıyım bilmiyorum. General Aleg Vladimiroviç bombalamamız gereken yerlerin koordinatını verdi. 24 uçaktan 15’i aktif görevde çalışıyor. Ben 3 kere Harkov’da göreve çıktım. Ben bana verilen koordinatlara yönelik çalışıyorum. Bugün, ayın 3'ünde ve 24’ünde toplamda 3 kere göreve çıktım. Benim adım Maksim Sergeyviç. Eşim Natalya ve çocuklarım Mihail ile Aleksandır. 16 ve 11 yaşındalar. Ben Ukraynalı çocukları öldürmedim bana verilen emri yerine getirdim ve bana verilen koordinatlara yönelik çalıştım” şeklinde konuştu.

RUSYA 34 HASTANEYİ VURDU

17.22: Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında bin 500'den fazla konutu ve 34 hastaneyi vurduğunu açıkladı.

MÜZAKERELERDE 3. TUR BAŞLADI

17.20: Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin üçüncü turu başladı.

17.18: Ukrayna'nın Harkiv kentinde Rusya'nın bombardıman sonucu çöken binada arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, sınıra yakın bölgedeki Harkiv kentinde Rus birlikleri tarafından yapılan bombardıman sonucu çöken 4 katlı binada enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürüyor. Acil servisten yapılan açıklamada, enkaz altında kalanların arandığı ifade edildi.

17.05: Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Ukrayna’dan tahliye edilen Türk ve Ukrayna vatandaşlarını Romanya sınırında sağlık taramasından geçirdi.

17.02: Ukrayna'nın Bucha kentinde bulunan siviller otobüslerle tahliye ediliyor.

16.10: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımıyla Antalya’daki Diplomasi Forumu’nda bir araya geleceğini duyurdu.

11 BİNDEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

15.54: Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 11 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi.

Rusya 24 Şubat’ta saldırı başlattığı Ukrayna’da ağır kayıplar veriyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 11 binden fazla Rus askerinin öldüğü, Rus ordusuna ait 290 tank, ve 999’dan fazla zırhlı askeri aracın imha edildiği duyuruldu. Ayrıca Rusya'ya ait 117 topçu atış sistemi, 46 uçak, 68 helikopter, 454 otomobil, 3 gemi, 60 yakıt tankı, 7 insansız hava aracının da kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.

15.53: Rusya, Ukrayna tarafından Ukrayna’daki saldırı ile ilgili talep edilen Uluslararası Adalet Divanı'ndaki davanın açılış duruşmasına katılmayı reddetti.

RUSYA ATEŞKES ŞARTLARINI AÇIKLADI

14.44: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’ya başlattıkları saldırıları durdurabileceklerini, öne sürdükleri şartların Ukrayna tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Peskov, “Ukrayna anayasayı değiştirmeli ve herhangi bir bloğa girmemeli” diyerek Kırım’ın da Rusya’nın parçası olarak tanınması gerektiğini ifade etti.

15.41: Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın Karadeniz kıyısında bulunan liman kenti Odessa'da siren sesleri duyulmaya başlandı.

DOĞALGAZ FİYATLARINDA REKOR

15.33: Avrupa’da doğalgaza yapılan yüzde 60'lık zammın ardından doğalgazın megavatsaat fiyatı 148‘den 345 euro'ya yükseldi.

15.15: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında sürdürülen müzakerelerin 3’üncü turunun 17.00’de başlayacağı açıklandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından heyetler arasındaki müzakere görüşmeleri devam ediyor. Tarafların barış ve ateşkes amacıyla başlattığı toplantıların 3. turu yine Belarus’ta gerçekleşecek. Sabah saatlerinde 15.00’de başlayacağı duyurulan müzakerelerin saati 17.00 olarak açıklandı. Belarus basınında yer alan bilgilerde, tarafların müzakereye başlamak için hazır bulunduğu belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta başlattığı saldırıların ardından ilk müzakere 28 Şubat’ta, 2. müzakere ise 3 Mart’ta gerçekleşmişti. İlk turda taraflar herhangi bir karar alamazken, 2. turda bazı kentlerde insani koridor açılması yönünde belli aralıklarla ateşkes kararları alınmıştı.

14.52: Rusya’nın saldırılarından kaçan ve Avrupa ülkelerine gitmek için tren bekleyen Ukraynalı siviller, Lviv kentindeki stadyuma sığındı.



Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırıların ardından yaşadıkları çatışma bölgelerinden kaçan milyonlarca sivil, Polonya ile sınır kenti Lviv'e geliyor. Avrupa ülkelerine gitmek için tren bekleyen yüzlerce Ukraynalı, Lviv stadyumuna sığınıyor. Lviv tren istasyonuna gelen sivillerden kalacak yeri olmayanlar otobüslerle stadyuma getiriliyor. Burada kendilerine gıda ve giyecek yardımı da yapılan siviller daha sonra buradan ülkenin sınır kapılarına doğru hareket ediyor. Lviv’de kalmak isteyen ancak kalacak yeri olmayan siviller de bu noktada konaklıyor.

14.44: Energodar kentinde bulunan Zaporjiya Nükleer Santralinin savunması sırasında hayatını kaybeden iki Ulusal Muhafız için kentte cenaze töreni düzenlendi.

14.33: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Biz ve terörizm ayrı dünyalardır” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sürerken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Rusya’nın ülkesindeki saldırılarına yönelik açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Kendimizi koruyuşumuzun 12. günündeyiz. Biz hiçbir zaman bu savaşı istemedik. Onu bize getirdiler. Öldürmeyi hiçbir zaman hayal etmemiştik. Düşmandan kendimizi korumak zorundayız. Avrupa’da bu 80 yıldır görülmedi. Avrupa’da başka bir ülke daha zarar görecek mi? Bunu dünya liderlerine de söyledim. Avrupa’nın kaderini şu an biz belirliyoruz. Saldırılar devam ettikçe partnerlerimiz Rusya’ya yaptırımlarına da devam ediyor. Rusya’nın gazını, petrolünü almamalı ve teröristlere yardım etmemeliyiz. İnsanlık dışı bu gücün karşısında savaşmalı ve insanlığı korumalıyız. Ukrayna ordusunun başarısı ve uluslararası yaptırımların prensipleri barışın yoludur" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU DÜNYAYA DUYURDU

14.17: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile üçlü formatta bir araya geleceklerini açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu, Rusya - Ukrayna savaşına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şu ana kadar 1.7 milyon kişinin Ukrayna’yı terk ettiğini belirten Çavuşoğlu, vatandaşların tahliyesi için yoğun bir çaba sarf edildiğini ve bu sabah itibarıyla yaklaşık 12 bin Türk vatandaşının Ukrayna’dan tahliye edildiğini aktardı.

En öncelikli amacın çatışmaların durdurulması olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Saldırıdan önce Cumhurbaşkanımız ve biz de Rus ve Ukraynalı muhataplarımızla özellikle onları bir araya getirmek için çok çaba sarf ettik. Saldırının başlamasından bu yana Cumhurbaşkanımız muhataplarıyla 19 telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ben de yaklaşık 40 görüşme gerçekleştirdim. Bu süre zarfında Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile 6, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov ile 4 kez görüştüm. Mesaj yoluyla haberleşmemiz buna dahil değil” dedi.

14.07: Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Chuhuiv şehrini Rus işgalcilerden geri aldığını bildiriyor. Facebook sayfasında güncelleme yapan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, şehrin kurtarılması sırasında Rus birliklerinin büyük kayıp verdiğini de aktarıyor.

Chuhuiv'de öldürülenler arasında, yüksek rütbeli iki Rus komutan da bulunuyor. Ukrayna'nın açıklaması, henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.

31 bin nüfuslu Chuhuiv, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'un yaklaşık 35 kilometre uzağında. Chuhuiv, bir haftadır Rus güçlerinin yoğun bombardımanı altındaydı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ayrıca Karadeniz'de bir Rus savaş gemisinin çoklu roketatar sisteminden fırlatılan füzelerle batırıldığını aktarıyor. Odesa kıyılarında vurulan Rus devriye gemisi, Project 22160 sınıfı Vasily Bykov.

Yerel medya, geminin Odesa'nın güneyindeki Chernomorsk açıklarında hedef alındığını yazdı. Rus savaş gemisinin vurulduğu yönündeki iddialar da henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.

14.01: Rusya, Moskova'ya dost olmayan ülkelerin listesini resmen onayladı. Listede Avrupa Birliği'ne (AB) üye tüm ülkelerin yanı sıra ABD ve Ukrayna var. Ayrıca, tüm Birleşik Krallık, Kanada, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Monaco, Norveç, San Marino, Kuzey Makedonya, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan da listede.

MÜZAKERELER 15:00'TE BAŞLAYACAK

13.56: Ukrayna-Rusya arasındaki müzakere görüşmelerinin 3. turunun bugün 15.00’te başlaması bekleniyor.

Rusya’nın Ukrayna saldırıları devam ederken, ikili müzakerelerin 3. turu bugün gerçekleşecek. Belaruslu politikacı Yuri Voskresensky yaptığı açıklamada, “Görüşme 15.00’e planlandı fakat saat Ukrayna heyetinin lojistik problemlerine göre değişebilir” dedi. Rusya heyetinin Belarus’ta hazır olduğunu ifade eden Voskresensky, “Görüşme, bir önceki müzakerinin yapıldığı yer olan Belovezhskaya Pushcha’daki Hunter’s House’da gerçekleşecek” sözlerine yer verdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta başlattığı saldırıların ardından ilk müzakere 28 Şubat’ta, 2. müzakere ise 3 Mart’ta gerçekleşmişti.

13.19: Rusya ve Ukrayna arasında çatışmalar devam ederken başkent Kiev’in kent meydanında güvenlik önlemleri arttırılarak barikatlar kuruldu.

13.17: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya-Ukrayna krizine yönelik NATO müttefikleri ile koordinasyonu sürdürdüklerini belirterek, "NATO topraklarına yönelik herhangi bir saldırı gerçekleştirilirse NATO topraklarının her bir köşesini savunmak için gerekli adımları atacağız" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının yankıları sürerken, Kiev'e en büyük desteği veren ülkelerden biri olan ABD'nin Dışişleri Bakanı Antony Blinken'den dikkat çeken açıklamalar geldi. Siyasi temaslarda bulunmak üzere bulunduğu Litvanya'da konuşan Blinken, Rusya-Ukrayna krizi konusunda NATO müttefikleri ile koordinasyonu sürdürdüklerini söyledi. "Uçaklar teyakkuzda bekliyor. Müttefiklerimizle iletişimi sürdürüyoruz" diyen Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenlik haklarını alenen ihlal ettiğini yineledi. Blinken, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı atacağımızı söylediğimiz adımları attık" ifadelerini kullandı. NATO üyesi ülkelere yönelik muhtemel bir Rusya saldırısına atıfta bulunan Blinken, "Rusya saldırı yönünde bir seçim yaparsa gerekeni yapmaya hazırız. NATO topraklarına herhangi bir saldırı gerçekleşirse NATO topraklarının her bir köşesini savunmak için gerekli adımları atacağız" ifadelerini kullandı. ABD ve Litvanya'nın Ukrayna'nın yanında olacağının altını çizen Blinken, NATO'nun doğu kanadına 7 bin ek birlik konuşlandırıldığını hatırlattı.

"Rusya'ya yönelik baskıyı artırmayı hedefliyoruz"
Rusya'ya Batı dünyası tarafından uygulanan yaptırımların işe yaradığına değinen Blinken, Moskova'nın neredeyse sıfıra yaklaştığını ifade etti. Uygulanan ihracat tedbirleri ve ticaret kısıtlamalarını hatırlatan Blinken, "Rusya çok orantısız bir saldırıda bulundu. Bu yüzden Rusya'ya yönelik baskıyı artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Blinken, Ukrayna'nın er ya da geç zaferi elde edeceğini de vurguladı.

HARKOV'DA YERLEŞİM YERİ VURULDU

13.11: Rusya ordusu, saldırılarını yoğunlaştırdığı Harkov'da sivil yapıları hedef aldı. Saldırılardan biri, araç kamerasına saniye saniye yansıdı.

Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırılarını sürdürüyor. Rus ordusu dün akşam saatlerinden bu yana Harkov'u bombalıyor. Sabah saatlerine kadar devam eden ve sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığı saldırılar sonucu konutlar, idari binalar, sağlık ve eğitim kurumları kullanılamaz hale geldi. Semavi Yüz Kahramanları Meydanında bulunan konutlarda saldırı sonrası yangın çıkarken, acil durum ekipleri alevlere müdahale etti. Harkov Belediye Meclisine göre Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının başlamasından bu yana 48 eğitim kurumu da saldırılar nedeniyle yerle bir oldu.

RUS GÜÇLERİ HAVAALANINI VURDU: 9 ÖLÜ

13.05: Rus güçlerinin, Ukrayna’nın Vinnitsa bölgesinde bulunan havaalanına gerçekleştirdiği saldırıda 5'i sivil 9 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.




Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları devam ederken, dün akşam saatlerinde Rus askerleri, Ukrayna’nın Vinnitsa bölgesinde bulunan bir havaalanını vurdu. Ukrayna Acil Servisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus güçlerinin Vinnitsa kentinde Gavrişevka köyünde bulunan havaalanına saldırmasının ardından 15 kişi enkaz altından çıkarılırken, 4’ü asker, 5’i sivil olmak üzere 9 kişi ise hayatını kaybetti.

12.56: İngiliz hükümetinin, Ukrayna hükümeti bütçesine savaş nedeniyle oluşan mali baskıları hafifletmek için 100 milyon dolar hibe edeceği açıklandı.

12.50: Mariupol'den sivillerin tahliyesi için izin verilen yolun mayınlı olduğu ortaya çıktı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin operasyonlar direktörü Dominik Stillhart, BBC Radio 4'e verdiği röportajda, Pazar günü ikinci kez tahliye için geçici ateşkes kararı verilen yolun "mayınlı" olduğunu fark ettiklerini söyledi.

12.44: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Ukrayna'da ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve müzakerelerin barışla sonuçlanması için yoğun çaba veriyoruz. Ateşkes çağrımızı yinelemeye, bölgemizde barış ve istikrar için çok yönlü diplomatik girişimlerimize devam edeceğiz" dedi.

12.24: Polonya’da bir tren istasyonu, Ukraynalı mülteciler için mülteci merkezine dönüştürüldü.

12.14: Rus heyeti Ukrayna ile üçüncü tur müzakereler için Beyaz Rusya'ya gitti.

12.10: Ukrayna Acil Durum Ekipleri, Harkiv ve Donetsk bölgelerinden tahliyelerin devam ettiğini belirterek bölgedeki tren istasyonlarına çadır ve aş evleri kurulduğunu belirtti.

12.05: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kiev bölgesinde bulunan Irpin kentinde tahliye sırasında iki çocuklarıyla birlikte yaşamını yitiren ailenin fotoğraflarını paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Irpin'den tahliye edilirken iki çocuk ve ebeveynleri öldürüldü ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği dün yaptığı açıklamada savaşın başladığı 24 Şubattan itibaren 25i çocuk 364 kişinin hayatını kaybettiğini ve 759 kişinin yaralandığını belirtti.   

'RUS KORİDORUNA' KİEV'DEN RED

11.56: Ukrayna'da geçici ateşkes başladı. Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi kentlerinde insani koridor oluşturuluyor.

Geçtiğimiz saatlerde Rus basını insani koridorlara ait detayları paylaşmıştı.Rus RIA Novosti haber ajansı tarafından yayınlanan rotalara göre, Kiev'deki koridor Belarus'a çıkacak ve Harkiv'den kaçmak isteyen sivillerin Rusya'ya giden yalnızca bir koridoru olacak.

Mariupol ve Sumy'den gelen koridorlar ise hem diğer Ukrayna şehirlerine hem de Rusya'ya gidecek.

AFP ise Kiev'in Moskova'nın Belarus ve Rusya'ya uzanan koridorlarını reddettiğini duyurdu Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk bir brifinge verdiği demeçte, insanların tahliyesinin yalnızca Ukrayna topraklarında bulunan yerleşimlere gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Vereshchuk, Fransa, İngiltere ve ABD liderlerini 'gerçek' insani koridorların açılmasına yardım etmeye çağırdı.

GEÇİCİ ATEŞKES BAŞLADI

11.56: Ukrayna'da geçici ateşkes başladı. Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi kentlerinde insani koridor oluşturuluyor.

Geçtiğimiz saatlerde Rus basını insani koridorlara ait detayları paylaşmıştı.Rus RIA Novosti haber ajansı tarafından yayınlanan rotalara göre, Kiev'deki koridor Belarus'a çıkacak ve Harkiv'den kaçmak isteyen sivillerin Rusya'ya giden yalnızca bir koridoru olacak.

Mariupol ve Sumy'den gelen koridorlar ise hem diğer Ukrayna şehirlerine hem de Rusya'ya gidecek.

AFP ise Kiev'in Moskova'nın Belarus ve Rusya'ya uzanan koridorlarını reddettiğini duyurdu

11.48: Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya ve Ukrayna arasındaki krize ilişkin yaptığı açıklamada, “Rusya ile dostluğumuz devam ediyor” dedi.

RUS TANKLARI KİEV'E İLERLİYOR

11.42: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Kiev bölgesindeki askeri konvoyun ilerlediğini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, askeri konvoyun Ukrayna'nın Kiev bölgesinde ilerleyişte olduğu ifade edildi. Görüntülerde çok sayıda tankın başkente doğru yolda olduğu görüldü.

11.35: İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, "24 Şubat tarihinden bu yana tüm hudut kapılarımızdan 20 bin 550 Ukrayna vatandaşı ülkemize giriş yapmıştır" dedi.

11.28: Polonya Sınır Muhafızları, bugün yaptığı açıklamayla 24 Şubattan itibaren 1 milyon 67 bin kişinin Ukrayna sınırından geçerek Polonyaya sığındığını belirtti.

10.41: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve barış müzakerelerinin sonuç vermesi için Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde girişimlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da sivillerin tahliyesi için ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. Ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve barış müzakerelerinin sonuç vermesi için Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde girişimlerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

10.12: Rusya, Ukrayna’nın Nikolaev kentindeki sivil yerleşim yerlerini hedef aldı.

Rusya’nın Ukrayna saldırıları 12. gününde birçok kentte devam ediyor. Bu sabah saatlerinde Rusya tarafından, Nikolaev’de bulunan toplu konut alanları vuruldu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, vurulan sivil yerleşim alanlarının harabeye döndüğü görüldü. Ukrayna birlikleri, alev alan yapılarda söndürme çalışmaları gerçekleştirdi.

09.52: Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rus birliklerinin Mıkolayiv kentinde yerleşim yerini hedef aldığını duyurdu.

08.35: Rusya, Ukraynalı sivillerin bölgeden tahliyesine bugün saat 10.00 itibariyle izin vereceğini açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları devam ederken, Rusya’nın bugün Ukrayna’nın 4 kentinde yeni insani koridorlar açacağı bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, sivillerin tahliyesi saat 10.00 itibariyle başlayacak ve başkent Kiev’in yanı sıra Harkov, Mariupol ve Sumy’de tahliye yolları oluşturulacak.

Ukraynalı yetkililer tarafından tahliyelere ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmezken, Rusya’nın ateşkesi ihlal etmesi nedeniyle dün Mariupol’da sivillerin tahliyesi askıya alınmış, Irpin kentinde tahliyeler sırasında yine çıkan çatışmada 8 kişi hayatını kaybetmişti.

08.16: Güney Kore hükümeti, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlara bir yenisini daha ekleyerek, Rusya Merkez Bankası ile yapılacak finansal işlemlerin yasaklanacağını ve varlıklarının dondurulacağını duyurdu.

08.02: Güney Kore hükümeti, vatandaşlarının Rusya ve Belarus'un Ukrayna sınırındaki bölgelerine seyahat etmesini yasaklama kararı aldığını ve kararın yarın itibariyle yürürlüğe gireceğini duyurdu.

08.00: Avustralya, halihazırda Rusya'yı Ukrayna işgali nedeniyle kınamayan Çin'in Vladimir Putin'e karşı yükselen küresel harekete katılması gerektiğini açıkladı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, işgalle birlikte Pekin yönetiminin artık tarafını seçmek için zamanın geldiğini kaydetti.

07.05: Japonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya yönelik seyahat risk uyarı seviyesini 3'e yükselterek, vatandaşlarını Rusya'ya seyahat etmekten kaçınmaya çağırdı.

07.00: Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın Harkov Fahri Konsolosluğu binasına düzenlenen hava saldırısı sonucu binanın ağır hasar aldığını duyurdu.

06.41: Ukrayna hükümeti, Rusya ile devam eden savaşın ardından ülkede gıda kıtlığı riski nedeniyle, aralarında et, yulaf ve şeker dahil olmak üzere bazı gıda ürünlerinin ihracatını askıya alma kararı aldığını duyurdu.

06.30: Ukrayna ordusu, Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e baskın yapmayı planladığını bildirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, Rus birlikleri 'Kiev'i basmak için hazırlıklara başladı'

Ordu, Kiev'in batı eteklerindeki Irpin şehrinde, Rus birliklerinin tank ve motorlu piyade birimleriyle başkente doğru ilerlemenin yanı sıra Brovarsky ve Boryspil ilçeleri üzerinden Kiev'in doğu eteklerine ulaşmaya çalıştığını söylüyor.

06.16: Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore'nin Rusya Merkez Bankası ile işlemlerini durduracağını söyledi

RUS PETROLÜNE YASAK

05.58: ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Rus petrolünün ithalatını yasaklayacak yasaların 'araştırıldığını' ve Kongre'nin bu hafta Ukrayna'ya 10 milyar dolarlık yardımı yürürlüğe koymayı planladığını söyledi.

Pelosi, 'Tasarımız ABD'ye Rus petrol ve enerji ürünlerinin ithalatını yasaklayacak, Rusya ve Beyaz Rusya ile normal ticari ilişkileri ortadan kaldıracak ve Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne erişimini engellemek için ilk adımı atacak' ifadelerini kullandı.

05.42: Rus jimnastikçi Ivan Kuliak hakkında, uluslararası bir yarışmada taktığı savaşı yanlısı sembol nedeniyle soruşturma açıldı. Katar’da cumartesi günü yapılan yarışmada dereceye giren Kuliak podyuma, “Z” işaretli mayo ile çıktı.

20 yaşındaki sporcu ile aynı yarışmada altın madalyayı ise Ukraynalı sporcu Illia Kovtun aldı. Uluslararası Jimnastik Federasyonu, Kuliak’ın “şoke edici davranışı” ile ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

05.40: Netflix, Ukrayna'ya düzenlediği saldırılar nedeniyle Rusya'daki hizmetlerini askıya alacağını duyurdu.

04.30: İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden, Ukrayna'ya daha önce göndereceklerini açıkladıkları 5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask ve 135 bin askere yetecek hazır gıdanın yerine ulaştığını duyurdu.

03.53: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Oleksiy Arestovich, Rus güçlerinin ülkenin merkezinde, kuzeyinde ve güneyindeki Ukrayna şehirlerine yönelik bombardımanlarını artırdığını söyledi.

02.02: Ukrayna Devlet Başkanı Vadimdir Zelenskiy halkına seslendi. Rusya’nın ülkesinde insanlık suçu işlediğini ve Lahey’de yargılanması için başvuru yaptıklarını hatırlatan Zelenskiy, "Henüz hiçbir dünya liderinden, hiçbir Batılı politikacıdan bu duyuruya bir tepki duymadım. Saldırıyı kimin planladığını en yukarıdan aşağıya kadar biliyoruz. Her şeyi biliyoruz ve hiçbir şeyi affetmeyeceğiz. Mahkeme seni bekliyor" ifadelerini kaydetti.

01.44: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Batı'ya Rusya'ya yönelik yaptırımları güçlendirme çağrısında bulundu.