Gazete Vatan Logo

Emzirme döneminde kilo kaybı

Emziren annelere bir bakın hepsi çok kısa sürede forma girmiştir. Çünkü ne kadar çok yerlerse yesinler vücutlarından yağlar, kaloriler emzirmeyle atılır. Diyetisyen Ayşe Korkmaz, emzirme döneminde kiloya ilişkin bilgiler vererek kilo kaybına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Süt veriminizin iyi olması, emzirme dönemindeki yeterli ve dengeli beslenmenize bağlı. Emzirme sırasında enerji ve besin öğeleri ihtiyacınız, hamilelikte olduğundan biraz daha fazla. Bu dönemde bir anne olarak protein, kalsiyum, demir ve sıvı ihtiyacınız artar.

Hamileliğinizde yeterli ve dengeli bir beslenme uygulamışsanız süt üretimi için gerekecek enerji depolarınızdan kullanılır. Böylece süt vererek, hamilelikte biriken yağ depolarınız kullanılmış olur ve kilo vermenizi sağlarsınız.

Emzirirken salgılanan sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri yeterli olarak almalısınız. Bu kendi vücudunuzdaki besin depolarınızı dengede tutmak için de gerekli. Bildiğiniz bir şeyi biz yine de tekrar edelim: Bu dönemde iyi beslenmeniz çok önemli.

Stresten uzak durun

Hamileyken doktorlar diyeti önermez. Ama sadece biraz dikkat etmekte sağlığınız açısından fayda var. Hedeflediğiniz kilo alımı ayda 1-1,5kg kadar olmalı. Böylece doğum sonrasında kilo kaybınız daha kolay olacaktır. Bu dönemde ilk hedefiniz; bebeğinize en azından ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek olmalı.
Anne sütünün yeterli miktarda olması hem beslenmenizle hem de emzirme sıklığı ile birlikte stresten uzak durmanızla ilişkili. Bu nedenle özellikle ilk 6 ay kilo kaybına yönelik çok sıkı diyetler yapmayın. Doğumla birlikte yaklaşık 6-7kg bebekle birlikte gider. Daha sonra hedeflediğiniz kilo kaybını ilk 6 ay sonrasına bırakın.Çünkü yapılan sıkı ve kontrolsüz diyetler, hem sütünüzün miktarını hem de kalitesini etkiler. Tabii ki süt kalitesini ve miktarını artırdığı düşünülen şekerli tatlılar sadece anneye fazla kilo olarak geri döner.

İlk 6 aylık dönemde kilo kontrolü için şu önerilere dikkat edin:
Günde 2,5-3 litre sıvı ihtiyacınızı sadece suyla karşılayın.
Canınız çok tatlı istediğinde sütlü ya da meyveli tatlıları tercih edin.
Aşırı yağlı besinlerden uzak durun.
Az miktarlarla ve sık besleneceğiniz bir yeme düzeni oluşturun.

Fakat 6. aydan sonra, bebeğiniz ek gıdalara başladığı zaman ayda 1-2kg gibi yavaş kilo kaybı olacak şekilde beslenme programı uygulayabilirsiniz. Ancak bu programı kesinlikle bir diyetisyen kontrolünde uygulayın.

Kontrolsüz diyet çok sağlıksız

Özellikle bu dönemde yapılan yanlış diyetler, hamilelik döneminde depolarınızın azalıp besin öğeleri açısından iyice yetersiz kalmanıza yol açabilir. Emzirme döneminizde kalsiyum ihtiyacınız %80 oranında artar ve ihtiyacınız 1000-1200gramdır. Bu da günde 3-4 su bardağı kadar süt-yoğurt ve peynir ilavesine denk. Bol bol kalsiyum içeren besinler alın. Çünkü bebeğin sütündeki kalsiyum oranının korunması için gereken kalsiyum sizin kemiklerinizden alınır ve bu durum ileriki yıllarda kemiklerinizin sağlığını olumsuz etkiler. Yetersiz kalsiyum alımı nedeniyle aynı zamanda diş çürüklerine de neden olur. Bu nedenle hamilelik sonrası zaten azalmış olan depoları yeniden doldurmak yerine sıkı ve tek yönlü bir diyet uygularsanız bu ileriki yaşlarda sağlık sorunlarına yol açmış olursunuz. Ayrıca sütünüzün kalitesi ve miktarı da azalır. Beslenme programları bu nedenle bir diyetisyen kontrolünde takip edilmeli.

Haberin Devamı