Gazete Vatan Logo

'Erdoğan Cumhurbaşkanı olamaz...'

Kılıçdaroğlu gündeme ilişkin soruları cevapladı

CHP lideri Kılıçdaroğlu ”Ben Erdoğan’dan korkmam. İnandığım şeyi sonuna kadar söylerim. Tazminat davası açıyor. Açsın istediği kadar. ‘Hain’ dediğim için açtığı davayı AİHM’ye götüreceğiz. Anayasa Mahkemesi’nin partiye kestiği cezayı da AİHM’e götüreceğiz. Türkiye’de olmasa bile Avrupa’da hakimler var” dedi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün katıldığı Habertürk TV’deki canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu özetle şu açıklamaları yaptı:

- HAİN POLEMİĞİ Bu ifadeyi ilk kez kullanmıyorum, daha önce de kullandım. 22 Eylül 2003’te Dubai’de bir anlaşma imzaladılar. 8 milyar kredi aldılar taksitle. Koşul Türkiye’nin ABD’den izin almadan Kuzey Irak’a girmemesiydi. “Bu anlaşma ihanettir bunu yapan da haindir” demiştim. Dava açamadı. Başbakan’ın olayları inkar etme alışkanlığı var Oslo sürecini inkar etti. En ağır şerefsizlikten tutun da neler dedi... Görüşmeler yapıldı mı, yapılmadı, devlet yapıyor biz değil dedi. İstihbarat görüşebilir dedi. Kendi temsilcisi görüşmüş. O dönem istihbarat görevi yok. Görüşmenin içeriği ilginç. Aslında AKP’nin seçim sürecinde de terör örgütünün eylemsizlik kararı alması için yapılan bir görüşme. 1. Oslo görüşmesi karanlıktır ne olduğu belli değil, ilkesizdir. Halka doğru bilgi verilmedi. Erdoğan ve AKP için görüşülen bir süreçtir.


- BEN KORKMAM Wikileaks belgesiyle ilgili kitaplar, köşe yazıları yayınlandı, itiraz yok. Ben dile getirdim 100 binlik dava... Ben Erdoğan’dan korkmam. İnandığım şeyi sonuna kadar söylerim. ABD askerleri 2003’te silahlı Türkiye’de Mardin’e kadar geldi mi gelmedi mi? Parlementodan onay alınmadı. Siz nasıl yabancı ülke silahlı güçlerini getirirsiniz, bunun adı vatana ihanettir. Özgür Suriye Ordusu Türkiye’de... Türk askeri ABD’ye girebilir mi? Başka ülke silahlı gücünü ülkenize getirdiyseniz vatana ihanettir. İstediği kadar dava açsın. Ben ona tazminat ödedim, kalpazan dediğim için, doğrudur... Kendi imzasıyla Meclis’e gönderilen fezleke var. Zimmet, kalpazanlık hakkında. Ben bunu söyledim AKP yargısı tarafından tazminat verildi. Bu davayı AİHM’e götüreceğim.

- AVRUPA’DA HUKUKÇULAR VARDIR Şimdi bu açtığı davayı da kazanırsa yine AİHM’e götüreceğim. Belgelerim var, dokümanlarım var. Yargıyı kendine göre düzenledi ama Türkiye’de olmasa bile Avrupa’da hukukçular vardır.

- MUHATABI ÖCALAN Bir Başbakan çıkıp kamuoyu önünde, “Öcalan ile görüşülmeli” diyorsa muhatabı Öcalan’dır. Bunu kabul etmiyor, içime sindiremiyorum. Devlet yönetiminde bu olamaz. Muhatap belli. Omuzumda silah olan benim muhatabım diyor, Meclis’te olan muhatabım değil diyor. Saçmalığa bak. İmralı’ya gidelim diyor. Uçağı var arabası var binsin gitsin...

- İÇ SAVAŞ TEHLİKESİ Oslo süreci ilkesizdir, ahlaki süreç değildir. Halkı kandırma üzerinedir. Tek amacı var AKP’ye seçim kazandırmak için eylemsizlik kararıdır. Şimdi kendisi aday ya, eylemsizlik kararı alınsın diye ikinci süreçten bahsediyor. Beyefendi Cumhurbaşkanı olsun, koltuğa otursun diye. Bu karanlık sürece destek vermeyiz. İstihbarat görüşür elbette ama Başbakanlık temsilcisi koyarsan gayrı meşru ile meşru bir arada olur. İlk Oslo’nun ardından Türkiye kan gölüne döndü. İkinci Oslo ardından iç savaş tetiklenebilir, endişem var.

- BELGEYİ KİM SIZDIRDI Onu söylemem. Kim sızdıracak araştırsın. Elini tutan mı var. Emrinde istihbarat var. Kim nereden nasıl almış öğrensin. Bakın uluslarası hakem devlet varsa o belge uluslararası boyut kazanabilir. Bunu bile göremiyor farkında bile değil.. Biz bu riski kamuoyu önüne koymak için açıkladık. Devran dönünce bunların hesabını soracaklar. Vatana ihanetten yargılanacaklar.

- ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI SEÇİLEMEZ (Erdoğan cumhurbaşkanı seçilebilir mi?” sorusu üzerine) Hayır. Ülkeyi kan gölüne döndüren birisini hangi ülke vatandaşı Cumhurbaşkanı yapacak... Başkalarının çıkarlarını savunan biri nasıl Cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı olacağını söyleyen birisi okul bahçesinde ayrışma mı yapar... Öğrencileri suçladı imam hatip dışındakileri teröristlikle suçladı. Her okuldan terörist çıkar. İmam hatipten de çıkar, nitekim çıkmış. Meslek lisesi de kimin tercihi neyse saygı duyacağız. Fay hatları yaratıp beynini yıkıyor. Bu kişi kalkıp cumhurbaşkanı olacağım diyor. Allah korusun olursa ne hale gelir bilmiyorum ülke. Bakın son olarak Neşet Ertaş’ın naaşını istismar etti. Musalla taşına yaslanmış ahkam kesiyor. Defnedilecek naaş hayır efendim illa konuşacak. Hayatımda ilk kez görüyorum.

- ERBAKAN’A HAKSIZLIK 28 Şubat’ta Erbakan’a haksızlık edildi. Perdenin arkasına bakılmalı AKP’ye kapı açan bir süreçtir 28 Şubat... Komisyona bakacak herhalde, yazışmalara kriptolara bakılmalı.

- İSTANBUL’A GÜRSEL TEKİN Mİ? (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adaylarının Gürsel Tekin olup olmayacağına ilişkin soru üzerine) Kamuoyu yoklamalarından Gürsel Bey çıkarsa o... İzmir’de ise Dinamik çalışkan bir belediye başkanı var İzmir’de. Olağanüstü güzel katkıları oldu. Dünyada en hızlı gelişen metropollerden biri İzmir. Kentsel dönüşümle ilgili AKP’li belediye talebi en geç 1.5 ay iken İzmir 1.5 yıldır bekliyor.

- CHPLİ VEKİLLER DİNLENİYOR (Ailesinin dinlendiğini iddia ettiğinin hatırlatılması üzerine) MİT’ten bir açıklama gelmedi. Gelmez de... Ama bütün CHP’li vekiller dinleniyor ve izleniyor bunu biliyorum. Yeri zamanı gelince bununla ilgili ayrıntıları da vereceğim.

Baykal’la yemek

CHP’nin yeni yasama yılı stratejilerinin konuşulduğu ‘Ortak Çalışma Toplantısı’nda Ulusalcı kanat, PKK tarafından kaçırılan Hüseyin Aygün’ün “Ulusalcı, kafatasçı kişilerle yol yürünmez” açıklamasına sert eleştiriler yöneltti. Eleştiriler üzerine Aygün, “Sizde kafa yok ki, anlayasınız” diye çıkışınca bazı vekiller birbirlerinin üzerine yürüdü. Kavga güçlükle önlendi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kampta öğle yemeğini eski Genel Başkan Deniz Baykal’la yedi.

Haberin Devamı