Gazete Vatan Logo

Yılbaşında 4 günlük sokağa çıkma yasağı! Ek tedbirler gelecek mi?

Tüm Türkiye oradan gelecek haberlere kilitlendi. Ek tedbirler gelecek mi? Bugün kritik gün, dakikalar kaldı ve belli olacak. Yılbaşı öncesi herkes sokağa çıkma kısıtlamasının genişletilip genişletilmeyeceğini merak ediyordu. Yılbaşında sokağa çıkma kısıtlamasının 4 güne çıkarılmasına karar verildi. Vatandaşlar şimdi de ek tedbirler alınıp alınmayacağını araştırıyor. Bugün 2020'nin son Kabine Toplantısı yapıldı ve sona erdi. Kabine Toplantısı'nda ana gündem koronavirüs ve aşılama çalışmalarıydı. Peki ek tedbirler gelecek mi? Kabinede alınan kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millete Sesleniş konuşmasıyla açıklayacak.

Yılbaşında 4 günlük sokağa çıkma yasağı! Ek tedbirler gelecek mi?

Koronavirüs salgınında vakalarda görülen artış yeni tedbirlerin alınmasını gerekli kıldı. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması yılbaşı nedeni ile 4 güne çıkarıldı. Vatandaşlar ek tedbirlerin alınıp alınmayacağını merak ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sona erdi. Yaklaşık 2 saat 50 dakika süren toplantıda salgınla mücadele ve yılbaşı önlemleri konuşuldu. Kabinede alınan kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millete Sesleniş konuşmasıyla açıklayacak.

OTEL-VİLLALARA PARTİ DENETİMİ

Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, bu kapsamda özellikle kiralık villalarda ve otellerdeki yılbaşı partilerinin engellenmesine dönük alınabilecek yeni tedbirler Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda değerlendirilecek. Erdoğan, yılbaşında alınacak tedbirlerle ilgili, “Partiler, otellerde olsun villalarda şurada burada olsun güvenlik güçlerimiz gerekli tedbiri alacak. Bunlara müsaade etmemiz mümkün değil. Bizim için insanımızın hayatı her şeyin ötesindedir. Bu tür şeylere fırsat vermeye niyetimiz yok. Bir şey olsa ‘bak devlet nerede, devlet gerekeni yapmadı’ diyecekler. Buna fırsat veremeyiz” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı

Bugün Türkiye’de olması beklenen aşılarla ilgili takvim de ele alındı. Buna göre ilk olarak sağlık çalışanlarına ve risk grubunda olan 65 yaş üstündeki vatandaşlara uygulanacak aşılama takvimiyle, kısıtlamaların sahaya yansıması başlıklarında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kabineye bilgi sunacak. Hem Çin’den hem Almanya’dan gelecek aşıların yanı sıra yerli aşı çalışmalarında gelinen son durum da kabinede görüşüldü.

Toplantıda yeni yılda hayata geçirilmesi planlanan ekonomik ve hukuki reform çalışmalarında gelinen son durum da konuşuldu. Bu konuda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül kabineye bilgi verecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Kabinenin bir diğer önemli başlığı ise dış politikada gelişmeler. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın kuvvet komutanlarıyla yaptığı Libya ziyareti konusunda değerlendirmelerde bulunduğu kabinede ABD ve AB ile yeni dönem kapsamında atılacak adımlar da kapsamlı şekilde ele alındı. Kabinede alınan kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millete Sesleniş konuşmasıyla açıklayacak.

Haberin Devamı

YILBAŞI YASAKLARI BAŞLIYOR
Bilindiği gibi 4 gün sürecek yılbaşı kısıtlamaları başlıyor. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı son genelgede yılbaşı yasaklarının kapsamı belirlendi.
ZORUNLULUK VURGUSU YAPILDI
Genelgede sağlık çalışanları başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerin salgınla mücadelede büyük fedakarlıklar yaptığı, bu fedakarlıklar sayesinde salgının seyrinde ciddi bir düşüş yaşandığı, bu nedenle salgınla mücadeleyi akamete uğratmamak adına kalabalıkların kontrolsüz şekilde bir araya gelmesine neden olacak yılbaşı partilerinin yapılmamasının "tercih" değil "zorunluluk" olduğu özellikle vurgulandı
TAM MESAİ YAPACAK OLANLAR
Genelgeye göre; başta kolluk kuvvetleri olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlar yılbaşında "tam mesai" çalışacak. Konaklama tesisleri ve kiralık villa benzeri yerler dahil olmak üzere hiçbir mekanda yılbaşı partisi/kutlama organizasyonu yapılmasına izin verilmeyecek, bu yönde denetimler sıkılaştırılacak.
Koronavirüs terör, asayiş ve trafik tedbirlerine aykırılıklar olmak üzere sosyal medyaya yansıyan her türlü olumsuz durum Emniyet Genel Müdürlüğü siber suçlarla mücadele ve istihbarat birimleri tarafından takip edilecek ve gerekli müdahaleler anında yapılacak. Yılbaşında uygulanacak kısıtlamalar ve illerdeki Kovid-19 tedbirleri İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Merkezi'nden (GAMER) 24 saat esasına göre takip edilecek
RİSK GRUBU ÖNLEMLERİ
Yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamalarında; engelli vatandaşlar ile 65 yaş ve üzeri ya da kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşların temel ihtiyaçlar Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılanacak. Kolluk birimleri ve Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından, daha önce valilere gönderilen talimatla tüm tedbirlerin alınmış olmasına rağmen yine de anlık olarak barınacak yeri olmadığı için sokakta yaşamak durumunda kalan vatandaşların barınma dahil her türlü temel ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik tedbirler alınacak.
SOKAK HAYVANLARI İÇİN TALİMAT
81 ilde Valilikler ve kaymakamlıklar bünyesindeki Hayvan Besleme Gruplarınca, gerek kış mevsimi gerekse sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken sokak hayvanlarının beslenmesine yönelik ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde gerekli tedbirler alınacak
YASAĞIN BAŞLAMA SAATİ
İçişleri Bakanlığı tüm illerin valiliklerine "Yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamalarıyla" ilgili ek genelge gönderdi. Genelgede hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının önümüzdeki hafta içi yılbaşı akşamını da kapsayacak şekilde 31 Aralık 2020 Perşembe günü saat 21.00'den 4 Ocak 2021 Pazartesi günü saat 05.00'e kadar uygulanacağı hatırlatıldı.

Haberin Devamı