Gazete Vatan Logo
Magazin Can Koç: 'Gökyüzünü Tutamam' vazgeçişi kendime hatırlattığım bir şarkı

Can Koç: 'Gökyüzünü Tutamam' vazgeçişi kendime hatırlattığım bir şarkı

Can Koç'un ‘Gökyüzünü Tutamam’ şarkısı 2021 yılına damga vurdu. Koç, 'Senin Gibi','Salına Salına Gel' ve 'Zehir Gibi' şarkılarıyla bu yıl da adından söz ettirdi. Herkesin dilinden düşüremediği 'Gökyüzünü Tutamam' şarkısının söz ve müziği kendisine ait olan Can Koç, şarkının hikayesi ile ilgili "Gökyüzünü Tutamam metafor dolu bir şarkı. Kendime öğütler verdiğim ve bir kırgınlığı, bir vazgeçişi kendime hatırlattığım bir şarkı" dedi. 26 yaşındaki Can Koç, yeni şarkısının yakın zamanda dinleyicilerle buluşacağı müjdesini de verdi.

Can Koç: 'Gökyüzünü Tutamam' vazgeçişi kendime hatırlattığım bir şarkı

Gazetevatan.com/Cansu AKALP

Islıkla başlayıp her defasında müziğin sesini biraz daha açtıran ‘Gökyüzünü Tutamam’ parçası şu an milyonlarca kişinin dilinde. Can Koç, oldukça popüler olan bu şarkısının öyküsünden bahsederken, aynı zamanda müzikle ilgili yolcuğunun nasıl başladığını da anlattı ve samimi açıklamalarda bulundu.

İstanbul doğumlu olan Can Koç, müziğe ilkokul çağlarındayken kendi yaşı için büyük olan bir gitarla başladığını belirterek, "Çocuk yaşlarımdan itibaren bir şeyler karalama hevesindeydim, bu şiirle başladı ve enstrüman ile ilgi alakam ilerledikçe söz yazmaya evrildi. Şu sıralar müzik; konserler ve yeni şarkı çalışmaları sebebiyle çok ön planda, bu yüzden müzik dışındaki şeylere pek vakit ayıramıyorum." dedi.

"İÇİMDEN GELENİN PEŞİNDEN GİDİYORUM"

Kendi müziğini tanımlayan Koç, "Rock müzik ve alt türlerinde geziniyorum. Deniyorum, içimden gelenin peşinden gidiyorum, kendimi anlatabilmenin, anlaşılabilmenin türlü yollarını arıyorum, bu yüzden net bir kalıba girerek oradan devam etmeyi henüz düşünmüyorum." diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Gökyüzünü Tutamam’ şarkısı 50 milyon dinlenmeyi geçti. "Bu başarıyı bekliyor muydunuz?" sorusuna ise Can Koç, "Esasen dinlenme sayılarını başarı kriteri olarak baz almayı doğru bulmuyorum. Tüketim toplumunda yaşıyoruz, bazen teknik anlamda hatalı, kötü bir şarkı sırf eğlenceli diye milyonlarca kez dinlenebiliyor. Genel olarak yaptığımız işlerde elimizden gelenin en iyisini yapmak anlamında gayret ediyoruz. Müzik ve söz anlamında kaliteli olduğuna inandığımız işleri ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu yüzden 'Gökyüzünü Tutamam’da olduğu gibi diğer şarkılarımızla ilgili de dinlenme sayılarının artan bir grafikle ilerlemesini bekliyoruz." yanıtını verdi.

‘Gökyüzünü Tutamam’ şarkısının hikayesinden ve çıkma süresinden bahseden müzisyen, "Şarkıların kendi hikayelerini hali hazırda anlattığını düşünüyorum, bu yüzden uzun uzun izah etmeyi doğru bulmuyorum. Benim açımdan kısaca; 'Gökyüzünü Tutamam' metafor dolu bir şarkı. Kendime öğütler verdiğim ve bir kırgınlığı, bir vazgeçişi kendime hatırlattığım bir şarkı. Bunun dışında söylediğim gibi şarkının kendi hikayesini anlattığını düşünüyorum ve dinleyicilerin kendi hikayelerini yarattığını düşünüyorum." dedi.

Haberin Devamı

İlk tekliniz ‘Binalar Dar’ı 2020 yılında yayınlayan Can Koç'u herkes 2021 yılında çıkardığı ‘Gökyüzünü Tutamam’ şarkısı ile tanıdı. "Bu şarkının üzerine çıkamayacağını düşündüğünüz anlar oldu mu?" sorusuna ise; "Açıkçası her şarkının kendi yolu olduğuna inanıyorum. Gökyüzünü Tutamam şarkım da ilk çıktığı günlerde hızlı bir ivme ile çok fazla insana ulaşamamıştı. Zamanla kendi yolunu bulup oradan ilerledi. Bu yüzden diğer şarkılarımın dinlenme sayılarıyla ilgili bir çıkarımda bulunamıyorum. Belki henüz zamanları gelmemiştir" yanıtını verdi.

"GÜZEL BİR NAKARAT YAKALADIĞIMIZI HİSSETTİK"

‘Nefesin Yetebildiği Kadar’ı 27 Mayıs 2022’de yayınlayan Can Koç bu çalışmasının ne kadar sürede ortaya çıktığını ve o süreci anlattı. Koç, "6-8 ay civarı bir süreç aldı diyebiliriz. Fono Müzik’ten yapımcım Oğuzhan Güngörmüş ve aranjörüm Umut Tosun’la paylaştığım kendi bestelerimden oluşan bir arşivim var, beraber buradaki şarkılarla ilgili istişarede bulunuyoruz. Bir mini albüm yapmaya karar verdiğimizde birbirleriyle bir bütün oluşturabilecek, bir hikaye anlatabilecek şarkıları seçmeye çalıştık. Seçtiğimiz şarkıları zamanla değiştirdik, bazı şarkılara demo kayıtlar yaptık aradığımızı bulamadık gibi süreçler yaşandı. Çeşitli gitar ve davul soundları denendi. Bu süreçte stüdyo arayışları oldu. Demolar hayalini kurduğumuz şeye dönüşene kadar üzerlerinde epey çalışıldı, gerek vokaller için gerek gitarlar için çeşitli toplanmalar yapıldı. Tabi EP yapmaya karar verdiğimiz ana gelene dek, ürettiğimiz şarkılarda Oğuzhan ve Umut ile benim kafamdaki soundu paylaşabilmek, onlara bunu aktarabilmek anlatabilmek üzere başka işlerimiz de oldu. Bu işler bizi ortak bir fikirde buluşturunca ortaya herkesin içine sinen bir iş çıkmış oldu." dedi.

Haberin Devamı

EP’den ‘Senin Gibi’ şarkısını diğer şarkılardan önce dinleyici ile buluşturan Can Koç bunun sebebini de açıkladı. Ünlü şarkıcı, "Biz aslında EP için 5 şarkı belirlemiş ve onlar üzerinde çalışmaya başlamıştık. Bu süreç devam ederken ben ‘Senin Gibi’ şarkısını besteledim. Sonrasında Oğuzhan ve Umut’la paylaştım. Güzel bir nakarat yakaladığımızı hissettik. Albümdeki her şarkının soundunu birbirine yakın tutarken ‘Senin Gibi’yi hepsinden biraz ayırmaya karar verdik şarkının doğası gereği. Bu yüzden öncelikli olarak duymak istedik, öncelikli duymak isteyince de öncelikli duyurmak istedik. Açıkçası dinleyicilerimizi de çok uzun süre yeni şarkısız bırakmak istemedik. Böylece ortak bir kararla önden yayınlamış olduk." dedi.

Haberin Devamı

"YENİ TAMAMLADIĞIMIZ BİR ŞARKI VAR"

26 yaşındaki Can Koç dinleyicilerine de müjdeli haberi duyurdu. Hazırlık aşamasında olduğunuz şarkı var mı sorusuna ise "Stüdyo kayıtlarını yeni tamamladığımız bir şarkı var, üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Bir sorun olmazsa yakın zamanda dinleyicilerimizle buluşturmaya hedefliyoruz." diyerek dinleyicileri heyecanlandırdı.

Son zamanlarda birçok yeni grup çıkması ve bu grupların ciddi bir dinleyici kitlesine ulaşmasıyla ilgili konuşan Can Koç, "Yeni isimleri çok takip edemiyorum. Ben şarkıları daha çok sözü ön plana alarak dinleyenlerdenim. O sebeple lyric yönü kuvvetli işleri dinlemeyi tercih ediyorum. Bunu da biraz eskilerde bulabiliyorum. O sebeple eski isimleri dinlemeye devam ediyorum." diye konuştu.

"YÜZLERCE İNSANLA ŞARKIMI BERABERCE SÖYLEMEK İSTERİM"

Kariyerine yurt dışına devam etme düşüncesi olup olmadığını sorduğumuz ünlü şarkıcı "Henüz resmi olarak böyle bir planım yok ancak üzerinde çalıştığım bir kaç İngilizce şarkım var. Bunları da yurtdışı kariyer hedefli gerçekleştirmeyi henüz düşünmüyorum." diyerek yurt dışı kariyer hedefinin olmadığının altını çizdi.

Harbiye’de konser veren birçok sanatçı “Ünlü olduğumu o gün hissettim” diyor. Sizin böyle bir hayaliniz var mı? sorusuna ise Can Koç, "Harbiye ya da herhangi bir açık hava sahnesinde ortak duyguları paylaştığım yüzlerce insanla şarkılarımı beraberce söylemeyi elbette isterim." dedi.

Son olarak dinleyicilerine mesaj ileten Can Koç, "Ortak duyguları paylaştığımız herkese sevgiler, sağlıkla ve müzikle kalın" ifadelerini kullandı.