Gazete Vatan Logo

AKP'nin bakan adayları seçimi kazanabilecek mi?

AK Parti yerel seçimlere iddialı girebilmek için eski bakanlarını aday göstermişti. Bu isimlerden Binali Yıldırım ve Sadullah Ergin'in işi zor gözükürken Fatma Şahin ise şu an için daha rahat...

AKP'nin bakan adayları seçimi kazanabilecek mi?

AK Parti, bakanları aday gösterdiği 3 ilden sadece Gaziantep'te rahat... AK Parti, yerel seçimlerde eski bakanları aday gösterdiği 3 ilden sadece Gaziantep'te önde çıkıyor. İzmir'de CHP'yi yakalamayan AK Parti'nin, Hatay'da da daha önce kazandığı Büyükşehir belediyesini kaybetme ihtimali güçlendi.

Anket

Sizce 17 Aralık operasyonu oyları etkiler mi?

Evet
Hayır
Fikrim yok






Yolsuzluk operasyonuna adı karışan İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ile eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın seçim bölgeleri olan Mardin ve Mersin'de de 2. parti konumunda olan iktidarın, yapılan üç ayrı ankette de bu illerde yerel seçimi kaybedeceği sonucu çıktı. BDP, Mardin'de Ahmet Türk'ü aday gösterince fark artmaya başladı.

Anketlere göre eski bakan Fatma Şahin'in aday olduğu Gaziantep'te AK Parti, yüzde 45.3 oyla önde görünüyor. Bu ilde CHP'nin oy oranı ise yüzde 33.1 olarak belirlendi.



Eski Bakan Binali Yıldırım'ın aday olduğu İzmir'de ise, CHP yüzde 44.6, AK Parti de yüzde 38.5 oy oranına sahip... Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin'in memleketi Hatay'da CHP, yüzde 39.7 oy oranı ile ilk sıraya yerleşti. AK Parti'nin oyu ise son anketlerde yüzde 37.2'de kaldı.



MARDİN VE MERSİN'DE DURUM

Halen Mersin'de CHP'de olan Büyükşehir Belediye Başkanlığının ibresi, yeni seçimde de CHP'yi gösteriyor. Anketlere göre Mersin'de CHP'nin yüzde 29.3, AK Parti'nin yüzde 25.8 ve MHP'nin yüzde 23.1 oyu var...



CHP'nin ORC ve Gezici araştırma şirketlerinin ardından Di-En araştırma şirketi de Büyükşehir olan Mardin'de, BDP'nin öne geçtiğini belirledi. AK Parti 2009'da, yüzde 45 ve 15 bin 126 oy ile Belediye Başkanlığını kazanmıştı. Di-en şirketinin son anketinde Mardin'de BDP oyları yüzde 57, AK Parti oyları ise yüzde 35 çıktı. İki ay önce Gezici adlı şirket tarafından yapılan ankette ise, BDP'nin yüzde 46.8, AK Parti'nin ise 45.7 oy oranı olduğu belirlenmişti. ORC şirketinin anketine göre de BDP Mardin'de öne geçmişti.



Mardin'de son genel seçimde de AK Parti'nin yerel seçime göre oyları düşmüş ve yüzde 32 oy ile 3 milletvekilliği kazanmıştı. BDP kökenli bağımsızlar, Ahmet Türk, Gülseren Yıldırım ve Erol Dora da seçimi kazanmıştı. 2009 yerel seçimlerinde ise AK Parti yüzde 45 ve 15 bin 126 oy ile Mardin Belediye Başkanlığını aldı. O zamanlar DTP adını taşıyan bugünkü BDP ise, yüzde 36 ve 12 bin 108 oy toplamıştı.





Haberin Devamı