Gazete Vatan Logo

Salgında tansiyon hastaları nelere dikkat etmeli?

Tüm dünyada salgın haline gelen corona virüs için en yüksek risk grubunu oluşturanlardan biri de tansiyon hastaları. Öncelikle yapılması gerekenin evde kalmak ve tedbirlere uymak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tekin Akpolat paniğe kapılmanın tansiyonu daha da yükseltebileceğini söylüyor. Prof. Dr. Tekin Akpolat tansiyon hastalarını uyararak dikkat edlmesi gerekenleri anlattı.

Salgında tansiyon hastaları nelere dikkat etmeli?

Dünya corona virüs salgınıyla mücadele ediyor. Uzmanlar özellikle kronik hastalığı olanların salgın sürecinde dikkatli olması konusunda uyarıyor. corona virüs için en yüksek risk grubunu oluşturanlardan biri de tansiyon hastaları. Prof. Dr. Tekin Akpolat paniğe kapılmanın tansiyonu daha da yükseltebileceğini söylüyor. Prof. Dr. Akpolat, corona virüs salgınında tansiyon hastaları dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

PANİK TANSİYONU YÜKSELTEBİLİR

Paniğin yaratacağı gerginlik tansiyonunuzu yükseltebilir, kontrol altındaki tansiyon kontrolden çıkabilir.

BAZI AĞRI KESİCİ VE ATEŞ DÜŞÜRÜCÜLER TANSİYONU YÜKSELTİR

İbuprofen içeren ilaçlar tansiyonu yükseltebilir. İbuprofen içeren ağrı kesici, ateş düşürücülerin zararlı olabileceğine dair bilgiler var. Henüz kesin değil ama ibuprofen içeren ilaçlar tansiyon da yükseltir. Bu nedenle kaçının, parasetamol içeren ağrı kesici, ateş düşürücüler böbrek açısından daha güvenlidir.

DOKTORA DANIŞMADAN İLAÇLARINIZI DEĞİŞTİRMEYİN

Doktorunuza danışmadan ilaçlarınızı değiştirmeyin ya da kesmeyin. Doktorunuzla iletişim kanallarını açık tutun. Ona danışmadan kendi kendinize ilacınızı değiştirmeyin da ilaç kullanmayı bırakmayın.

Haberin Devamı

TANSİYON HASTALARI TUZA DİKKAT!

Tuza daha çok dikkat edin. Fazla tuzlu tüketerek kendinizi sıkıntıya sokmayın. Tuz hem tansiyon yükseltir hem de bağışıklık sistemini zayıflatabilir.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİLER TANSİYONU YÜKSELTEBİLİR

Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun. Bağışıklığı sisteminin güçlü olması önemli ama sırf güçlendirsin diye bilmediğiniz ürünleri kullanmayın. Tansiyonunuzu yükseltebilir. Dengeli ve sağlıklı beslenin.

DÜZENLİ UYKU GERGİNLİĞİ ALIR

Düzenli uyuyun. Düzenli uyku hem gerginliğinizi azaltır hem de bağışıklık sistemi kuvvetlendirir.

EVDE DE OLSANIZ HAREKET EDİN

Evde olsanız bile evin içinde günde 10 bin adım atabilirsiniz. Televizyon seyrederken adım atabilirsiniz. Bir şeyler dinleyerek evin koridorunda yürüyebilirsiniz. Çok güzel, eğlenceli seçenekler var. İnternet sayesinde çoğuna ulaşmak mümkün. Sırt, karın gibi kaslarınızı çalıştırabilirsiniz. Egzersiz yaparken kendinizi zorlamayın, sakatlanırsanız hastaneye gitmek zorunda kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

EV İŞLERİNİ PAYLAŞIN

Sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirin. Ev işlerini paylaşın. Birlikte yemek yapın, oyun oynayın. Yalnız yaşıyorsanız arkadaşlarınızla telefonla konuşun, telefonla konuşurken evin içinde adım da atabilirsiniz.

KİTAP OKUYUN

Kitap okuyun. Özellikle “İyi ki Tansiyonum Çıktı” ve “İyi ki Yaş Alıyorum” isimli kitaplarımı okuyabilirsiniz.

STRESİ AZALTMAK KİLO VERMENİZİ SAĞLAR

Stresinizi azaltın. Stresinizi azaltıp kilo verebilirseniz belki tansiyon ilacına bile ihtiyacınız kalmayabilir.