Gazete Vatan Logo

Yurt dışı oylarında son durum! İşte açılan sandık sayısı

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçim sonuçları belli olmaya başladı. Yurt dışında kullanılarak Ankara'ya getirilen 1 milyon 817 bin oyun sayımına başlandı, işte ilk sonuçlar...

Yurt dışı oylarında son durum! İşte açılan sandık sayısı

Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci dönem Milletvekili genel seçimlerinde yurt dışı oyları büyük önem arz ediyor. Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium Fuar Merkezi'nde koruma altına alınan, yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan oyların sayımına başlandı.

YSK BAŞKANI YENER: GECİKME NORMAL

Kayıtlı yurtdışı seçmen sayısı 3 milyon 416 bin 086 olurken, yurtdışı temsilciliklerde toplam kullanılan oy 1 milyon 691 bin 531, gümrük kapılarında ise 125 bin 479 oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 1 milyon 817 bin 10 seçmenin oy kullandığını açıkladı.

Yener, saat 01.35'te yaptığı açıklamada, "An itibariyle açılan yurtiçinde açılan sandık oranı 89.97, yurtdışında açılan sandık oranı 30.8'dir. Genel açılan sandık oranı 87.13'dir. Kamuoyunda dile getirilen yurt dışı oylarının geç sayıldığına ilişkin konusunda açıklama yapmak istiyorum. 2018 yılı verilerine göre; 2023 yılında yurtdışında oy kullanan seçmen sayımızın artışı 2018 yılında seçime katılan siyasi parti sayısının 8, 2023'de seçime katılan siyasi parti sayısının 24 olması hususu göz önüne alındığında yurtdışı oylarının sayımının gecikmenin normal olduğu görülmektedir. Yurtdışı ilçe seçim kurulunda oyların girişinde herhangi bir sıkıntı yoktur. 2018'de işleyen süreç ile 2023'de işleyen süreç benzerlik göstermektedir. Kurullarımıza ilçe seçim kurullarından veri girişinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Kamuoyu rahat olsun." dedi.

Haberin Devamı

YURT DIŞI OYLARI NEDEN YAVAŞ SAYILIYOR?

ATO Congresium'da işlerin rutin şekilde ilerlediğini dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz "Yurt dışında AK Parti daha güçlü. Yurt dışındaki sandıkta 3-4 torba var. Yurt içindeki bir sandığın 4 katı. Çünkü orada vardiyalı çalışılmış. 4 ayrı torbayla geliyor. Dolayısıyla 1 sandığı saymaktan daha uzun zaman alır 4 sandığı saymak. Buradaki sandığı 3-4 katı fazla. Hal böyle olunca biraz yavaş gidiyor. Aceleye gerek yok sabaha kadar yolu var. Geçen dönemde burasının sayımı 3'e kadar devam etmişti. Geçen döneme oranla daha yavaş gidiyor demek de mümkün değil. Burası yoğun bir şekilde bir an önce bitirmeye çalışıyor. Bir an önce bitirim derken de hata yapmamanız gerekir" dedi.

Haberin Devamı

YURT DIŞI İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANI UĞUZ'DAN AÇIKLAMA

Yurt dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı Ali Uğuz, oyların sayımına ilişkin şu bilgileri verdi. Uğuz, oyların sayımına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Yurt dışında 72 ülke 15 temsilcilikte 5 bin 114 sandıkta kullanılan oylar daha önce de söylediğim gibi 5 kilitli kapıda muhafaza edildi. Oyları oradan aldık, sandık sayım kurulunun masalarına tek tek yerleştirdik. 1430 sandığa böldük her bir sandık kurulu 3-5 torba sayacak, mesaimiz uzun. Sayım da uzayabilir. Yurt içinde 1 saatte sayılacak sandık bizde 2 saatte sayılabilir. Saydıktan sonra veri giriş merkezine gireceğiz."