Yaz aylarında sağlıklı beslenmenin 7 altın kuralı
Yaz aylarının başlamasıyla artan hava sıcaklıkları birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmakta zorlanıyor. Hava sıcaklıklarından başta çocuklar, yaşlılar ve hamileler olmak üzere kalp ve şeker hastalığı olanlar da etkileniyor. Yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında da artış görülebiliyor. Bu yüzden sıcak havalarda sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenme oldukça önemli. Diyetisyen Tuğçe Kırcılar, yaz aylarında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. İşte 7 adımda yaz aylarında sağlıklı beslenme... Betül Meral SARIİZ / gazetevatan.com
1. SIVI VE TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN!
Sıcaklığın artasıyla birlikte vücuttan terle öncelikle su, sodyum ve potasyum gibi birçok mineral kayıpları olur. Terlemeyle artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı ve tuz alımı çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında terlemeyle artan bu kaybı karşılamak amacıyla günde 2,5 litre su içilmelidir. Kaybedilen minerallerin yerine konması ve sıvı tüketimini arttırmak için gazlı içecekler yerine ayran, maden suyu ve meyve suları tüketilmelidir. Hipertansiyon hastaları tuz ve maden suyu tüketimine mutlaka dikkat etmeli.
2. YAĞLI GIDA TÜKETİMİ AZALTIN
Yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımına dikkat edilmelidir. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Enerjisi yüksek, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve ve dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir.
3. POSALI BESİNLERİN TÜKETİMİNİ ARTIRIN
Yeterli posa tüketimi bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı, kansere karşı koruyucu, kabızlığı engellemesi, kan şekerini düzenleyerek acıkmayı geciktirmesi gibi olumlu etkiler sağlar. Özellikle yaz aylarında meyve ve sebze çeşitlerindeki bolluktanyararlanarak günde 5 - 6 porsiyon tüketilmelidir. Öğünlerinizde yer alan sebze yemeği, salata ve meyveler bağışıklığınızı arttırıp yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlarlar. Yaz aylarında kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih dilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine; tahıllı ekmek bulgur, kuru baklagil gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
4. BESİN ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!
Besin zehirlenmeleri özellikle yaz aylarında artan hastalıklardan biridir. Yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.
5. YEMEK SAATLERİNİZİ DÜZENLEYİN
Yazın havanın geç kararması akşam yemeklerininde daha geç saatlere sarkmasına neden olabilir. Metabolizmamızın düzenli çalışması için mevsim ne olursa olsun akşam yemeklerinin çok geç saatlerde tüketilmemesi gerekmektedir. Geç saatlerdeyenilen yemekler sindirim sıkıntıları ve enerji olarak harcanmada sıkıntı yaratmaktadır.
6. ALKOL TÜKETİYORSANIZ BUNA DİKKAT!
Yaz aylarında aşırı alkol tüketimi kilo almaya neden olurken, kalp ve karaciğer hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Ayrıca alkolün diüretik etkisi vardır ve vücuttan su atımı arttırır. Bu sebeple alkol alınırsa miktarı minimumda tutularak su tüketimi arttırılmalıdır.
7. EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN!
Tüm bu önerilere ilave olarak mutlaka egzersiz yapılmalıdır. En çok tercih edilmesi gereken egzersiz yürüyüş veya yüzmedir. Haftada 3-4 gün 40-50 dakika kadar egzersiz yapılması yeterli olacaktır. Eğer egzersize buna vakit ayıramıyorsanız en azından araba, asansör kullanımı yerine yürümeyi tercih ederek aktifliğinizi arttırabilirsiniz.