Gazete Vatan Logo

ABD'de tarihi imza!

ABD'de tarihi imza!

İsrail, Ürdün ve Filistinli yetkililer bugün ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Dünya Bankası'nda tarihi bir anlaşmaya imza atacak. İsrail'in Enerji ve Bölgesel Gelişim Bakanı Silvan Şalom, Kızıl Deniz'i Ölü Deniz'e (Lut Gölü) bağlayacak olan projenin hayata geçmesi için ilk adımın bugün atılacağını söyledi. Ülkesindeki Ordu Radyosu'na konuşan Şalom, müdahale edilmediği takdirde Ürdün-İsrail sınırında bulunan ve çok sayıda turistin gözde mekanlarından olan Ölü Deniz'in 2050 yılına kadar kuruyacağını söyledi. Kızıl Deniz'in kuzeyinde bulunan Akaba Körfezi'nden çıkarılacak boru hatlarıyla Ölü Deniz'e aktarılacak suyun bir kısmı da İsrail, Filistin ve Ürün arasında paylaşılacak.


Tarihi projenin İsrail ve Filistin arasında sağlanmaya çalışılan barış için de aracı olacağı düşünülüyor.

Şalom, "Bu yıllar sonra büyük çabalardan sonra glen tarihi bir hareket" sözleriyle heyecanını anlatırken imzaların atılmasından sonra boru hatlarının yapımına hemen başlanacağını da ekledi.

LUT GÖLÜ

Lut Gölü veya Ölü Deniz dünyanın en alçak ve üçüncü en tuzlu gölüdür. Yaklaşık 600 km² civarında bir alanı kaplayan Lut Gölü, Afrika-Suriye ayrımındaki en alt noktada yer alır. Lut Gölü'nün tabanı, su derinliği çok fazla olmasa da (yaklaşık 376 metre), göl seviyesi deniz seviyesinden 422 metre aşağıdadır. Bu büyük tuzlu göl, karşılıklı uzak noktalarından 80 km/18 km genişliktedir. Aslında göl, eski Lisan Denizi’nin bir parçasıdır.

Haberin Devamı