Gazete Vatan Logo

Karabağ'da operasyon! Ermeniler ayrılıkçılar Azerbaycan'ın şartlarını kabul etti silah bıraktı

Azerbaycan'ın dün Karabağ'da başlattığı antiterör operasyonu başarılı bir şekilde devam ediyor. Şuşa şehrini ateş altına alan Ermeni Silahlı Kuvvetleri sivil yerleşim yerlerine çekilerek, sivilleri çatışmalara çekmeye çalıştığı belirtildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, "Yasa dışı Ermeni silahlı gruplarına ait mermilerle dolu 6 'Ural' markalı kamyon ve 4 adet havan topu Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından ele geçirildi." açıklamasını yaparken Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçıların silah bıraktığı ve Azerbaycan'ın şartlarını kabul ettiği bildirildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan unsurlarının silahlarını bıraktığını ve silahsızlandırıldığını duyurdu. Kremlin Sözcüsü Peskov “Azerbaycan hukuken kendi topraklarında operasyon yapıyor" dedi.

Karabağ'da operasyon! Ermeniler ayrılıkçılar Azerbaycan'ın şartlarını kabul etti silah bıraktı

Azerbaycan 44 gün süren 2. Karabağ Savaşı'ndan zaferle ayrılmış, Karabağ'daki işgal altındaki topraklarını Ermeni silahlı güçlerinden geri almıştı. Rusya'da varılan Moskova anlaşması ile Ermenistan Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanımış Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan toprkları olduğunu kabul etmişti. Varılan ateşkes anlaşmasının gerekliliklerini yerine getirmeyen Ermenistan silahlı gruplarının eylemleri Azerbaycan'ın sabrını zorlamış, son günlerdeki patlamalarda meydana gelen can kayıpları ise bardağı taşıran son damla olmuştu. 6 vatandaşını mayın patlamalarına kurban veren Azerbaycan dün Karabağ'da antiterör operasyonunu başlattığını tüm dünyaya duyurmuştu.

Azerbaycan yönetimi kapsamlı terörle mücadele operasyonu başlattığını açıkladı. Azerbaycan, Rusya ve Türkiye’yi önceden bilgilendirdiğini belirtirken Moskova itidal çağrısı yaptı, Ankara ‘Her zaman yanınızdayız’ mesajı verdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ ekonomik bölgesinde yürüttüğü anti-terör operasyonunda Ermenistan ordusuna ait çeşitli askeri unsurların vurulduğunu ve operasyonun başarıyla devam ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Ermenistan ise her zaman olduğu gibi önce suçlamalarda bulundu daha sonra Rusya'ya sığındı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Rus barış güçlerinin, Azerbaycan'ın terörle mücadele operasyonunu durdurmaktan sorumlu olduğunu öne sürdü.

Ancak Rusya'dan gelen haber Ermenistan'da adeta soğuk duş etkisi yarattı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev'den flaş açıklamalar geldi.

Medvedev, Telegram kanalında yayınlanan bir açıklamada, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ı hedef aldı ve Rusya'nın, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik devam eden operasyonuna karşı Ermenistan'ı desteklemeyeceğinin sinyalini verdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçtiğimiz günlerde ülkesinin güvenlik konusunda Rusya'ya bağımlılığını 'stratejik hata' olarak nitelendirmişti. Paşinyan'ın bu açıklamalarının yankıları sürerken Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya'ya adeta müdahale etme çağrısında bulunması şaşkınlık yarattı. Paşinyan, Rusya ile köprüleri atarken bakanlığın Moskova'ya çağrı yapması 'U' dönüşü ve Erivan'daki panik havasının en açık göstergesi olarak yorumlanıyor.

Haberin Devamı

'ONU EYLEMLERE GÖRE YARGILAYACAĞIZ'

Medvedev Telegram üzerinden yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi;

'Bir gün kardeş ülkeden bir meslektaşım bana şöyle dedi: Ben sana yabancıyım, beni kabul etmiyorsun. Ben de gerekeni söyledim: Biyografiye göre değil, eylemlere göre yargılayacağız. Sonra savaşı kaybetti ama tuhaf bir şekilde yerinde kaldı. Daha sonra vasat yenilgisinden dolayı Rusya'yı suçlamaya karar verdi. Daha sonra ülkesinin topraklarının bir kısmından vazgeçti. Sonra NATO ile flört etmeye karar verdi Bakalım onu ​​nasıl bir kader bekliyor...'

Bu sözler Paşinyan ile Moskova arasındaki tüm köprülerin yıkıldığı şeklinde yorumlandı.

Son dönemde Rusya'yı dışlayan ve Batı ile yakınlaşmaya çalışan Paşinyan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararlarını bağlayıcı olarak kabul eden Roma Tüzüğü’nü onaylayacağını duyurmuştu.

Paşinyan’ın tüzüğü onaylaması halinde hakkında tutuklama kararı çıkarılan Rusya lideri Putin, Ermenistan topraklarına ayak bastığında tutuklanabilecek.

Haberin Devamı

OPERASYON BAŞARIYLA SÜRÜYOR

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, operasyondan görüntülerle birlikte yaptığı açıklamada stratejik açıdan yüksek irtifalarda bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerinin askeri unsurlarının hassas ateş saldırılarıyla imha edildiğini belirtti. 19 Eylül’de başlayan anti-terör operasyonun başarıyla yürütüldüğünü vurgulayan Bakanlık, “Azerbaycan Ordu Birlikleri, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait savaş mevzilerini, askeri araçları, topçu ve uçaksavar füze rampalarını, radyo-elektronik savaş istasyonlarını ve diğer askeri araçları etkisiz hale getirdi” açıklamasını yaptı.

EYVAZOV: SİVİLLERİ ÇATIŞMALARA ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Anar Eyvazov yaptığı açıklamada "Ermeni Silahlı Kuvvetleri sivil yerleşim yerlerine çekilerek, sivilleri çatışmalara çekmeye çalışıyor. Sivilleri silahlandırarak çatışmalara dahil etme girişiminde bulunduklarını gözlemledik." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ERMENİ GRUPLAR ŞUŞA'YI ATEŞ ALTINA ALDI

Azerbaycan Başsavcılığı, “Yasa dışı Ermeni silahlı grupları gece boyunca Şuşa şehrini ateş altına aldı. Saldırılar sonucunda Şuşa’daki kamu binalarımız hasar almıştır.” açıklamasında bulundu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Anar Eyvazov, ”Yasa dışı Ermeni silahlı gruplarına ait mermilerle dolu 6 'Ural' markalı kamyon ve 4 adet havan topu Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından ele geçirildi" dedi.

ERİVAN'DA TANSİYON YÜKSEK

Erivan'da hükümet binasının bulunduğu Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman arbede yaşandı. Arbedede bazı göstericiler yaralandı. Güvenlik güçleri, göstericilerin hükümet binasına yaklaşmaması için tedbir aldı.

RUSYA NOTA VERDİ

Bir grup Ermeni protestocu da Rus Büyükelçiliğine yürüyerek, elçiliğin girişini kapattı. Büyükelçilik personelinin binada mahsur kaldığı belirtiliyor. Moskova ise büyükelçiliğin açılması için Ermenistan’a nota verdi.

ALİYEV ŞARTINI YİNELEDİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 'Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması halinde terörle mücadele tedbirleri durdurulacak' dedi. Azerbaycan operasyonun ilk saatinde de bu şartı açıklamış ve antiterör vurgusu yapmıştı.

ALİYEV'DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Sosyal medya hesabından teşekkür mesajını yayımlayan Aliyev, “Aziz kardeşim. BM Genel Kurulu'ndaki hitabınızda Azerbaycan'a verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum. Her zaman olduğu gibi bugün de kardeş Türkiye, Azerbaycan'ın yanındadır ve hak davamıza destek veriyor. Azerbaycan ve Türkiye iyi günde de kederli anlarda da daima birliktedir. Uluslararası kuruluşlarda her zaman birbirimizin haklı tutumlarını savunuyoruz. Şuşa Beyannamesi ile ilişkilerimiz stratejik müttefiklik seviyesine yükseldi. Siz de ben de Azerbaycan'ın Ulusal Lideri Haydar Aliyev'in kardeşliğimizin sembolü olan 'tek millet, iki devlet' sözlerini daima hatırlayarak Azerbaycan ile Türkiye arasındaki sarsılmaz birliği yeni zirvelere taşıyoruz” dedi.

ERMENİ AYRILIKÇILAR SİLAH BIRAKTI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, bugün Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetleri ve yasadışı Ermeni silahlı gruplarının unsurlarının silahlarını bıraktığını, savaş mevzilerini ve askeri mevzilerini terk ettiğini ve anti-terör operasyonunun durdurularak anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı bugün yaptığı duyuruda, “Karabağ'ın Ermeni nüfusunun temsilcilerinin Rus barış gücü aracılığıyla yaptığı başvurusu dikkate alınarak, 20 Eylül 2023 saat 13.00'da aşağıdaki şartlar doğrultusunda, lokal nitelikli anti-terör önlemlerinin durdurulması konusunda anlaşmaya varıldı:

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı güçleri ve yasa dışı Ermeni silahlı grupları silah bırakıyor, savaş mevzilerini ve askeri karakolları terk edererek tamamen silahsızlandırılıyor. Ermeni silahlı güçleri Azerbaycan topraklarından çekiliyor, yasa dışı Ermeni silahlı grupları feshediliyor.

Paralel olarak tüm silah-mühimmat ve ağır ekipmanlar teslim ediliyor.

Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus barış gücü ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanıyor.”

PESKOV: AZERBAYCAN KENDİ TOPRAKLARINDA OPERASYON YAPIYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan'ın Azerbaycan'ın Karabağ'daki terörle mücadele operasyonunun ardından Rusya'yı Dağlık Karabağ'ı koruma yükümlülüklerini yerine getirmediği yönündeki suçlamasına yanıt verdi. Azerbaycan'ın Karabağ'daki terörle mücadele operasyonunu hukuken kendi topraklarında gerçekleştirdiğini vurgulayan Peskov, “Özellikle Ermeni tarafının Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanıma yönündeki resmi kararından sonra bize yönelik bu tür suçlamaları kabul etmiyoruz. Hukuken artık Azerbaycan'ın kendi topraklarındaki eylemlerinden bahsediyoruz. Dolayısıyla bize yönelik suçlamalar kesinlikle asılsızdır. Hiçbir dayanağı yoktur" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında yapılacak telefon görüşmesinin zamanlaması konusunda mutabakat beklediklerini belirten Peskov, "Başkan Putin ile Başbakan Paşinyan arasındaki telefon görüşmesinin şartları üzerinde anlaşmaya varılmasını bekliyoruz. Bu görüşme gerçekleşir gerçekleşmez sizi bilgilendireceğiz" dedi. Peskov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile henüz böyle bir görüşmenin planlanmadığını, ancak gerekirse görüşme gerçekleştirilebileceğini söyledi. Peskov, "Ermeni tarafıyla temaslarımızı sürdürüyoruz. Ermenistan bizim çok önemli müttefikimiz, ortağımız ve yakın bir ülke olmuştur, olmaya da devam ediyor. Aynı zamanda çok önemli bir ortağımız olan Azerbaycan ile de temaslarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

PAŞİNYAN: ERMENİSTAN, AZERBAYCAN VE KARABAĞ TEMSİLCİLERİ ARASINDAKİ ANLAŞMANIN HAZIRLANMASINA DAHİL OLMADI.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın Karabağ’daki ayrılıkçı rejimin temsilcileri ile müzakere masasına oturulacağı ve Türkiye saati ile 12.00’de ateşkesin başladığı yönündeki açıklamasının ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı. Paşinyan, “Karabağ'dan edinebildiğim son bilgi, askeri operasyonların yoğunluğunun ciddi oranda azaldığı yönünde. Askeri gerilimin devam etmeyeceğini umuyoruz, çünkü bu koşullarda istikrarın sağlanması ve muharebe eylemlerinin durdurulması çok önemli” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan ile ayrılıkçı Karabağ temsilcileri arasında yarın gerçekleştirilmesi beklenen müzakereye değinen Paşinyan, “Azerbaycan ile Rus Barış Gücü arabuluculuğunda Karabağ'ın Ermeni nüfusunun temsilcileri ile varılan anlaşmayı gördük. Ermenistan, bu anlaşma metninin hazırlanmasına dahil olmadı" diyerek anlaşmada Ermenistan isminin yer almasına tepki gösterdi. Ermenistan'ın Karabağ'da ordusunun bulunmadığını ifade eden Paşinyan, "Ancak her halükarda bu anlaşmayı ve anlaşmanın Karabağ yetkilileri tarafından kabul edilmesini önemsiyoruz" dedi. Paşinyan, "Yaşananları not ediyoruz ve gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz. Ermenistan, ateşkes sonrasında Rus barış güçlerinin Karabağ halkını koruyacağını umuyor” şeklinde konuştu.

SON GERGİNLİK NASIL BAŞLADI?

Bölgeyi Ermenistan’a bağlayan ana yol olan Laçin Koridoru günümüzde Rus barış gücünün kontrolünde. Azerbaycan toprağından geçen bu koridor üzerinden Ermeniler gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerini gönderebiliyordu.

Fakat Azerbaycan yetkilileri Ermenileri bu yolla Dağlık Karabağ’a silah göndermekle suçluyor. Bu yüzden, bölgeden Kızılhaç’ın ambulansları hariç hiçbir araç geçmesine izin vermiyor.

Bunun yerine yardımların Azerbaycan’daki Agdam kentinden Hankendi’ye giden yoldan gönderilebileceğini söylüyor.

Ayrılıkçı yetkililer ise Laçin Koridoru’na alternatif bu yolu kullanmayı kabul etmeleri durumunda, Laçin Koridoru’nun bir daha açılmamasından endişe ediyor, bu yoldan yardım istemektense bölgedeki çiftçilerden depolarındaki mahsulleri paylaşmalarını talep ediyor.

Azerbaycan Agdam Yolu’nun kullanılmasından 24 saat sonra Laçin Koridoru’nu açacağını belirtirken, Ermeniler bu yeni yola bir meşruiyet kazandırmak istemiyor.