Gazete Vatan Logo

Bakan Çavuşoğlu: Mariupol'da camideki vatandaşlarımızla teması sağlıyoruz

Antalya Diplomasi Forumu'nun kapanışında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mariupol'de camide mahsur kalan Türklerle ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "Camide vatandaşlarımız var, temas sağlıyoruz.. Camide herhangi bir hasar yok. Lavrov'dan tahliye için destek istedik" dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Mariupol'da camideki vatandaşlarımızla teması sağlıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu, bugün sona erdi.

Antalya Diplomasi Forumu sonrası basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarını ilk kez bir araya getirdik, bütün dünyanın gözü kulağı Antalya'daydı. Biz her zaman diplomasiyi öncelendiren bir tutum sergiledik. Son üç günde birçok konuda samimi görüş alışverişinde bulunduk. ADF artık uluslararası düzeyde tanınan bir forum haline geldi. 17 ülke başkanı, 80 bakan ADF'ye katıldı. 75 ülkeden katılımcı bir araya geldi.

AFD'ye artan bu ilgi, Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın da çalışmaları sayesinde oldu. Forum sayesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan 11 liderle, ben 67 bakan ile görüştüm. "Dünyadaki adaletsizlikleri kaldırmak için diplomasiyi nasıl kullanırız?" sorusuna odaklandık. Her coğrafyadan değerli katılımcıların fikirlerini dinledik." dedi.

MARİUPOL'DE CAMİYE SIĞINAN TÜRKLER

Toplantıda Bakan Çavuşoğlu, Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer'in, Ukrayna'da camide bazı Türk vatandaşlarının mahsur kaldığı yönündeki sorusuna yanıt verdi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 14 bin 500 vatandaşının getirildiğini, ama çatışma bölgelerinde kalanlar olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bunlardan biri de Mariupol. Mariupol'de de özellikle de Lavrov ve Kuleba'yla da yaptığımız üçlü görüşmede de burada insani bir koridorun açılmasını özellikle gündemde tuttuk. Çünkü burada sadece bizim vatandaşlarımız değil,; farklı ülkelerin vatandaşları da var. Burada artık bir sokak çatışmasına döndüğü için savaş, sokakta çatışmalar devam ettiği için vatandaşları çıkarmak çok riskli oluyor. O yüzden bir insani ateşkesin ve koridorun açılması gerekiyor. Bu konuyu sürekli her iki tarafla da görüşüyoruz. Maalesef ne tarafa doğru açılacağına dair koridorların anlaşabilmiş değiller. Burada başka bir problem daha var,; şehrin altyapısı tamamen gitmiş. Cep telefonları çalışmıyor, bazı uydu telefonları var. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile bir görüşme gerçekleştirdik. Uydu telefonuyla bile görüşmek çok zor. Evet, oradaki camide bizim vatandaşlarımız var. Biz onlarla aracı telefon hatları kesildikten sonra yine sahadaki kontaklarımızla, uluslararası kuruluşların telsiz, uydu telefonlarıyla da teması sağlıyoruz. Dün caminin bombalandığına dair bir haber çıktı, daha sonra caminin imamı bunu doğrulamadı. Çok uzak olmayan ama çok da yakın olmayan bir bombanın düştüğünü söyledi ya da füzenin. Fakat camide şu anda herhangi bir hasar yok. Rusya özellikle burada bize kaç vatandaşımızın olduğunu da sormuştu. O bilgileri de biz Ruslarla paylaştık. Biz tabi ki bir taraftan Ukrayna'nın sınır ve toprak bütünlüğünü çok güçlü bir şekilde destekliyoruz ama diğer taraftan insani amaçlı her iki tarafla da çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz."

Haberin Devamı

'LAVROV'DAN VATANDAŞLARIMIZIN TAHLİYESİ İÇİN DESTEK İSTEDİM'

Dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yaptığı görüşmede özellikle o günkü toplantı için teşekkür ettikten sonra, Kuleba'yı da aradığını anlatan Bakan Çavuşoğlu, "Lavrov'a hem teşekkür ettim, hem de o gün görüştüğümüz gibi Mariupol'da vatandaşlarımızın tahliyesi için destek istedim. Çünkü çatışmalar devam ediyor. Biz birkaç gündür oraya otobüslerimizi gönderiyoruz. Fakat şehir içinde çatışmalar devam ettiği için otobüsler giremiyor. Dün akşam üstü de baya çaba sarfetti arkadaşlarımız, biz de katıldık, mümkün olmadı. Bugün vatandaşlarımızı oradan tahliye etmek için gerekli çalışmalarımızı devam ettirdik. Dünden beri otobüslerimiz zaten orada bekliyor. Tabi burada sıkıntı cep telefonu kullanılamadığı ve çatışmalar devam ettiği için, biz orada beklesek bile vatandaşlarımızı nasıl getireceğiz. Ama bugün bu konuda bir mesafe katetmeyi düşünüyoruz. Bu tahliyeyi de yaptıktan sonra tek tük farklı şehirlerde kalmayı düşünenler de vardır herhalde. Vatandaşlarımızın tahmin ediyorum yüzde 90'dan fazlasını tahliye etmiş olacağız. Bazen bu rakamlar değişiyor, bazen dönmek istemeyenler sonra dönmek istediğini söylüyor. Ama bizim görevimiz de sağ salim vatandaşlarımızı ülkemize getirmek. Vatandaşlarımızın tahmin ediyorum ki; yüzde 99'dan fazlasını tahliye etmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı