Demokratikleşme

Demokratikleşme

Son dakika demokratikleşme haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan demokratikleşme ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını demokratikleşme haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Demokratikleşme

haberleri sayfasında son dakika yaşanan demokratikleşme gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.814 demokratikleşme haberi bulunmuştur. Tüm demokratikleşme haberleri aşağıda listelenmiştir.
28 Şubat darbesi hangi yılda oldu? 28 Şubat darbesi nedir?
28 Şubat darbesi hangi yılda oldu? 28 Şubat darbesi nedir? 28 Şubat süreci, demokrasiye zarar veren, hukukun üstünlüğünü gölgeleyen ve insan haklarına aykırı uygulamaların yoğunlaştığı bir dönemdir. "Postmodern darbe" olarak adlandırılan bu süreç, Türkiye'nin siyasi tarihinde derin izler bırakmıştır. Peki, 28 Şubat darbesi hangi yılda oldu? 28 Şubat darbesi nedir?
28.02.2024 Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni A Takımı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni A Takımı Bu hafta mesaisini AK Parti’nin kongre hazırlıklarına ayıran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeni A takımına son şeklini verdi. Erdoğan’ın kendisine sunulan taslak MKYK listesini 75 kişiye düşürdüğü ve yarına kadar son şeklini vereceği öğrenildi.
5.10.2023 Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önceliğimiz Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önceliğimiz Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasının önündeki en büyük engelin darbe ürünü mevcut anayasa olduğunu belirterek, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını darbe anayasasıyla karşılamış olmayı açıkçası içimize sindiremiyoruz. Yargı alanında 2002'den beri yürüttüğümüz zorlu mücadeleyi inşallah sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasa ile taçlandırmak istiyoruz. 28'inci Yasama Dönemi'nde önceliklerimizin en başında Meclisimizin de takdiri ile Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak vardır" dedi.
25.07.2023 Gündem
HDP'den Ümit Özdağ çıkışı: Önemli olan Kılıçdaroğlu'nun verdiği sözler
HDP'den Ümit Özdağ çıkışı: Önemli olan Kılıçdaroğlu'nun verdiği sözler Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın Kemal Kılıçdaroğlu‘na desteğinin açıklamasının ardından gözlerin çevirildiği HDP vermeden Kılıçdaroğlu’na desteğini duyurmuştu. Tartışmalar devam ederken bugün HDP'den dikkat çeken bir açıklama daha geldi.
26.05.2023 Gündem
Yüksel Taşkın kimdir? CHP İzmir milletvekili adayı Yüksel Taşkın nereli, ne iş yapıyor, CHP’deki görevi ne?
Yüksel Taşkın kimdir? CHP İzmir milletvekili adayı Yüksel Taşkın nereli, ne iş yapıyor, CHP’deki görevi ne? Türkiye seçime hazırlanırken listeler YSK’ya teslim edildi, partiler milletvekili adaylarını açıkladı. CHP'nin İzmir milletvekili adaylarından biri de Yüksel Taşkın oldu. Yüksel Taşkın'ın yaşamı ve kariyeri ise merak konusu oldu. Peki, CHP İzmir 1. bölge 1. Sıra milletvekili adayı Yüksel Taşkın kimdir, nereli, kaç yaşında, CHP içerisindeki görevi ne, ne iş yapıyor?
11.04.2023 Gündem
Bakan Bilgin açıkladı! EYT'de tüm süreci tek tek anlattı
Bakan Bilgin açıkladı! EYT'de tüm süreci tek tek anlattı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, ekonomi gündemine ilişkin tüm detayları TRT Haber canlı yayınında değerlendirdi. Bilgin, "EYT düzenlemesini ocak ayı içerisinde Meclis'e takdim edeceğiz" dedi. Emekli olacakların ağırlıklı yaş ortalamasının 50'nin üzerinde olduğunu belirtti. EYT'nin maliyetinin 100 milyar liranın üzerinde olduğunu söyledi.
29.12.2022 Ekonomi
Alevi-Bektaşi Başkanlığı kuruldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Hayırlı olsun' diyerek duyurdu
Alevi-Bektaşi Başkanlığı kuruldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Hayırlı olsun' diyerek duyurdu Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın görev ve yetkilerinin belirlendiği Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı" ile ilgili kararname için 'Hayırlı olsun' mesajını paylaştı.
9.11.2022 Siyaset
AK Parti'nin iktidara geldiği gün Erdoğan'ın fotoğrafını paylaştılar: '20 yıl önce bugün, bu saatler'
AK Parti'nin iktidara geldiği gün Erdoğan'ın fotoğrafını paylaştılar: '20 yıl önce bugün, bu saatler' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dijital medya hesabından, AK Parti'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçimlerinde oy kullanırken çekilen fotoğrafı paylaşıldı. Siyasiler de AK Parti'nin iktidara gelişinin yıl dönümü dolayısıyla sosyal medya hesaplarından mesajlar paylaştı.
3.11.2022 Siyaset
Adalet Bakanı Bozdağ, Diyarbakır Cezaevi'ne kilit vurdu
Adalet Bakanı Bozdağ, Diyarbakır Cezaevi'ne kilit vurdu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, müze yapılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen Diyarbakır Cezaevi'nde incelemelerde bulundu. Bakan Bozdağ, incelemenin ardından cezaevinin kapısına kilit vurup, anahtarı Bakan Ersoy’a teslim etti.
23.10.2022 Gündem
2022 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Kaymakamlık sınavı giriş belgesi nasıl alınır?
2022 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Kaymakamlık sınavı giriş belgesi nasıl alınır? İçişleri Bakanlığı 100 kaymakam alımı için Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı yapacak. Başvuruları geçtiğimiz ay tamamlanan kaymakamlık sınavı için sınava giriş belgeleri de açıklanmıştı. Peki, Kaymakamlık sınavı ne zaman? Kaymakamlık sınavı giriş belgesi nasıl alınır? Kaymakamlık sınavı saat kaçta başlayıp, saat kaçta bitecek? İşte detaylar…
15.10.2022 Personel Alımı
Kültür ve Cemevi Başkanlığı nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan cemevi açıklaması!
Kültür ve Cemevi Başkanlığı nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan cemevi açıklaması! Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın ve mekanların tüm meselelerinin takibini yapacak kurumsal bir yapı kuruyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Kültür ve Cemevi Başkanlığı tüm cemevlerinin yönetimini yürütecektir. Cemevi hizmetlerinden eğitim faaliyetlerine kadar kamu güvencesi, desteği ile yürütülecektir" dedi. Söz konusu Kültür ve Cemevi başkanlığı nedir? sorusuna yanıt aranmaya başlandı.
7.10.2022 Gündem
Bakan Bilgin: STK’lar demokrasinin en temel dinamiğidir
Bakan Bilgin: STK’lar demokrasinin en temel dinamiğidir AK Parti’nin 2023’e Doğru Şehir Buluşmaları programı çerçevesinde Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri ile bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “STK’lar demokrasinin en temel dinamiğidir” dedi.
22.09.2022 Siyaset
Adalet Bakanı Bozdağ: Değil 81 baro herkes imza atsa, kanuna aykırı davranmamı kimse bekleyemez
Adalet Bakanı Bozdağ: Değil 81 baro herkes imza atsa, kanuna aykırı davranmamı kimse bekleyemez Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Barolar Birliğinin yayınladığı bildiriye tepki göstererek, “Buradan net söylüyorum; ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Adalet Bakanıyım. Kanunlara uymak ve mevzuata uygun davranmak benim asli görevim. Değil 81 baro, herkes imza atsa benden kanuna aykırı bir davranış konusunda adım atmamı kimse bekleyemez” dedi.
8.09.2022 Gündem
2022 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Başvuru nasıl yapılır? 200 Kaymakam alınacak!
2022 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Başvuru nasıl yapılır? 200 Kaymakam alınacak! İçişleri Bakanlığı duyurdu! Kaymakam adaylığı sınavı düzeltme ilanı Resmi Gazete’de yayınlandı. İlana göre, İçişleri Bakanlığı Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı’na 200 kaymakam adayı alınacakç Başvurular 1-8 Eylül 2022 tarihleri arasında alınacak. Peki, 2022 Kaymakamlık sınavı başvurusu nasıl yapılır? 2022 Kaymakamlık sınavı başvuru ücreti ne kadar? 2022 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Kaymakamlık sınavına kimler girebilir? İşte Kaymakamlık sınavı konuları ve başvuru şartları...
24.08.2022 Personel Alımı
Bakan Özer, Güroymak Üzümveren Köy Yaşam Merkezi'nin açılışını yaptı
Bakan Özer, Güroymak Üzümveren Köy Yaşam Merkezi'nin açılışını yaptı Millî Eğitim Bakanlığınca aktif olarak kullanılmayan köy ilkokullarının yeniden açılarak yaşam merkezlerine dönüştürülmesi projesi kapsamında, Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Üzümveren Köyü'nde düzenlenen törenle Köy Yaşam Merkezinin açılışı gerçekleştirildi.
19.07.2022 Eğitim
Çalışma saatleri ile ilgili Bakan Bilgin'den flaş açıklama!
Çalışma saatleri ile ilgili Bakan Bilgin'den flaş açıklama! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, birçok ülkede çalışma saatlerinin düşürülmesine yönelik çalışmaların olduğunu vurgulayarak, “Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de bu konuda pilot uygulama başlatıldı. Bunlar yaygınlaşacak. Önümüzdeki 25 yıl sonra 6 saat ya da daha az fiili çalışma gibi durumlar devreye girecek." dedi.
18.07.2022 Ekonomi
MEB'den flaş karar! Resmen değişiyor, okulları kapsıyor, öğrenciler artık...
MEB'den flaş karar! Resmen değişiyor, okulları kapsıyor, öğrenciler artık... MEB'den son dakika kararı. Resmen değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti. Tüm okullarda geçerli olacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Eğitimin Dönüştürülmesi Ön Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Fransa’nın başkenti Paris'te yaptığı açıklamada Türkiye'nin eğitimdeki iyileştirmelere rağmen dünyada birçok eğitim sistemi gibi okullar arası başarı farkı açısından sıkıntı yaşadığını söyleyerek, "Burada iki yaklaşımımız var: Birincisi okul öncesi eğitimin güçlendirilmesi ve okullar arası imkan farklılıklarının azaltılması. Görevi 6 Ağustos 2021 tarihinde devraldığımız zaman 3 yaştaki okullaşma oranı yüzde 14, 4 yaştaki okullaşma oranı yüzde 35, 5 yaştaki okullaşma oranı ise yüzde 78'di. O tarihte Türkiye'de 2 bin 872 bağımsız anaokulu hizmet vermekteydi. Yeni bir eğitim politikası olarak bu dönemde 2022 yılının sonuna kadar 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni anasınıfı açmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar 750 bağımsız anaokulunu tamamlayıp hizmete soktuk. Yıl sonuna kadar da geriye kalan 2 bin 250'sini tamamlayıp hedefe ulaşmayı planlıyoruz" diye konuştu. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı binlerce kişinin beklediği tarihi açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 20 bin öğretmen atama sürecine ilişkin takvimin yayımlandığını bildirerek ön başvuruların 18-26 Temmuz tarihinde, atamaların ise 1 Eylül'de yapılacağını açıkladı. İşte son dakika haberinin detayları...
29.06.2022 Eğitim
Adalet Bakanı Bozdağ: Çocuk haklarını, Anayasa maddesi haline getirdik
Adalet Bakanı Bozdağ: Çocuk haklarını, Anayasa maddesi haline getirdik Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığınca Ankara'da düzenlenen değerlendirme toplantısında, AK Parti hükümetleri döneminde insan hakları alanında yapılan çalışmaları anlattı. AK Parti hükümetleri döneminde insan hakları alanında büyük reformlara imza atıldığını belirten Bozdağ, “Bütün adımları büyük bir kararlılıkla, inanarak attık. İnsan haklarının, hukuk devletinin gereği diye attık, milletin buna ihtiyacı var diye attık” şeklinde konuştu.
28.05.2022 Siyaset
Maaşlara zam ile ilgili flaş açıklama! Ek zam mı geliyor, asgari ücret 2022 artıyor mu?
Maaşlara zam ile ilgili flaş açıklama! Ek zam mı geliyor, asgari ücret 2022 artıyor mu? Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklamaları peş peşe geliyor. Milyonlarca işçi ve işveren merak ediyor. Vatandaşın maaşını etkileyecek olan ikinci zam için asgari ücrete ek zam gelecek mi, ne kadar zam yapılacak soruları cevap bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret zammı ile ilgili konuşarak, "Biz tarihi bir şey daha gerçekleştirdik. O bize nasip oldu. Yıllarca ben öğrenciliğimden beri bu fikri savundum. Asgari ücret vergi dışı bırakılsın. Ücretlerin asgari ücret kadar geliri vergi dışı bırakılsın. Bu da daha geniş kapsamlısıydı. Bunu gerçekleştirdik. Türkiye sosyal devlet olarak bu sorunlara cevap veriyor. Bunları yapmak zorundayız. Çok sık eleştiriler vardı. SGK açık veriyor. Niye açık veriyor SGK; İster özel hastaneye gitsin, ister devlet hastaneye gitsin. 7'den 70'e Türk insanının sosyal sağlık sistemini, sosyal sistemin içerisine aldığı için açık veriyor. Sosyal devletin bu sorumluluğu vardır, bunu gerçekleştiriyor" dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ asgari ücretle ilgili milyonlara umut vererek, "Sabit gelirliler konusunda hamleler yapmamız lazım. Asgari ücretle ilgili bir irade ortaya koyduğunuz herkes kendi çalışanlarına bir artış koymuş oluyor ve insanların alım gücünü bir seviyede tutmaya çalışıyoruz. İlgili bakanlıklarımız şu anda takip ediyor, gelen verilere göre zaten temmuz ayında memurlarla ilgili bir gündem var, asgari ücretle ilgili aralık ayında konuşuluyor. Ama gerekirse müdahale yapmaktan çekinmeyiz." ifadelerini kullandı. İşte asgari ücret ile ilgili son dakika gelişmeleri...
16.04.2022 Çalışan Hakları
Asgari ücret ile ilgili flaş açıklama! Bakan duyurdu! Peş peşe tahminler geldi
Asgari ücret ile ilgili flaş açıklama! Bakan duyurdu! Peş peşe tahminler geldi Asgari ücretile ilgili son dakika açıklaması geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret zammı ile ilgili konuşarak, "Bu bütün bu sürece verilen en önemli, en radikal cevaptı. Bu devletin bir fedakarlığı, aynı zamanda. Birlikte işçi ve işveren ve devlet birlikte aynı şeye imza attık. Bu bizim için gurur kaynağıdır. Onun için ben hem orada Türk İş'i temsilen oturan sayın genel sekreteri hem MESS'i temsilen oturan sayın genel başkanı burada da tebrik ediyorum. Teşekkür ediyorum. Biz tarihi bir şey daha gerçekleştirdik. O bize nasip oldu. Yıllarca ben öğrenciliğimden beri bu fikri savundum. Asgari ücret vergi dışı bırakılsın. Ücretlerin asgari ücret kadar geliri vergi dışı bırakılsın. Bu da daha geniş kapsamlısıydı. Bunu gerçekleştirdik. Türkiye sosyal devlet olarak bu sorunlara cevap veriyor. Bunları yapmak zorundayız. Çok sık eleştiriler vardı. SGK açık veriyor. Niye açık veriyor SGK; İster özel hastaneye gitsin, ister devlet hastaneye gitsin. 7'den 70'e Türk insanının sosyal sağlık sistemini, sosyal sistemin içerisine aldığı için açık veriyor. Sosyal devletin bu sorumluluğu vardır, bunu gerçekleştiriyor" dedi. Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ asgari ücretle ilgili milyonlara umut vererek, "Sabit gelirliler konusunda hamleler yapmamız lazım. Asgari ücretle ilgili bir irade ortaya koyduğunuz herkes kendi çalışanlarına bir artış koymuş oluyor ve insanların alım gücünü bir seviyede tutmaya çalışıyoruz. İlgili bakanlıklarımız şu anda takip ediyor, gelen verilere göre zaten temmuz ayında memurlarla ilgili bir gündem var, asgari ücretle ilgili aralık ayında konuşuluyor. Ama gerekirse müdahale yapmaktan çekinmeyiz." ifadelerini kullandı. Bunun yanında uzmanlar asgari ücrete zammının temmuz ayı itibarıyla kaçılmaz olarak yapılacağını söylüyor. Ancak asgari ücretin temmuzda yeniden belirlenmesi için yasal bir değişiklik yapılması gerekiyor. Buna göre yılda bir kez toplanan komisyonun ikinci kez toplanması sağlanacak. Ardından temmuz ayında emeklilere ve memurlara yapılacak ikinci artış asgari ücretliler için de uygulanabilir. İste asgari ücret ile ilgili tüm detaylar...
14.04.2022 Çalışan Hakları
Avrupa Konseyi nedir? Rusya Avrupa Konseyi’nden çıkarıldı mı? Rusya ne zaman Avrupa Konseyi’ne üye oldu?
Avrupa Konseyi nedir? Rusya Avrupa Konseyi’nden çıkarıldı mı? Rusya ne zaman Avrupa Konseyi’ne üye oldu? Avrupa Konseyi olağanüstü toplandı! Avrupa Konseyi Rusya’yı üyelikten çıkardı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya'yı bugünden itibaren üyelikten çıkarmaya karar verdi. Peki, Avrupa Konseyi nedir? Avrupa Konseyi üyeleri hangi ülkeler? Rusya Avrupa Konseyi’nden çıkarıldı mı? Rusya ne zaman Avrupa Konseyi’ne üye oldu? Rusya Avrupa Birliği’ne üye mi? İşte detaylar…
16.03.2022 Dünya
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Rusya açıklaması: Türkiye her zaman BM yaptırımlarına katılıyor, onun dışındaki yaptırımlara mesafeli
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Rusya açıklaması: Türkiye her zaman BM yaptırımlarına katılıyor, onun dışındaki yaptırımlara mesafeli AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, "Türkiye'nin Montrö'yü uygulamasındaki ilkesel tavrı dünyanın her tarafından destek ve takdir görmektedir. Savaşı arttıracak bir yaklaşıma girilmemesi son derece kıymetli bulunmuştur. Yaptırımlara katılıp katılmayacağımız meselesinde bizim burada özel durumumuz var. Türkiye her zaman BM yaptırımlarına katılıyor, onun dışındaki yaptırımlara mesafeli duruyor." dedi.
7.03.2022 Siyaset
Metaverse anlatılandan çok daha farklı, geniş bir kurgu!
Metaverse anlatılandan çok daha farklı, geniş bir kurgu! Metaverse kavramı son günlerde sıklıkla karşılaştığımız ve yanlış anlaşılan bir kavram. Doç. Dr. Dicle Yurdakul, bu çok merak edilen konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. “Öncelikle ne olmadığını anlatalım” diyen Yurdakul, “Metaverse bir bilgisayar oyunu, zenginleştirilmiş bir 3D ortamdan ibaret değildir. Avatarlarımızla şirket toplantısına katılalım, sanal mağazalardan alışveriş yapalım diye kurulan bir dünya da değildir. Meselenin özünü anlamak için Metaverse’ü bu indirgemeci yaklaşımdan uzaklaşarak irdelemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
25.01.2022 Bilim ve Teknoloji
Bakan Gül: Cumhurbaşkanımızın tekrar seçilmesiyle daha adil bir dünya kuracağız
Bakan Gül: Cumhurbaşkanımızın tekrar seçilmesiyle daha adil bir dünya kuracağız Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 2023 ve sonraki yıllarda Türkiye'ye hizmet etmeye devam edeceklerini belirterek, "Sadece Türkiye'deki 84 milyonun değil, bütün dünyadaki mazlumların yanında olmaya devam edeceğiz. Daha adil bir dünya gece gündüz çalışma ile mümkün, daha adil bir dünyayı 2023'te Sayın Cumhurbaşkanımızın tekrar Cumhurbaşkanı seçilmesiyle hep beraber kuracağız" dedi.
10.12.2021 Siyaset
Bakan Yanık'tan Anıtkabir'e ziyaret
Bakan Yanık'tan Anıtkabir'e ziyaret Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 87'nci yıl dönümü nedeniyle kadınlar ile Anıtkabir'i ziyaret etti.
6.12.2021 Siyaset

Benzer Haber Etiketleri

Demokratikleşme ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki demokratikleşme haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.