Gazete Vatan Logo
Magazin Ünlü isimlerin zayıflama sırrı: Aralıklı Oruç

Ünlü isimlerin zayıflama sırrı: Aralıklı Oruç

Hareketsiz yaşam tarzı, hazır gıdalar, çeşitli rahatsızlıklar kilo artışına neden oluyor. Dünya genelinde obezite giderek artarken, fazla kilo kişilerin yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kilo kontrolü birçok kişinin gündeme. Ünlü isimler de kilo vermek için pek çok yöntemi deniyor. Ünlülerin yeni favorisi ise 'İntermittent Fasting. Aralıklı oruç olarak bilinen İntermittent Fasting beslenme şeklini hangi ünlüler uyguluyor? İF diyeti gerçekten sağlıklı mı? İşte aralıklı oruç ile ilgili merak edilen tüm detaylar…

Ünlü isimlerin zayıflama sırrı: Aralıklı Oruç

CANSU AKALP / Gazetevatan.com

Sağlıklı beslenme son yıllarda hemen herkesin hayatına katmak istediği, üzerine birçok çalışma yapılmış, zamanla farklı bakış açıları ile zenginleştirilmiş bir yaşam biçimi olarak karşımıza çıkıyor.

Sık aralıklarla beslenmek uzun süre sağlıklı olarak kabul edildi. Zayıflamak isteyenler üç ana, üç ara öğün şeklinde beslenmeyi tercih etti. Ancak yapılan çalışmalar 3 öğün beslenmenin gerekli olmadığını ortaya koydu.

YENİ YAŞAM ŞEKLİ: ARALIKLI ORUÇ

Aralıklarla beslenmenin hem zayıflama hem de daha sağlıklı yaşam için gerekli olduğu ortaya çıktı. Belli zaman dilimlerinde beslenip belirli süre aç kalarak uygulanan açlık ve tokluk penceresinin bulunduğu beslenme şeklinin farklı uygulama biçimleri bulunuyor. 8 saat tokluk, 16 saat açlık penceresinin olduğu aralıklı oruç çok sayıda kişinin uygulaması ile ön plana çıkıyor.

HÜCRELERİN YENİLENMESİNİ SAĞLIYOR

Aralıklarla beslenmenin birçok faydası bulunuyor. Japon bilim adamı Yoshinori Ohsumi, aralıklı orucun otofaji, yani hücrelerin yenilenmesine ve temizlenmesine iyi geldiğini ispatlayarak Nobel ödülü almaya hak kazandı.

Haberin Devamı

KİLO VERMEK İSTEYENLERİN TERCİHİ

Sağlıklı şekilde yaş almak isteyenlerin tercihi aralıklı oruç kilo vermek isteyen ünlüler tarafından da tercih ediliyor.
Peki hangi ünlüler 'İntermittent fasting'(İF) yapıyor? Aralıklı beslenme gerçekten sağlıklı mı? Bu beslenme yöntemini kimler uygulayabilir? Diyetisyen Alican Demiroğlu, aralıklı oruçla ilgili Gazetevatan.com’dan Cansu Akalp’in sorularını yanıtladı.

SAĞLIKLI KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN İDEAL

Aralıklı Oruç Diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Son zamanlarda fazlaca konuşulan bir beslenme modeli olan Aralıklı Oruç Diyeti; yabancı kaynaklarda "İntermittent Fasting" olarak geçiyor. Düzenlenen zaman aralığında yemek yenen ve geri kalan süreçte sadece kalorisiz içeceklerin tüketilebildiği bir oruç süreci geçirilen bu beslenme sisteminde temel fikir güneş varken yani metabolizma aktifken beslenip, güneşin batımıyla yavaşlayan metabolizmayı dinlendirmektir. Yaşanan oruç sürecinin insan vücudunda olumlu etkiler yapabileceği, hastalıklara karşı tedavi edici olabileceği ve özellikle kilo verme süreçlerinde işe yaradığına dair çalışmalar gün geçtikçe artıyor. 16/8 beslenenme, İki öğün beslenme, tek öğün beslenme, su orucu gibi farklı tipleri bulunan Aralıklı Oruç diyetlerinin aslında binlerce yıldır insanların içgüdüsel olarak açlık-tokluk sinyallerine göre beslenmesini temel alıyor.

Haberin Devamı

Bu beslenme şeklini uygulamaması gereken kişiler var mı?

-Aralıklı oruç herkes için güvenli olmayabilir. Örneğin tip1 diyabetiniz varsa veya şiddetli kan şekeri düşüklüğü yaşıyorsanız, olmanız gereken kilonun altındaysanız yani zayıfsanız, yeme bozukluğu geçmişiniz varsa ya da potansiyaliniz varsa, kadınlarda regl düzensizliği yaşıyorsanız gebe ya da emzirme dönemindeyseniz,düşük tansiyonunuz varsa veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız Aralıklı Orucu denemeden önce mutlaka bir doktora ya da beslenme uzmanına danışmanız gerekir.

Aralıklı Oruç'un türleri nelerdir?

-Aralıklı oruç'un birkaç tane farklı tipi var. tek öğün beslenme, 16/9 beslenme,20/4 beslenme, su orucu,72 saat oruç gibi türleri var. Burada benim insanlara tavsiye ettiğim kendimde uyguladığım,danışanlarıma yıllardır uyguladığım sistem 16/8 sistemi. 8 saatlik bir yeme penceremiz var. Burada mümkünse 2 ana öğün, ihtiyaç duyulursa araya bir ara öğün bırakabiliyoruz.Geri kalan 16 saat süreçte bir açlık,oruç yapıyoruz. Bu oruçtada kalorisiz içecekler tüketebiliyor. Çay,su, kahve,sade maden suyu gibi kalori içermeyen içecekleri o 16 saatlik süreçte tüketebiliyoruz.

Haberin Devamı

Aralıklı Oruç Diyetinin faydaları neler?

-Aralıklı Oruç'un bildiğimiz insan sağlığına pek çok faydası var ve bunun üzerine çalışmalar gün geçtikçe artıyor. Obezite,vücutta fazla yağlanma, tip2 diyabet,insülin direnci gibi beslenme kaynaklı hastalıklarda aralıklı orucu tedavi edici olarak kullanıyoruz. Bunun dışında kalp sağlığına faydaları var. Bazı kanser türlerinde kanserin önleyebileceğini gösteriyor. Beyin sağlığına faydası var. Ve yaşlanma karşıtı olarak da aralıklı oruçtan faydalanıyoruz.

Haberin Devamı

Bu süreçte hangi yiyecekleri kullanmalıyız?

-Sağlığınızı iyileştirmek için aralıklı oruç iyi bir beslenme sistemidir ama bu bir diyet değil. Aralıklı Oruç size ne yiyip ne içeceğinizi söylemiyor.O size sadece hangi saatlerde yemek yiyeceğinizi, hangi saatlerde vücudunuzu dinlendireceğinizi oruç tutacağınızı söylüyor. Aralıklı oruçtan faydalanmak için beslenme içeriğinin çok iyi olmasını tavsiye ediyoruz. Burada tavsiyem düşük karbonhidratlı beslenme dediğimiz, karbonhidratların kontrol altına alındığı, sağlıklı yağlardan zengin, sebzeden zengin,proteinlerden yeterli bir beslenme tipidir.

Aralıklı Oruç'ta nelerden uzak durmak gerekiyor?

-Aralıklı oruç uygularken de, başka bir sağlıklı bir beslenme sistemi uygularken de öncelikle basit karbonhidrat içeren şeker ve un içeren besinlerden uzak durmanızı tavsiye edeceğim. Paketli bütün yiyeceklerden,içine şeker ve trans yağ eklenmiş, işlenmiş bütün gıdalardan uzak durulmasını istiyoruz. Bu; cips, bisküvi, gofret,şekerli ve gazlı içeçekler... Bunların hepsi uzak durmasını istediğimiz gereken besinlerdir.

Aralıklı Oruç'ta son öğünü 5'ten sonraya bırakmamak gerektiğini savunan uzmanlar var. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Evet böyle söyleyen uzmanlar var. Aralıklı Oruç'ta önemli olan akşam orucu. Akşam son öğünü ne kadar erken bitirirsek o kadar faydalanabiliyoruz ancak kişilerin hayatları,iş durumları buna müsaade etmiyorsa kişiler son öğünlerini 18.00'da 19.00'da belki 20.00'da kapatabiliyorsa bu da kötü değil. Burada kesinlikle fayda sağlıyoruz. Önemli olan hayatınıza en uygun ve en uzun vadede sürdürebileceğiniz sistemi oturtmak. Asıl önceliğimiz akşam yemeğini erken bitirmek, faydayı burdan sağlıyoruz. Kişilerin yaşamına göre akşam 19.00'dan sonra da oruca başlamak ertesi gün ilk öğüne kadar oruçta yani vücudu dinlendirme moduna bırakmak bu da faydalı olacaktır. Bu konuda insanların kendilerini sıkmaması gerekiyor. Hayatlarına neyi katabiliyorsa onu katsınlar.

Bu beslenme şeklinde bazı hastalıkların ortadan kalkması mümkün mü?

-Evet. Özellikle beslenme odaklı ortaya çıkan hastalıklar tip2 diyabet, insülin direnci, polikistik over, fazla yağlanma,damar tıkanıklığı gibi kötü beslenmeye bağlı ortaya çıkan sağlık sorunlarında aralıklı orucu kesinlikle tedavi edici olarak kullanıyoruz.

Haftada bir kez tek öğün beslenmeyi öneriyor musunuz?

- Tek öğün beslenme de Aralıklı Oruç'un faydalı türlerinden birisidir. Burada önemli olan şu; Tek öğün beslenmeyi uzun vaadede her gün yapılmasını önermiyoruz. Eğer kişi Aralıklı Oruca alışmışsa belli bir saat aralığında (14-16 saat) arasında oruç tutmaya alışmışsa haftanın bir ya da iki günü tek öğün beslenmeyi deneyimleyebilir.Bunun hem yağ yakımına hem de sağlık yönünden iyileştirici etkileri olabilir.

 ÜNLÜLER DE ARALIKLI ORUÇ DİYETİ YAPIYORLAR

Paylaşımları ve açıklamalarıyla adından sıkça söz ettiren Pınar Altuğ da aralıklı oruç diyetini yapan ünlülerden. Altuğ'un formunu aralıklı oruç sistemine borçlu olduğu öğrenildi. Pınar Altuğ bu konuda yalnız değil. Ünlüler camiasında aralıklı oruç ile zayıflayan birçok isim bulunuyor. İşte o ünlüler...

BUSE TERİM BU YÖNTEMLE 25 KİLO VERDİRDİ

Teknik direktör Fatih Terim'in kızı Buse Terim de fazla kilolarından bu yöntemle kurtulduğunu açıklamıştı.

25 kilo verdiğini söyleyen Terim "Bana çok iyi geldi. Saçma açlıklarım azaldı, aç karnına uyumanın bana iyi geldiğini fark ettim." demişti.

BURCU ESMERSOY TEK ÖĞÜN BESLENİYOR!

Sunucu Burcu Esmersoy formda kalmak için tek öğün besleniyor. Esmersoy, 'Herkes kendine uyan yönetemi bulmalı ve uygulamalı. Bu bana uyuyor'açıklaması yapmıştı.

6 AYDA 15 KİLO VERDİ

BKM Mutfak ekibinin havuçlu annesi olarak tanınan Büşra Pekin de aralıklı oruçla zayıfladı. 6 ayda 15 kilo vererek fit bir görünüme kavuşan Pekin, aralıklı oruç sistemini sıkı bir şekilde uyguladığını söyledi.

Dünyaca ünlü isimlerden Hugh Jackman, Beyonce, Nicole Kidman, Miranda Kerr, ve Benedict Cumberbatch aralıklı orucu deneyen isimlerden.