Gazete Vatan Logo

İstanbul’da kıran kırana seçim yarışı: İşte oy oranları

İstanbul’da kıran kırana geçen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu rakibi Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan’dan daha fazla oy alırken, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik ve Yalova Cumhur İttifakı’nı; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir ise Millet İttifakı’nı seçti.

İstanbul’da kıran kırana seçim yarışı: İşte oy oranları

İstanbul’da 2018 seçimlerinde yüzde 50.5 oy alan Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Ajansı’nın 00.30 saati itibarıyla duyurduğu sonuçlara göre, yaklaşık yüzde 3 oranında oy kaybederken, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 48 ile İstanbul’da sandıkta en yüksek oyu alan aday oldu. Marmara Bölgesi’nde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 6 ilde Kemal Kılıçdaroğlu yarışı önde tamamlarken, Erdoğan ise 5 ilde en yüksek oyu alan aday oldu.

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Millet İttifakı önde

Türkiye’nin en kalabalık seçmen grubuna sahip İstanbul’un 2023 seçimlerindeki tercihi Cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’ndan yana oldu. Milletvekilliği seçimlerinde ise Cumhur İttifakı, İstanbul’un 3 seçim bölgesinde de en çok oyu alan ittifak olarak öne çıktı. Anadolu Ajansı’nın saat 00.30 itibarıyla paylaştığı sonuçlara göre, Cumhur İttifakı kentte oyların yüzde 49’unu alarak 51 milletvekilliği kazanırken, Millet İttifakı yüzde 37.63 oyla 39 milletvekili çıkardı. İstanbul ikinci bölgede oyların yüzde 50.42’sini Cumhur İttifakı alırken, Millet İttifakı’nın oyu yüzde 34.13’te kaldı.

Haberin Devamı

İstanbul’da Kılıçdaroğlu yüzde 48 oy alırken, Erdoğan ise yüzde 47 oy aldı. ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan ise aldığı yüzde 4.5 oyla iki liderden birinin yüzde 50 barajını geçmesini engelledi. Sandıkların yüzde 88’inin açıldığı tabloda; kentte Kemal Kılıçdaroğlu’na 3 milyon 839 bin oy, Recep Tayyip Erdoğan’a ise 3 milyon 742 bin oy çıktı. Sinan Oğan’ın aldığı oy ise 360 bin olarak gerçekleşti.

Marmara’da siyasi yelpaze değişmedi

Marmara Bölgesi’nin diğer illerinde siyasi yelpaze, 2018 seçimleriyle benzer bir tablo izledi. Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik ve Yalova Cumhur İttifakı’nı, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir ise Millet ittifakını seçti. Balıkesir’de Erdoğan 2018 seçimlerinde yüzde 47.3 oy alırken, bu seçimde oyu 45.1’e geriledi. Kılıçdaroğlu’na ise kentten yüzde 48.6 oy çıktı. 2018 milletvekilliği seçimlerinde yüzde 2.5 farkla ipi önde göğüsleyen Cumhur İttifakı bu kez, Millet İttifakı’ndan yüzde 1 daha az oy aldı. AK Parti kentte yüzde 7 oranında oy kaybetti. Bursa’da ise Erdoğan’a yüzde 51.5, Kılıçdaroğlu’na yüzde 40.5, Sinan Oğan yüzde 7.3 oy çıktı. Milletvekilliği seçimlerinde Cumhur İttifakı yüzde 51 oy alırken, Millet İttifakı yüzde 36 oy aldı. Partilere bakıldığında ise AK Parti’nin 2018 seçimlerinde yüzde 46 olan oyu, yüzde 38’e geriledi. CHP ise oylarını yüzde 2 artırdı.

Haberin Devamı

İstanbul’da kıran kırana seçim yarışı: İşte oy oranları

Kocaeli’nin lideri Tayyip Erdoğan

Marmara Bölgesi’nin kalabalık illerinden Kocaeli’nde de Cumhur İttifakı adayı Erdoğan, oyların yüzde 54.3’ünü alarak en yakın rakibi Kılıçdaroğlu’na yüzde 15 fark attı. Erdoğan’a bir önceki seçimde ise kentten yüzde 58 oy çıkmıştı. Cumhur İttifakı’nın 2018 seçimlerine göre oy kaybı da yüzde 5 olarak gerçekleşti. Marmara bölgesinde Erdoğan’a en yüksek oyu veren kent Sakarya oldu. Erdoğan, Sakarya’dan yüzde 64 oy alırken 2018’e göre yüzde 6 oy kaybı yaşadı. Millet İttifakı ise oylarını 2 puan artırdı. Bilecik’te Erdoğan yüzde 49.9 oy aldı. 2018 seçimlerinde ise Erdoğan’ın kentteki oy oranı yüzde 51.3’tü. Kılıçdaroğlu ise Bilecik’te yüzde 41.2 oy aldı. Sinan Oğan’ın en yüksek oy oranına ulaştığı Marmara’daki kenti de yüzde 8 ile Bilecik oldu. Yalova’da ise Cumhurbaşkanlığı seçimi başa baş geçti. Erdoğan’a yüzde 47 oy çıkarken, Kılıçdaroğlu’na yüzde 45 oy çıktı. Memleket Partisi’ne ise seçmenler yüzde 2.7 oranında oy verdi.

Haberin Devamı

En yüksek oy Kılıçdaroğlu’na

Trakya’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’na en yüksek oyu veren (yüzde 65) kent, Kırklareli oldu. Kırklareli’nde Erdoğan’ın oyu, 2018 yılındaki gibi yüzde 30’da kaldı. Kılıçdaroğlu’nun en yüksek oy oranına ulaştığı kentlerden biri de Edirne oldu. Kentten Kılıçdaroğlu’na yüzde 63.4 oy çıkarken, Erdoğan’ın oy oranı ise yüzde 32 olarak gerçekleşti.Her iki ittifak da vekil seçimlerinde yüzde 2 oranında oy kaybı yaşadı.

Tekirdağ’da da Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 55.3 oranında oy alarak en çok oyu alan aday olurken, rakibi Erdoğan’a da yüzde 39 oy çıktı. Çanakkale’de de Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu’na yüzde 54.5 oy çıkarken, Erdoğan’a yüzde 39.5 oy verildi. Cumhur İttifakı’nın 2018 seçimlerine göre bu kentteki oy kaybı, yüzde 5’e yaklaştı.

Haberin Devamı

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN