Bulaş

Bulaş

Son dakika bulaş haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan bulaş ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını bulaş haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Bulaş

haberleri sayfasında son dakika yaşanan bulaş gelişmeleri de dahil olmak üzere 613 bulaş haberi bulunmuştur. Tüm bulaş haberleri aşağıda listelenmiştir.
Kozmetikte ikinci el dönemi! İlan sitelerinde satışa başladılar
Kozmetikte ikinci el dönemi! İlan sitelerinde satışa başladılar Online ilan siteleri üzerinden ikinci el eşya, kullanılmış kıyafet satışı derken son zamanlarda makyaj ürünleri satışı da dikkat çekmeye başladı. Kullanıcılar tarafından online platformlarda pek çok makyaj ürünü ilanı verilmeye başlandı. Konuyla ilgili Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman’dan önemli uyarılar geldi. İşte detaylar...
17.04.2024 Ekonomi
Rusya’da ‘çaresi yok’ dediler! Nadir hastalığını Türkiye’de yendi
Rusya’da ‘çaresi yok’ dediler! Nadir hastalığını Türkiye’de yendi  Nadir görülen ekinokok kistinin leğen kemiğini sarması sonucu yürüyemez hale gelen 56 yaşındaki Mainat Bechieva, Türkiye’de sağlığına kavuştu. Rusya’da yaşayan Çeçen asıllı hemşire Bechieva, ağrılarından kurtularak sağlığına kavuşmak için ülkesinde farklı hastanelere gitti. Doktorların 'bunun çaresi yok’ demesi üzerine Türkiye’ye gelen Bechieva, yaklaşık 10 saatlik riskli ameliyat sonrası 12 santimetre büyüklüğe ulaşan kitleden kurtuldu. Başvurduğu hastanelerden olumsuz cevap aldığını söyleyen Bechieva, “Bazı hastaneler tedaviyi yapamayacaklarını söyleyip, reddettiler. Verilen ilaçlar etki göstermiyordu. Ameliyatla bir tedavisi varsa beni yönlendirmelerini istedim. Ama doktorlar elini iki yana açarak ‘bilgimiz yok’ şeklinde cevap vererek, bunun ‘çaresi yok’ dediler” diye konuştu. 
21.01.2024 Gündem
Rahim ağzı kanseri için kritik uyarı: Erkek çocukların aşılanması şart
Rahim ağzı kanseri için kritik uyarı: Erkek çocukların aşılanması şart Rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu ve HPV aşısının devlet politikası haline getirilerek aşılama programına girmesi gerektiğini söyleyen Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, HPV aşısının hem erkek hem de kız çocuklarına erken yaşta yapılmasının önemine işaret etti. Prof. Dr. Ünal, “Esasında erkeklerin aşılanması gerekiyor. Bu virüsü erkekler taşıyor ve bulaştırıyor. Dolayısıyla 9 ila 15 yaş arasındaki erkek çocuklarının aşılanması şarttır” dedi.
15.01.2024 Sağlık
Sağlık Bakanı Koca risk grubundakilere seslendi: Gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır.
Sağlık Bakanı Koca risk grubundakilere seslendi: Gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde artış görülen üst solunun yolu enfeksiyonlarına karşı vatandaşı uyardı. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda risk grubundaki kişilere seslenerek "Söz konusu gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır.” dedi.
11.01.2024 Gündem
Yeni salgın paniği! Acile başvurular yüzde 50 arttı
Yeni salgın paniği! Acile başvurular yüzde 50 arttı İzmir'de gribal enfeksiyon bulgularıyla Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvurularda yüzde 50'den fazla artış olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güneş Şenol, bu başvuruların daha da artmasını beklediklerini açıkladı. Solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan hastalıklardaki artışın normal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şenol, "Hastaların kapalı alanda vakit geçirmesi bulaş riskini arttırıyor. Hasta kişilerin ve çocukların mümkün olduğu kadar kapalı alanlarda bulunmaması, işe ya da okula gitmemesi, sağlıklı insanlardan uzak durmaya çalışması toplumsal sorumluluğun bir gereğidir" dedi.
10.01.2024 Gündem
Nezle Nasıl Geçer? Nezle Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
Nezle Nasıl Geçer? Nezle Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir? Nezle olan kişilerin bol bol dinlenmesi, sıvı alımını artırması ve C vitamini bakımından zengin gıdaları tüketmesi önerilir. Dengeli beslenme ve ağrı kesicilerle de vücudu rahatlatmak mümkündür. 
8.01.2024 Sağlık
Uzmanından koronavirüse karşı ‘yılbaşı’ uyarısı
Uzmanından koronavirüse karşı ‘yılbaşı’ uyarısı Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşı kutlamalarında hem koronavirüs hem de diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Vedat Turhan, “Özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunmak bulaş riskini artırmaktadır. Bu nedenle yeni yıl gecesi tüm bu hastalıklar göz önünde bulundurularak davranılması, aşırı kalabalığa girilmeden mümkünse çekirdek aile ile yeni yıl gecesinin geçirilmesi uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.
28.12.2023 Sağlık
Uyuz vakalarıyla ilgili korkutan açıklama geldi! Defalarca bulaşabiliyor, tek çaresi var
Uyuz vakalarıyla ilgili korkutan açıklama geldi! Defalarca bulaşabiliyor, tek çaresi var Türkiye’de son dönemde artan uyuz vakalarıyla ilgili uyarı yapan Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sıla Kılıç Sayar, “Ailede bir kişi hastalandıysa, şikayeti olmasa bile evdeki herkes eş zamanlı tedavi olmalı. Ailede herkes tedavi olmazsa yeniden bulaşabilir” dedi.
16.11.2023 Yaşam
Sadece kadınları değil erkekleri de etkiliyor! 'Öldüren tehlike' temasla bulaşıyor
Sadece kadınları değil erkekleri de etkiliyor! 'Öldüren tehlike' temasla bulaşıyor Kadınlar arasında en yaygın kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü, erkekleri de etkiliyor. HPV, anal kanserler, penis kanseri, gırtlak kanseri gibi kanser türlerinin de nedeni olarak da ortaya çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, bulaş çoğunlukla erkekler aracılığı ile olduğundan aşının erkeklere de yapılması hastalığın yayılmasında kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
8.10.2023 Sağlık
Asya kaplanı sineği kabusu! Tam bir enfeksiyon taşıyıcı: Kanama, şok ve ölüm
Asya kaplanı sineği kabusu! Tam bir enfeksiyon taşıyıcı: Kanama, şok ve ölüm Artan sıcaklarla birlikte sivrisinek artışı paniğe neden oldu. Asya kaplanı sineği ısırıklarından şikâyet edenler ise kızarıklık, kaşıntı, şişlik, ağrı, yanma gibi belirtiler nedeniyle hastanelere koşuyor. Prof. Dr. Fatma Nurhayat Saydam, bu tür ile diğer sinekler arasındaki farkları anlatarak, neden olduğu hastalıkları bir bir sıraladı.
17.07.2023 Sağlık
İstilacı sivrisinekler Türkiye'de! 'Yeni salgınlar kapıda' diyerek uyardı
İstilacı sivrisinekler Türkiye'de! 'Yeni salgınlar kapıda' diyerek uyardı Türkiye’deki sivrisinek türünden daha farklı! 'Aedes Aegypti' adıyla bilinen 'istilacı sivrisinek' türleri Avrupa coğrafyasında korku salmaya başladı. Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye’de hiç görülmeyen Zika, Chikungunya, Dang, Batı Nil Ateşi gibi viral hastalıkların sivrisineklerle bulaş ihtimalinin artması anlamına geliyor" dedi.
4.07.2023 Yaşam
Kızamık salgını 2 ilde yükselişte
Kızamık salgını 2 ilde yükselişte “Kızamık salgınına” ilişkin uyarılar devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023’ün ilk 4 ayında bin 440 vaka tespit edildiğini açıkladı. İstanbul ve Gaziantep’teki vaka artışlarına dikkat çekilirken, “Vaka olan bölgelerde tüm çocuklara bir doz aşı” önerisi geldi.
17.06.2023 Ekonomi
'Serotipi' şap hastalığı uyarısı: İnsanlara da bulaşıyor
'Serotipi' şap hastalığı uyarısı: İnsanlara da bulaşıyor Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
10.03.2023 Gündem
Deprem bölgesindeki hastalık durumuyla ilgili açıklama geldi
Deprem bölgesindeki hastalık durumuyla ilgili açıklama geldi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Rahmet Güner, deprem bölgelerindeki enfeksiyon hastalıkları uyarılarına ilişkin, “Şu anda bildirilen kolera ve tifo vakası yok. Bu kolera ile ilgili analizler, bazı alanlarda böyle bir soru işareti olması üzerine yapıldı ve doğrulanmadı. Ama, ihtimal dahilinde mi? Bütün gastrointestinal sistem hastalıkları ihtimal dahilinde” dedi.
17.02.2023 Gündem
Strep A ile ilgili son dakika uyarısı! Geç kalınırsa ölüme sebep oluyor
Strep A ile ilgili son dakika uyarısı! Geç kalınırsa ölüme sebep oluyor Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
3.02.2023 Gündem
Uzmandan flaş salgın açıklaması geldi
Uzmandan flaş salgın açıklaması geldi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bakır, "Şu anda toplumda sıklıkla üçlü virüs diye adlandırılan virüs enfeksiyonları ile baş başayız. Bunlar tamamen mevsimsel salgınlar şeklindedir. Özellikle riskli gruplarda mutlaka mevsimsel aşılanma gerekli" dedi.
16.12.2022 Yaşam
Prof. Dr. Yorulmaz: Uyuz vakalarında artış var
Prof. Dr. Yorulmaz: Uyuz vakalarında artış var Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, "Uyuz hiç bitmedi, ancak son 3 yılda bir artış oldu. Artışın temel nedenlerinden biri Covid-19 pandemisi nedeniyle insanları kapalı ortamlarda yaşamaya bir anlamda zorunlu halde tutmamız oldu. Tekrar açılımla birlikte insanlar dış ortama çıktıklarında daha geniş gruplara yayma söz konusu oldu. Dünyada da benzer eğilimler var. Dolayısıyla durumu bir genel artış olarak değerlendirmek, önlemlerimizi almak gerekecek" dedi.
2.10.2022 Gündem
Okullar açılınca maske takılacak mı? Okullarda maske takmak zorunlu mu?
Okullar açılınca maske takılacak mı? Okullarda maske takmak zorunlu mu? Okulların açılmasına kısa bir süre kala milyonlarca öğrenci yeni eğitim öğretim yılı için hazrılıklara başladı. Koronavirüsün etkileri hala devam ederken okullardaki bulaş riski aileleri de endişelendiriyor. Pek çok kişi okullarda maske yasağının olup olmadığını araştırıyor. Eğitimin başlamasına kısa bir süre kala Sağlık Bakanı Fahrettin Koca maske ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, Okullar açılınca maske takılacak mı? Okullarda maske takmak zorunlu mu? Okullarda maske yasağı var mı? Maske geri gelecek mi? İşte maske ile ilgili merak edilenler…
6.09.2022 Eğitim
Koronavirüs ile ilgili flaş açıklama!
Koronavirüs ile ilgili flaş açıklama! Tekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, son dönemlerde artan koronavirüs vakalarını düşüşe geçtiğini belirterek, "Bu dönemde biz bir servis 35 yatak artı 15 yoğun bakım yatağı hastalarımız için ayırmıştık ve ciddi bir hasta yatışıyla karşı karşıya kaldık. Bugüne baktığımızda servislerimizde ve yoğun bakımda Covid-19 tanısıyla yatan hastamız kalmadı" dedi.
4.09.2022 Gündem
'Servislerimizde ve yoğun bakımda koronavirüs tanısıyla yatan hastamız kalmadı'
'Servislerimizde ve yoğun bakımda koronavirüs tanısıyla yatan hastamız kalmadı' Tekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, son dönemlerde artan koronavirüs vakalarını düşüşe geçtiğini belirterek,  "Bu dönemde biz bir servis 35 yatak artı 15 yoğun bakım yatağı hastalarımız için ayırmıştık ve ciddi bir hasta yatışıyla karşı karşıya kaldık.  Bugüne baktığımızda servislerimizde ve yoğun bakımda Covid-19 tanısıyla yatan hastamız kalmadı" dedi. 
4.09.2022 Gündem
DSÖ duyurdu! İlk kez oluyor
DSÖ duyurdu! İlk kez oluyor Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Fransa’da aynı evde yaşayan iki erkeğe maymun çiçeği teşhisi konmasının ardından evde bulunan köpeğe de maymun çiçeği virüsünün bulaştığının tespit edildiğini aktardı. Söz konusu vakanın insandan köpeğe bilinen ilk bulaş olduğuna inanılıyor.
17.08.2022 Dünya
Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor
Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor Korona pandemisinin etkileri bitmeden ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü, tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. İnsandan insana kolay bulaşmayan hastalığın yeni belirtilerinin tespit edildiğini kaydeden Doç. Dr. Tuğba Sarı, “Çiçek aşısı maymun çiçeği hastalığına karşı koruma sağlıyor. Özellikle 1980 yılından önce bu çiçek aşısıyla aşılananların yüzde 85’nin bu hastalığa karşı korunduğunu biliyoruz” dedi.
13.08.2022 Sağlık
Maymun çiçeği virüsü kapınca dünyanın gündemine oturmuştu! O sürece anlattı
Maymun çiçeği virüsü kapınca dünyanın gündemine oturmuştu! O sürece anlattı Önce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere'de yaşayan Harun Tulunay (35), maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu. İngiltere'den Çin'e, Kanada'dan Hindistan'a kadar dünyanın her yerinde onun hikayesi yer aldı. Avrupa'da maymun çiçeği olduğunu açıklayan ilk hasta olduğu için Dünya Sağlık Örgütü onu, hastalığın farkındalık yüzü olarak tanıttı. Tulunay, Demirören Haber Ajansı'na yaşadıklarını anlattı. Harun Tulunay, "Ne HIV, ne maymun çiçeği, damgalanmak çok daha kötü etkiliyor" dedi.
31.07.2022 Yaşam
Sağlık Bakanlığı Maymun Çiçeği rehberi! Nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, kuluçka süresi kaç gün?
Sağlık Bakanlığı Maymun Çiçeği rehberi! Nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, kuluçka süresi kaç gün? Sağlık Bakanlığı, 'Maymun Çiçeği' için bir rehber hazırladı. Rehberde bu virüsle temas halinde ne yapılması gerektiğinden, karantina şartlarına kadar bilgilere yer verildi. DSÖ, geçtiğimiz günlerde bu hastalık için 'küresel acil durum' ilan etmişti. Peki, Maymun Çiçeği belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır, maymun çiçeği hastalığının kuluçka süresi kaç gün?
27.07.2022 Sağlık
Sağlık Bakanlığı 'Maymun Çiçeği' için rehber yayınladı! Tek tek açıklandı, hastalık bu belirtilerle başlıyor, çiğ etteki risk...
Sağlık Bakanlığı 'Maymun Çiçeği' için rehber yayınladı! Tek tek açıklandı, hastalık bu belirtilerle başlıyor, çiğ etteki risk... DSÖ’nün maymun çiçeğini ‘küresel acil durum’ ilan etmesinin ardından Sağlık Bakanlığı da bir rehber hazırladı. Rehberde virüslülerle temas halinde ne yapılması gerektiğinden karantina şartlarına kadar detaylı bilgiler yer aldı...
27.07.2022 Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Bulaş ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki bulaş haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.