Gazete Vatan Logo
Magazin Mart Gibi: YouTube'da dinlenmişiz haberimiz yoktu

Mart Gibi: YouTube'da dinlenmişiz haberimiz yoktu

Geleneksel melodileri, modern temalarla harmanlayan, müzik çalışmalarını 2017'den bu yana dinleyicileriyle buluşturan Mart Gibi grubu, en çok dinlenen şarkısı 'Duraklar'ın hikayesini, grubun isminin nasıl belirlendiğini ve hakkında merak edilenleri anlattı. Tüm sorulara samimi cevaplar veren Mart Gibi grubu röportaj sonunda dinleyicilerden de interaktif bir istekte bulundu.

Mart Gibi: YouTube'da dinlenmişiz haberimiz yoktu

Cansu Akalp / Gazetevatan.com

Vokalde Ertuğrul Teber, elektro gitarda Osman Burak, davulda Berkay Kuyucuklu, bass gitarda Gökhan Erdoğmuş'un bulunduğu Mart Gibi grubu, şarkılarını hem dijital platformlar hem de canlı performanslarla dinleyicilere sunuyor. Toplam 10 single'ı olan grup, 'Şizofreni' ve 'Bir Sorun Var' adlı iki şarkıya klip çekti.

'Mart Gibi' bugüne kadar olan müzik çalışmalarını ve gelecek planlarını anlatmak için Beşiktaş Sanatçılar Parkı'nda grup hakkında merak edilen tüm soruları cevapladı.

Müzik dışında sinema ve klip yönetmenliği yapan grubun vokali 26 yaşındaki Ertuğrul Teber, 'Mart Gibi' kliplerini kendi hazırladığını belirtti. Son zamanlara damga vuran Can Koç'un 'Gökyüzünü Tutamam' şarkısının lirik videosunu ve 'Bana Göre Değil' şarkısının video klip yönetmenliğini de üstlendiğini anlattı.

Peki 'Mart Gibi' grubunun adı nasıl ortaya çıktı? Grubun solisti Ertuğrul Teber o hikayeyi anlattı; "Ben o ara Kocaeli Üniversitesi'nde okuyordum. Öğrenci evinde caddeye bakan mutfağımızda, aspiratör ışığında ufak ufak besteler yazıyordum. İçlerinden en beğendiğim 'Duraklar' şarkısıydı, daha adını koymamıştım. O şarkının nakaratı üzerine kurulmuş bir grup aslında bu. Grubun bas gitaristi ve kurucularından olan Gökhan Erdoğmuş'a bu şarkıya bass partisyonu yazabilir misin dedim.

Haberin Devamı

"DEMO KAYDI NASIL ALINIR HİÇBİR FİKRİM YOKTU"

Gökhan'ın da çok hoşuna gitmiş ve 15 - 20 dakika sonra bana bir bass partisyonu atıp aradı dediki, ben Mersin'den İstanbul'a geliyorum bu şarkının demosunu kaydedelim. O sırada da bir demo kaydı nasıl alınır ne olur hiçbir fikrim yok. Ben o anın heyecanıyla baya telefonumun kaydını açtım mutfakta Duraklar şarkısının ilk halini kaydettim sonra arkadaş gruplarına attım.

"YOUTUBE'DA DİNLENMİŞİZ, HABERİMİZ YOKTU"

Bu kayıt elden ele dolaşarak bir Youtube kanalına atıldı. Yani biz daha demoyu kaydetmeden şarkının ilk telefonla kaydetmiş hali baya dinleniliyor. Biz bunu demoya gittiğimiz zaman anlıyoruz. Epey önce tanıdığım bir saz üstadı vardı Nurettin amcam onun tanıdığı Gürcü kökenli bir müzisyenin stüdyosuna gidip demoyu kaydettik. Sidar Baran Taş aracılığıyla da Duraklar şarkımızın demosunu bir yapımcıyla paylaştık, yapımcı bizimle görüşmek istedi.

Haberin Devamı

"ŞARKI NE ZAMAN ÇIKIYOR SORUSUNUN CEVABI GRUP ADIMIZ OLDU"

Daha sonra Gökhan'la dedik ki şarkı var, bu sefer grup yok biz neyi görüşeceğiz. Aslında grubun bütün zeminini oluşturan yapı taşı Duraklar şarkısıydı. İnsanlar o sırada soruyor eş dost tanıdık ve şarkıyı beğenen insanlar şarkı ne zaman çıkacak, ne olacak. Biz de Mart ayı üzerinde konuşmuştuk. Herkese 'Mart gibi çıkar' demeye başladık. Notere gidene kadar ismi hala belirlememiştik ama o gün Noterde ismi belirlememiz gerekiyordu. Çünkü şarkının ibrazını yapacaktık. Gökhan ile dönüp birbirimize baktık 'Mart Gibi' olsun dedik. Notere de böyle ibraz ettik ve Mart gibi kurulmuş oldu."

Mart Gibi grubuna kaç yıldır birlikte müzik yaptıklarını ve nasıl bir araya geldiklerini sorduk. Grubun vokali Ertuğrul, grup hikayesini şöyle anlattı:

ERTUĞRUL TEBER (vokal): 2017 Yılından beri biz 'Mart Gibi'yiz aslında. Gökhan ile ben kurucu üyeyiz. Şu anki ekip arkadaşlarımızla birlikte de grup olarak yaklaşık 2 yıldır müzik yapıyoruz. Grup arkadaşlarım daha öncesinde de farklı müzik gruplarında, bireysel de uzun yıllardır çalışmalar yaptığı için birbirimizle kaynaşmamız ve grup kimyasının oluşması çok kısa sürdü. Bu yüzden de çok kolay bir süreçti.

Haberin Devamı

Müzik dışında mimarlık yapan 27 yaşındaki grubun davulcusu Berkay Kuyucuklu, grupta şarkı sözlerinin kimin ve nasıl yazdığı, müzik çalışmalarının nasıl ilerlediğinden bahsetti.

BERKAY KUYUCUKLU (davul): Ertuğrul sözleri yazıyor, bize taslak halinde gönderiyor. Grup olarak sözlere katkıda bulunuyoruz. Şarkı sözü üretme noktasında grupta herkesin katkısı oluyor diyebilirim. Sözler beraberinde bir melodiyle geldiği için hali hazırda bir şarkı zaten teknik olarak çıkıyordu ortaya. Daha sonrasında biz bu şekilde aslında çok sağlıklı ilerleyemediğimizi ve müzik üretimimizi sınırlandırdığını düşündük o yüzden köklü bir değişikliğe girmeye karar verdik. Burada da artık şu anda öncelikle bir melodi oluşturmaya çalışıyoruz. Gerek Osman'ın gerek Gökhan'ın gerek Ertuğrul'un katkılarıyla herhangi bir melodi ortaya çıktığında biz de bunun üzerine elimizde hali hazırda bulunan sözlerden ve kendi aklımıza gelen o anki ruh halimize göre şarkı sözlerimiz oluşuyor.

Haberin Devamı

Grubun vokaline 'Dinleyiciler Mart Gibi şarkılarına nereden ulaşabilir, hangi sosyal medya platformlarında varsınız?' sorusunu yönelterek en kolay erişimi öğrenmeye çalıştık.

ERTUĞRUL TEBER (vokal): Müzik yayını yapılan bütün platformlarda Mart Gibi şarkılarına ulaşabilir dinleyecilerimiz. Apple müzik, Spotify, Fizy, Amazon müzik gibi birçok dijital platformlardan şarkılarımıza ulaşabilirler. Bizle iletişime geçmek isteyen ve özellikle şarkı akorlarını, notalarını araştıran ve bulamayan dinleyicilerimize Mart Gibi Instagram ve Twitter sayfamız üzerinden birebir iletişime geçiyoruz. Instagram'da 'martgibimuzik' , Twitter'da 'margibimusic' kullanıcı adlarıyla bize ulaşabilirler.

Müzik dışında bir e-ticaret firmasının operasyon departmanında çalışan 25 yaşındaki Osman Burak, 'Konser sıklığınız nedir, nerelerde sahne aldınız ve herhangi bir TV projesinde bulundunuz mu?' sorusunu cevapladı.

OSMAN BURAK (elektro gitar): Pandemi öncesinde belirli bir tempoyla sahne alıyordu grup. Şu an üretim sürecine girdik aslında kendimizi yenileme, geliştirme, yeni şarkılar üretme içerisindeyiz. Bundan ötürü şu anda konser sıklığı pek yok, bu tamamen bizim kendi isteğimiz doğrultusunda olan bir süreç. Kendimizi tamamen üretime adamak istedik bu dönemde. Bunun dışında televizyon programı olarak yakın dönemde TRT Müzik'teki 'Teras' programında yer aldık. Yine yakın bir tarihte Büyükada'da festival konserimiz oldu. Bunlar dışında irili ufaklı sahnelerimiz de olmaya devam edecek. En yakın zamanda tekrardan sahneler olacağız.

Grubun en çok dinlenen şarkısı 'Duraklar'ın diğerlerinden farkı nedir? öğrenmek istedik.

"Durakların farkı çok bizden olması!"

Durakların farkı aslında çok bizden olması. Genele hitap eden aynı zamanda çok farklı olan bir parça alt yapılara baktığımızda biraz pop gibi ama musikiden de bir şey var bunu seviyoruz. Pink Floyd da dinliyorum Münir Nurettin Selçuk da dinliyorum. O yüzden 'Duraklar' da bunu çok fazla zerk ettik. Diğer şarkılardan bunu ayıran bu. Ve ilk şarkımız olması.

Mart Gibi grubu konserlerinde hangi şarkıların dinlendiğini öğrenmek için 'Konserlerde covera yer veriyor musunuz?' sorusunu sorduk. Grupta sesiyle ön plana çıkan vokal Ertuğrul, tüm detaylarıyla konser akışını anlattı.

ERTUĞRUL TEBER: Konserlerimizi belirli bir konsept üzerinde belirleyip her konserde farklı bir konsept belirlediğimiz için mesela Büyükada konserinde daha çok yazlık gruba hitap edecek gerçekten insanlarda yer edinmiş efsane şarkılara yer veriyoruz coverda ama cover konusunda seçiciyiz . Gerçekten iyi ve kendi sevdiğimiz müzikleri cover yapıyoruz. Genellikle Mart Gibi konserine gelen insanlar 'Mart Gibi' şarkılarını dinliyorlar. Çok ekstra bir durum olmadıkça program akışında covera yer vermiyoruz.

Grup üyelerine 'İdolüm dediğiniz bir müzik grubu var mı?' sorusunu yönelterek hepsinden ayrı cevaplar almaya çalıştık.

14 Yıldır gitar çalan grubun elektro gitaristi Osman Burak, "Bireysel olarak çok farklı tarzda sanatçılar gruplar şarkılar dinliyoruz. Bunun da müziğin zenginliğine çok büyük katkısı olduğunu özellikle üretim konusunda çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bireysel olarak 70'ler rockın üzerimde etkisi olduğuna inanırım. Örnek vermek gerekirse Pink Floyd onun dışında Red Hot Chili Peppers örneği verebiliriz. Türkiye'den 'Adamlar' grubundan bahsedebiliriz. 'Mart Gibi'nin alternatif rock'ta devam ettiğini söyleyebilirim."

Osman Burak, 'En sevdiğiniz albüm?' sorusuna ise "Radiohead'in Pablo Honey albümü. Albümün yeri ayrıdır benim için. Son dönemde Tame Impala'nın Currents albümü şuan düzenli olarak dinlediğim bir albüm." cevabını verdi.

İlkokul 5. sınıftan beri gitar çalan grubun vokali Ertuğrul Teber, "Bireysel olarak cevabım hem ses rengi hem ses karakteri açısından yaptığı müzikle çağ atlatan vokal olarak Tolga Akdoğan'ı örnek alıyorum kendime. Türk rock müziğine yön veren işler yapıyorlar. Biz de sıkı takipçileriyiz. " diye anlattı. Ertuğrul Teber 'En sevdiğiniz albüm?' sorusuna ise Mor ve Ötesi'nin Büyük Düşler Albümü. Ben de baya yer edinmiş bir albümdür' dedi.

11 Yıldır davul çalan grubun davulcusu Berkay Kuyucuklu, "Ben kişisel olarak Dream Theater ve Pink Floyd gibi efsanelerden esinlenerek müziğimi üretmeye çalışıyorum. Türk gruplarından Moğollar, Cem Karaca gibi efsaneler de yer alıyor." dedi. Berkay Kuyucuklu, 'En sevdiğiniz albüm?' sorusuna ise Pink Floyd'un Wish You Were Here' Albümü diye açıkladı.

25 Yaşında olan bas gitara lise sonda başlayan grubun bas gitaristi Gökhan Erdoğmuş, 'En sevdiğiniz albüm?' sorusuna ise 'Sing-along songs for the damned and delirious' cevabını verdi. Erdoğmuş'un idolünün ise Red Hot Chili Peppers olduğunu öğrendik.

Grup üyelerinin en sevdiği 'Mart gibi' şarkısı

Ertuğrul: Deneysel olarak çok değişik bir iş yaptığımız en çok dinlerken kalbimin küt küt attığı 'Zor yollar' şarkısı.

Berkay: Duygularıma çok fazla dokunduğu için 'Kedin' şarkısı

Gökhan: En sevdiği 'Mart Gibi' şarkısı 'Kedin' 

Osman: Bizim dinleyicimiz tarafından çok bilinmeyen bir şarkı. Hem eğlenceli hem iyi hissettiren bir şarkı 'Cemal Abi'

Cemal Abi şarkısının bir hikayesi de var;

Kocaeli- Yalova otoyolunda otostop çekerken tanıştığım ve daha sonrasında aile dostu olduğum Cemal adında bir abimizin hayat hikayesini anlatıyorum. Gündelik bir gününü anlatıyorum. Şarkı içinde çok fazla detay var. Bunun detayları anlayabilmeniz için Cemal Abi'yi tanımanız gerekiyor. Bir hikayemiz vardı ve kendimiz bu hikayeyi hatırlamak için bir şarkı yaptık.

MART GİBİ'DEN DİNLEYİCİLERİNE MESAJ!

"Birlikte bir fikir fırtınası yapalım istiyoruz. Biz deneysel işler yapmayı seven insanlarız. Dinleyicilere diğer klişe söylemler gibi öğüt vermeyeceğim. Birlikte interaktif bir şey yapmayı teklif ediyoruz. Şarkılarımızdan herhangi birisini kendi belirlediğimiz senaryoda bir klip çekmeyi istiyoruz. Bunu tamamen öz imkanlarımızla yapmayı ve olabildiğince özgün olmayı hedefliyoruz. Bu esnada bir şarkıyı dinlediğiniz zaman gerek vapurda gerek bir otobüs kenarında gözünüzde bir klip canlanır. O şarkıyı her dinlediğinizde o klibi kafanızda oynatırsınız. Herkes kendinin yönetmenidir çünkü. Gerçekten şu sarkınızı dinlediğimizde kafamda bir klip canlanıyor ve gerçekten harika diyen bir dinleyicimiz varsa bizimle sosyal medyadan iletişim kursunlar. Birlikte istişare yapalım ve bunu klibe çevirelim."