5.137 TL her ay ödeniyor! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor, 30 günlük başvuru süresi kaçırılırsa...
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Zam geldi. Ödeme miktarı 5.137 TL'ye yükseldi. Başvuran 10 ay aralıksız alıyor. 30 gün içerinde müracaatta bulunulması gerekiyor. Çalışanların işten çıkartılmaları durumunda yeni bir iş bulana kadar hayatlarını idame etmeleri için İŞKUR tarafından işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor. Bu ödenekten yararlanabilmesi için çalışanların bazı şartları taşıyor olması gerekiyor. İşsizlik ödeneği alınabilmesi için son 3 yılda en az 600 gün prim ödemesinin yapılmış olması ve son 120 gün hizmet akdi ile çalışılmış olması gerekiyor. Gerekli şartları taşıyanlar iş akdinin feshinden itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvurmaları durumunda işsizlik maaşı alıyor. Peki 30 günlük başvuru süresi kaçırılırsa ne olur? İşte işsizlik maaşı ile ilgili merak edilen detaylar...

Temmuz ayında asgari ücrete yapılan artış işsizlik maaşını da yukarı çekti. Buna göre en düşük işsizlik maaşı 2 bin 568 TL olurken tavan ücret 5 bin 137 liraya yükseldi. Maaş 10 aya kadar ödeniyor

Temmuz ayı ile birlikte yıllar sonra asgari ücrete ara zam yapılmış oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni asgari ücret yüzde 30 artış ile 5004 liradan 6.471 liraya çıkartıldı. Net asgari ücret ise 4253 liradan 5.500 liraya yükseldi. Asgari ücretteki bu artış birçok ödemeyi ve borçlanmayı da değiştirdi. Bunlardan birisi de işsizlik ödeneği. İşsizlere verilen bu ödenekte alt ve üst sınırlar brüt asgari ücrete göre belirleniyor.

HESAPLAR DÖRT AYLIK
Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in bugünkü yazısına göre, İşsizlere son 4 aylık ortalama brüt kazançlarının yüzde 40'ı oranında işsizlik ödeneği veriliyor. Ancak ödeneğin üst miktarı brüt asgari ücretin yüzde 80'inden fazla olamıyor.

Buna göre asgari ücret zammı, asgari ücretlinin işsiz kalması halinde alacağı ödeneği de işsizlik ödeneğinin tavan tutarını da yükseltiyor. Bu yılın ilk yarısında asgari ücret brüt 5 bin 4, net 4 bin 253 lira olarak uygulandı.

Buna göre; işsizlik ödeneği alanlara damga vergisi kesilmiş olarak en az bin 986, en çok 3 bin 972 lira olarak ödendi. Temmuz itibariyle brüt asgari ücret 6 bin 471 liraya çıktı. Bu rakama göre en düşük işsizlik maaşı 2 bin 588 lira 40 kuruşa, en yüksek de 5 bin 176 lira 80 kuruşa yükselecek.

Damga vergisi kesilmiş olarak işsizin eline en az 2 bin 568 lira 75 kuruş, en çok 5 bin 137 lira 50 kuruş geçecek. Ancak işsizlik maaşı son 4 aylık maaş ortalamasına göre hesaplandığı için Temmuz'da işten çıkanlara en az 2 bin 131, Ağustos'ta ayrılanlara en az 2 bin 277, Eylül'de işten çıkanlara için en az 2 bin 423, Ekim'de ayrılanlara da en az bin 568 lira işsizlik ödeneği bağlanacak.

Yeni işsizlik maaşı tam olarak 4 ay sonra uygulanmaya başlanacak. Şu anda işsizlik maaşı almaya devam edenler eski rakamdan maaşlarını alacaklar.

KİMLER ALABİLİYOR?
İşsizlik maaşı alabilmek için çalışanın kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılması gerekiyor. Kendi isteği ile ayrılanlar tazminat almaya hak kazansa bile işsizlik ödeneği alamıyor. Sadece işten çıkartılmak yetmiyor. İşsizlik maaşı için çalışanın son üç yılda en az 600 gün prim ödemiş olması da gerekiyor.

Ayrıca son 120 gün aynı işyerinde hizmet akdinin sürmesi isteniyor. İşsizlik maaşı için işten ayrıldıktan sonra bir ay içinde başvurmak gerekiyor. Bu süre geçtiği zaman geçen süre kadar işsizlik maaşı da azalıyor.

Gazetevatan.com yazarı Mert Nayır işsizlik maaşı ile ilgili detayları köşesine taşıdı. İşte işsizlik maaşı hesabından, sağlık hizmetlerinden yararlanma şartlarına kadar işsizlik ödeneği ile ilgili detaylar...

İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK İÇİN ŞARTLAR NEDİR?
İşçilerin işsizlik sigortasından yararlanabilmesi için işverenin iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmesi gerekir.
Çalışanlar, işyerinden ayrılmadan önce en az 120 gün sigorta primi ödemek zorundadır.

Adınıza ödenmiş işsizlik sigortası primlerinizin son üç yılda en az 600 gün olması gerekmektedir.
İşsizlik sigortasına başvurabilmek için hizmet akdinin sona ermesinden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmanız gerekmektedir.

120 GÜNLÜK SÜRE ŞARTINDA HANGİ DURUMLARDA PRİM KESİNTİSİ SAYILMAZ?
İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli koşullardan biri olan 120 günlük kesintinin prim ödemesinde kesinti sayılmayacak haller aşağıda sıralanmıştır.

Hastalık,
Ücretsiz izin/aylıksız izin
Disiplin eylemi
Gözaltı,

Mahkûmiyete yol açmayan tutukluluk hali,
Kısmi istihdam,
Grev,

Lokavt,
Sıradan yaşamı etkileyen olaylar,
Finansal Kriz,

Doğal afet,
Fesih zamanında çalışmamış,
30 günden az ev hizmetleri işinde çalışma,
Kısa çalışma ödeneği

İŞSİZLİK MAAŞI ALANLAR SAĞLIK İŞLEMLERİNDE NASIL FAYDALANACAK?
İşsizlik ödeneği alanlar, işsizlik ödeneği aldıkları süre boyunca işsizlik sigortası fonundan sadece genel sağlık sigortası primi ödenir. Böylelikle işsiz kalınan süre boyunca GSS provizyonu alabilirler.

Diğer taraftan işsizlik maaşı alanların aile bireyleri de genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
İşsizlik ödeneği tutarı için sigortalının son 4 aylık sigorta primi geliri dikkate alınır. Toplam gelirden 4 aydan fazla hesaplanan günlük ortalama gelirin minimum %40’ı işsizlik maaşı olarak hesaplanır.

Ödeneğin alınacağı gün sayısı ile çarpıldıktan sonra her ay çalışanın hesabına yatırılır. İşsizlik maaşının sınırı asgari ücrete bağlıdır. Bir kişi, günlük toplam asgari ücretin %80’ine kadar günlük işsizlik ödeneği alabilir.

Yüksek ücretli çalışanlar için günlük ortalama gelirin %40’ı günlük asgari ücretin %80’ini aşıyorsa, kişinin günlük işsizlik ödeneği asgari ücretin %80’i kadardır. İşsizlik ödeneğinden sadece damga vergisi kesilir.

İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ NASIL HESAPLANIR?
İş sözleşmesinin sona ermesinden önceki 3 yıl içinde işsizlik ödeneği alma koşullarını sağlayan işçiler;

180 gün (6 ay) 600 gün işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizler
900 gün çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizler için 240 gün (8 ay)
1080 gün çalışıp 300 gün (10 ay) işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalıya işsizlik sigortası ödeneği ödenir.

30 GÜNLÜK BAŞVURU SÜRESİ KAÇIRILIRSA NE OLUR?
İşsizlik maaşı başvurusu için iş akdinin sona ermesi ile birlikte 30 günlük süre tanınıyor. İşten çıkarılan kişinin bu süre içerisinde İŞKUR'a müracaat etmesi gerekiyor. Bu süreyi kaçıranlar için durum nasıl ilerliyor? Milliyet'en Cem Kılıç şu şekilde açıklıyor;

İşsizlik sigortasına başvuru yapmak için iş sözleşmesinin feshinden itibaren 30 günlük süreyi geçirmemek gerekiyor. Bu süre içerisinde yapılan başvurular İŞKUR tarafından inceleniyor ve gerekli hizmetler için işlemler başlatılıyor.

Yani işsiz kalan kişi adına iş arayan kaydı yapılıyor, işsize iş ve meslek danışmanı ataması gerçekleştiriliyor, işe yerleştirme faaliyetleri için mesleki eğitim planlamasına başlanıyor.

Ancak 30 günlük süre geçirilirse, işsizin işsizlik parası alacağı süre üzerinden geç kalınan günler düşülüyor.

Örneğin işsiz kalan kişi son üç yıl içinde 600 sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş ise 180 gün işsizlik parası alabiliyor.

Ancak aynı kişi iş sözleşmesinin feshinden 60 gün sonra İŞKUR’a başvuru yapmış ise 180 gün yerine 150 gün işsizlik parası alabilecek.

Yani başvuruda geç kaldığı her gün, işsizlik ödeneği alabileceği süreden düşülecek.

Bu nedenle işsizlerin işsizlik sigortası başvurularını İŞKUR’a 30 günlük süre içerisinde yapmalarında fayda var.

Aksi taktirde işsizlik parası alabilecekleri günleri kısaltmış olacaklardır.