Osmanlıca

Osmanlıca

Son dakika osmanlıca haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan osmanlıca ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını osmanlıca haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Osmanlıca

haberleri sayfasında son dakika yaşanan osmanlıca gelişmeleri de dahil olmak üzere 328 osmanlıca haberi bulunmuştur. Tüm osmanlıca haberleri aşağıda listelenmiştir.
Ramazanda camilere asılan ışıklı yazı nedir, ramazanda minarede yanan ışığın adı ne? Ramazan ayında camilerde iki minare arasında asılan ışıklı yazı neden asılır?
Ramazanda camilere asılan ışıklı yazı nedir, ramazanda minarede yanan ışığın adı ne? Ramazan ayında camilerde iki minare arasında asılan ışıklı yazı neden asılır? Ramazanda camilere asılan ışıklı yazıya ne denir, camilerde iki minare arasında asılan ışıklı yazı neden asılır? Ramazan ayı heyecanı başladı. Ramazan ayının sevinci yaşanırken ramazan ayına ve oruca dair soruların da ardı arkası kesilmedi. Ramazanda camilere asılan ışıklı yazı da bu kapsamda merak edilen konu başlıklarından biri oldu. Peki, Ramazanda minarede yanan ışığın adı ne? Ramazan ayında camilerde iki minare arasında asılan ışıklı yazı neden asılır?
9.03.2024 Ramazan
Harname- Şeyhi, Şeyhinin Harnamesi Özellikleri Nelerdir?
Harname- Şeyhi, Şeyhinin Harnamesi Özellikleri Nelerdir? Osmanlı İmparatorluğu döneminde divan edebiyatı saraylı edebiyatı olarak tanımlanmaktaydı. Bu anlamda oldukça anlaşılması zor edebi bir dil kullanılmaktaydı. Sadece Divan edebiyatı eğitimi alan ve bu konuda araştırma yapanların anlayacağı bir edebiyat türüdür. Harname- Şeyhi, tarafından yazılan bir Edebiyatı eseridir. 
29.01.2024 Gündem
Bimaristan Nedir? Bimarhane Ne Demek, Nereye Denir?
Bimaristan Nedir? Bimarhane Ne Demek, Nereye Denir? Bimaristan veya bimarhane İslam dünyasında hastane anlamına gelmektedir. Aynı zamanda bimaristan kelimesi yerine maristan veya darüşşifa şeklinde bir kullanımın da söz konusu olabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Bimaristan kelimesi için ise genel olarak İslam dünyasındaki hastanelere verilen genel ad şeklinde bir tanımlama yapılması söz konusu olmaktadır. Bimarhane kelimesinin aynı zamanda tımarhane kelimesiyle aynı manaya gelecek şekilde kullanıldığının söylenmesi de mümkün olmaktadır.
23.01.2024 Eğitim
Naci Görür'den olası Marmara depremi uyarısı: Bu işin şakası yok, tehdit altında
Naci Görür'den olası Marmara depremi uyarısı: Bu işin şakası yok, tehdit altında Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür,  katıldığı 'Marmara Depremi ve Sanayide Deprem Etkisi' konulu panelde  “Bu işin şakası yok. Çocuk olmayın. Size ne hangi fay kırıldı, hangisi kırılacak, kaç sene geçti ne olacak? Siz yer bilimci misiniz? Vazgeçin bundan. Sizin bilmeniz gereken Marmara bir deprem tehdidi altında. Bilim dünyası bunu söylüyor. Bizim yapacağımız iş depreme hazırlanmak, bizi yönetenleri depreme hazırlamak için kentimizi, bulunduğumuz yeri onlardan talep etmek, zorlamak. Bize düşen görev bu" dedi.
19.12.2023 Gündem
İstanbul Antlaşması Özeti Ve Önemi... İstanbul Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...
İstanbul Antlaşması Özeti Ve Önemi... İstanbul Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri... Eski tarihlerde yapılan her antlaşmanın bir anlamı ve önemi vardır. Bu antlaşmalar sayesinde bazen sınırlar belirlenmekteydi, bazen ise ciddi savaşlar son bulmaktaydı. Bu önemli antlaşmalardan biri de İstanbul Antlaşmasıdır. Tarihte çok sayıda antlaşma var. Rusya ile Osmanlı arasında çok sayıda antlaşma imzalanmış bazılarında Osmanlı devleti zor durumda kalmıştır. Ancak 1724 yılında imzalanan İstanbul Antlaşmasının önemi büyüktür. İlk defa bir dostluk antlaşması imzalanmıştır. 
10.09.2023 Eğitim
Ahmet Haşim Eserleri Nelerdir? Ahmet Haşim Eserleri'nin Özellikleri
Ahmet Haşim Eserleri Nelerdir? Ahmet Haşim Eserleri'nin Özellikleri Saf Şiir akımının temsilcilerinden biri olan Ahmet Haşim 1887 yılında Bağdat'ta doğdu. En çok etkilendiği Fransız şairler Stephan Mallerme, Charles Baudelaire ve Louis Aragon oldu. Dergilerde yayımlanan şiirleriyle edebiyat eleştirmenlerinden tam not alan Ahmet Haşim, önce Fecr-i Ati topluluğuna girdi. Topluluktaki diğer şairlerin fikir ayrılığına düşmesiyle Fecr-i Ati kısa sürede dağıldı. Daha sonrasında Yahya Kemal Beyatlı ile birlikte Nev Yunani ve saf şiir akımını kuran Ahmet Haşim, şiir dışında bir gezi ve iki deneme kitabı yazdı.
11.08.2023 Eğitim
Danilo Zanna sordu, jüri dahil herkes dondu kaldı! MasterChef All Star'da ödül oyununu kim kazandı?
Danilo Zanna sordu, jüri dahil herkes dondu kaldı! MasterChef All Star'da ödül oyununu kim kazandı? MasterChef All Star'da ilk ödül oyunu oynanıyor. 14 Temmuz MasterChef ödül oyununu kim kazandı sorusu da gündemdeki yerini aldı. Kırmızı ve mavi takımın kıran kırana mücadelesi sürerken bu akşam stüdyoya Danilo Zanna damga vurdu. 100 bin TL'lik ödül oyunu sırasında İtalyan şef Danilo Zanna'nın Osmanlıca kelimenin anlamını sordığı dakikalarda jüri üyeleri dahil herkes dondu kaldı.
15.07.2023 Televizyon
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO açıklaması: Finlandiya ile ilgili farklı bir mesaj verebiliriz, İsveç şok olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO açıklaması: Finlandiya ile ilgili farklı bir mesaj verebiliriz, İsveç şok olacak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilecik’te “Kökümüz Mazide, Gözümüz Atide” programında gençlerle buluştu. Programda 6'lı masanın adaylık tartışmasına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan "'Muhtar bile olamaz' diyorlardı, ama bu millet bu kardeşinizi Cumhurbaşkanı yaptı. 6'lı masa ne diyor? Aday olamaz diyor. Size rağmen milletim hem aday, hem de Cumhurbaşkanı yapacak. O zaman kilonuz ortaya çıkacak" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Eğer bu teröristleri bize iade etmezseniz 120 kişilik bir liste verdik kusura bakmayın ve tabii bunlar o gün bugün bizimle kendilerine göre yok anayasa değişikliği yaptık, yok şunu yaptık, yok bunu yaptık kendilerine göre dalga geçiyorlar. Bunlar Türkiye'yi tanıyamadılar. Zannediyorlar ki yani 20 yıl, 30 yıl, 40 yıl önceki Türkiye bugünkü Türkiye değil. Biz icabında Finlandiya ile ilgili farklı bir mesaj verdiğimiz zaman İsveç şok olacak" ifadelerini kullandı.
29.01.2023 Gündem
Arap Süleyman kimdir, soy ağacı belli oldu mu? Arap Süleyman Antalya davasında son durum ne?
Arap Süleyman kimdir, soy ağacı belli oldu mu? Arap Süleyman Antalya davasında son durum ne? Antalya kent merkezinde 5 milyar dolar değerinde 4 bin dönüme yakın arazinin üçte bir hisse sahibi Arap Süleyman'ın mirasına ilişkin dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, kendini hak sahibi gösteren 2 bin 500 kişiden 700 kadarının gerçek mirasçı olduğu belirlendi. Söz konusu gelişmenin ardından Arap Süleyman ve davası hakkında aramalar arttı. Peki, Arap Süleyman kimdir, soy ağacı belli oldu mu? Arap Süleyman Antalya davasında son durum ne?
19.01.2023 Gündem
5 milyar dolarlık arazi davasında gerçek mirasçılar belirlendi
5 milyar dolarlık arazi davasında gerçek mirasçılar belirlendi Antalya kent merkezinde 5 milyar dolar değerinde 4 bin dönüme yakın arazinin üçte bir hisse sahibi Arap Süleyman'ın mirasına ilişkin dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, kendini hak sahibi gösteren 2 bin 500 kişiden 700 kadarının gerçek mirasçı olduğu belirlendi.
19.01.2023 Yaşam
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı öğretmeni anlattı: Dünyada böyle biri yoktur
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı öğretmeni anlattı: Dünyada böyle biri yoktur Kocaeli'de yaşayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öğretmeni Müzekka Gürbüz, "Çok terbiyeli biriydi. Hakikaten de terbiyeli, uslu bir öğrenciydi. Başka çocuklar gibi yaramazlık yapmazdı. Ön sırada oturuyordu, dinliyordu. Sorduğumda cevap veriyordu" dedi. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevine layık olduğunu söyleyen Gürbüz, "Başımızda böyle biri bulunduğu için Allah'a şükrederim, dua ederim. İslam aleminde, dünyada böyle biri yoktur" diye konuştu.
24.11.2022 Yaşam
Bimarhane Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bimarhane İlk Ne Zaman Kurulmuştur?
Bimarhane Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bimarhane İlk Ne Zaman Kurulmuştur? Bimarhane eski dönemde hastane olarak bilinirdi. 17. yüzyılda aynı zamanda birçok farklı isim ile birlikte bilinen bir kuruluş olduğunu söylemek mümkün. Bunlar içerisinde maristan, bimaristan ve Darüşşifa gibi kelimeler öne çıkar. Yani bu kelimeler ile genel olarak aynı anlam taşıdığını eklemek gerekir.
7.11.2022 Gündem
Büyü yapıp, muska yazdığı iddiası! Gözaltına alındı
Büyü yapıp, muska yazdığı iddiası! Gözaltına alındı Konya'da polis tarafından düzenlenen operasyonda para karşılığı büyü yapıp, muska yazdığı öne sürülen  A.Y.G. (44), gözaltına alındı. 
14.09.2022 Yaşam
Elektrik faturalarını yüzde 60 düşürüyor!
Elektrik faturalarını yüzde 60 düşürüyor! Gaziantep Teknopark'ta 4 yıldır inovasyon çalışmalarına imza atan 8 kişilik ekip, 'Şua' adını verdikleri elektrik tasarruf cihazı geliştirdi. 24 saat açık olan işletmede denemeler yapıp, yüzde 60 tasarruf sağladıklarını belirten İsmail Ertuğrul Uyasır (51), "Burada faturaları gözlemliyoruz ve istediğimizin üzerinde sonuçlar almaya başladık. Bu da bizi memnun ediyor" dedi.
29.08.2022 Ekonomi
Efradını cami ağyarını mani ne demek, neyi ifade ediyor? Efradını cami ağyarını maninin anlamı ne, tanımı?
Efradını cami ağyarını mani ne demek, neyi ifade ediyor? Efradını cami ağyarını maninin anlamı ne, tanımı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması geldi. Madrid ziyareti sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışıyor. İnşallah arkadaşlarımız çalışmayı efradını cami ağyarını mani bir şekilde bitirirler. Biliyorum ki Asgari Ücret Tespit Komisyonu en ideal seviyeyi belirleyecek. Biz de inşallah müjdeli haberi işçilerimizle, emekçilerimizle paylaşırız. Hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme sözümüz, kararlığımız var. Şartlara göre ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceğiz" dedi. Söz konusu açıklamanın ardından “Efradını cami ağyarını” maninin anlamı, ne demek olduğu merak ediliyor. Osmanlı deyimi olan Efrat kelimesi kişiler, topluluklar anlamına gelmektedir. Peki "Efradını cami ağyarını mani bir şekilde" ne demek? Efradını cami ağyarını mani deyiminin tanımı nedir, neyi ifade eder, anlamı ne?
1.07.2022 Gündem
Tarihi eser kaçakçılarına operasyon
Tarihi eser kaçakçılarına operasyon İstanbul'da tarihi eser kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonda 7 şüpheli gözaltına alınırken, 762 adet tarihi eser ele geçirildi.
27.01.2022 Gündem
İzmir'de ele geçirilmişlerdi! Gizemi çözüldü...
İzmir'de ele geçirilmişlerdi! Gizemi çözüldü... İzmir'de ele geçirilen tarihi eserlerin arasında bulunan ve Amazon'un derinliklerinde yaşayan yerlilerin kesip özel işlemlerden geçirerek küçülttükleri, 'tsantsa' olarak adlandırılan 4 insan başına, makroskobik inceleme yapıldı. 1'inin sahte olduğu, diğerlerinin orjinal olduğu tespit edilirken, insan başlarının hangi ülke ve kabileye ait olduğunun belirlenmesi için DNA çalışması yapılacağı öğrenildi. Kesik başların dudaklarındaki gizemli iplerin de sırrı çözüldü. Başların düşmanlara ait olmasından dolayı kötü ruhlarını hala içlerinde taşıdıklarına inandıkları ve bunun dışarı çıkmaması için dudaklarını iple diktikleri öğrenildi.
9.01.2022 Gündem
Atatürk, Osmanlıca olarak yazdı! 95 yıllık orijinal 'Nutuk' ortaya çıktı
Atatürk, Osmanlıca olarak yazdı! 95 yıllık orijinal 'Nutuk' ortaya çıktı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Osmanlıca kaleme aldığı 1927 yılına ait orijinal baskı "Nutuk" ile Sakarya ve 1. İnönü muharebelerinin orijinal savaş haritası, 10 Kasım'da, saat 9'u 5 geçe Antalya'daki Cemil Meriç Kütüphanesi'nde sergilenmeye başlanacak.
10.11.2021 Yaşam
Darbe talimatı! Flaş rapor ortaya çıktı! 4 isim yanındaymış
Darbe talimatı! Flaş rapor ortaya çıktı! 4 isim yanındaymış FETÖ'nün üst düzey TSK imamlarının, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in darbe mesajını verirken yanında olduklarını kanıtlayan bir rapor daha ortaya çıktı.
4.11.2021 Gündem
Eleştirmen yazar Hüseyin Movit vefat etti
Eleştirmen yazar Hüseyin Movit vefat etti Eleştirmen ve yazar Hüseyin Movit, geçirdiği kalp krizi nedeniyle 81 yaşında İstanbul'da vefat etti.
30.09.2021 Kültür Sanat
Elfida şarkısının hikayesi ne? Elfida Beyzanur kimdir? Haluk Levent'ten Elfida paylaşımı!
Elfida şarkısının hikayesi ne? Elfida Beyzanur kimdir? Haluk Levent'ten Elfida paylaşımı! Ünlü şarkıcı Haluk Levent sosyal medya hesabından Elfida paylaşımı yaptı. Levent'in paylaşımının ardından pek çok kişi Elfida'nın hikayesini ve Elfida Beyzanur'un kim olduğunu merak ediyor. Peki, Elfida şarkısının hikayesi ne? Elfida Beyzanur kimdir? Haluk Levent'ten Elfida paylaşımı!
26.07.2021 Gündem
Nazım Hikmet'in vefatının 58. yılı! Nazım Hikmet kimdir? Nazım Hikmet'in mezarı nerede?
Nazım Hikmet'in vefatının 58. yılı! Nazım Hikmet kimdir? Nazım Hikmet'in mezarı nerede? Nazım Hikmet Ran'ın vefatının üzerinden 58 yıl geçti. Şair, oyun yazarı, romancı ve anı yazarı Nazım Hikmet Ran ölüm yıl dönümünde anılıyor. Kuvayi Milliye, 835 Satır, Benerci Kendini Niçin Öldürdü? ve Memleketimden İnsan Manzaraları'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda unutulmaz eseri kaleme aldı. İşte dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet Ran'ın hayatı, şiirleri ve eserleri...
3.06.2021 Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması: Tarihe damga vuracak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması: Tarihe damga vuracak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Habipler - Hasdal Kavşağı açılış töreninde konuştu. Erdoğan, "Yakında ilk köprüsünün temelini atarak fiilen hayata geçirmeye başlayacağımız Kanal İstanbul da inşallah tarihe damgasını vuran bir eser olarak ülkemizin iftihar tablosu içerisindeki yerini alacaktır." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Kuzey Marmara Otoyolu'nun açılışını yaptığı bölümünde makam aracını kullandı.
21.05.2021 Siyaset
Bandırma Vapuru'nun hikayesi ne? İşte Bandırma Vapuru'na sanal gezi turu!
Bandırma Vapuru'nun hikayesi ne? İşte Bandırma Vapuru'na sanal gezi turu! 102 yıl önce Bandırma Vapuru bir milletin kaderini taşıyordu! Mustafa Kemal Atatürk'ü 19 Mayıs 1919’da 18 silah arkadaşı ile birlikte Samsun’a getiren Bandırma Vapuru bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolda ülkenin tarihini değiştirdi. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Bandırma Vapuru'nun hikayesini derledik. İşte Bardırma Vapuru'nun hikayesi ve Bandırma Vapuru sanal gezi turu...
19.05.2021 Gündem
Müzisyen, yazar Ömer Çakıroğlu hayatını kaybetti
Müzisyen, yazar Ömer Çakıroğlu hayatını kaybetti Müzisyen, seyyah, neyzen ve yazar Ömer Çakıroğlu 40 yaşında hayatını kaybetti.
8.05.2021 Kültür Sanat

Benzer Haber Etiketleri

Osmanlıca ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki osmanlıca haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.