Gazete Vatan Logo

Dünya medyası Türkiye seçimini manşetten verdi

CNN International'dan BBC'ye, Al Jazeera'dan The New York Times ve The Guardian'a uluslararası medya sonuçları ilk sayfasına taşıdı, BBC'deki analizin başlığı 'Gerilimli gecenin ardından Erdoğan'ın büyük avantajı ortaya çıktı' oldu.

Dünya medyası Türkiye seçimini manşetten verdi

Türkiye ve dünyanın soluğunu tutarak izlediği 14 Mayıs seçiminde gece yarısı sonuçlar netleşmeye başladı, uluslararası medya özellikle cumhurbaşkanlığı yarışına yoğun ilgi gösterdi.

Amerikan CNN International, 'Türkiye'nin çok önemli seçimi ikinci tura gidiyor gibi görünüyor' başlığıyla sunduğu haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın balkon konuşmasındaki sözlerine yer verdi. Televizyon, Pazar günü gerçekleşen seçimde Erdoğan'ın en büyük meydan okumayla karşılaştığı yorumunu yaptı.

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BBC, 'Türkiye yakın çekişmeli seçimin ardından muhtemelen ikinci tura gidiyor' başlıklı haberinde ilk turda üçüncü olan Sinan Oğan'ın kime destek vereceğine 'yakında' karar vereceğini yazdı. BBC, "İki Türk haber ajansına göre oyların yaklaşık yüzde 5'ini alan Sinan Oğan, cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunu değiştirdiğini söyledi" ifadesine yer verdi.

BBC'den Paul Kirby'nin analizi ise, 'Gerilimli gecenin ardından Erdoğan'ın büyük avantajı ortaya çıktı' başlığını taşıyor.

'Erdoğan oyların yüzde 50'den azını paylaşırken ikinci tur muhtemel' diyen Al Jazeera, ikinci tura kalan adayların açıklamalarını canlı blog sayfasına taşıdı. Televizyona konuşan analiste göre, 'sürprizi kaçıran' Sinan Oğan desteği ikinci turda çok önemli hale geldi.

Haberin Devamı

İkinci tur sinyalini öne çıkaran Amerikan The Washington Post Gazetesi, "Adaylardan hiçbiri oyların yarısından fazlasını almayı başaramazsa, iki aday 28 Mayıs'ta bıçak sırtı bir yarışa girecek" ifadesine yer verdi. Gazeteye göre, New York'taki St. Lawrence Üniversitesi'nde Orta Doğu tarihi ve siyaseti Doçent Doktoru Howard Eissenstat, Erdoğan'ın ikinci turda avantajının muhtemel olduğunu, seçmenlerin 'bölünmüş bir hükümet' istemeyeceklerini söyledi.

'İKİ HAFTA DAHA VAR'

Bir diğer Amerikan gazetesi The New York Times Gazetesi, 'Erdoğan çoğunluğu yitirirken, heyecan yaratan Türk seçimleri ikinci tura gidiyor' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Gazeteye göre, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek ikinci tur oylaması için Erdoğan ve Kılıçdaroğlu hazır olduklarını belirtiyor, adayların seçmeni ikna etmek için iki haftası daha var.

Haberin Devamı

The New York Times'a göre, ikinci turu kazanan dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan ve Asya, Afrika, Avrupa ve Orta Doğu'da çok çeşitli ekonomik ve siyasi bağlara sahip 84 milyonluk nüfusa sahip bir NATO üyesi ülkenin rotasını belirleyecek.

Wall Street Journal Gazetesi, 'Erdoğan ve rakibi Türkiye'de ikinci tur seçime gidiyor görünüyor' başlığını tercih etti, oylar sayılırken adayların kesin bir zafer ilanında bulunamadığını kaydetti.

'Türkiye seçimleri ikinci tura gidebilir' diyen İngiliz The Guardian Gazetesi, 14 Mayıs seçimlerinin aslında bir referanduma dönüştüğünü dile getirdi. Gazeteye göre, balkon konuşmasında coşkulu bir kalabalığa seslenen Erdoğan, enerjik ve mutlu bir şekilde şunları söyledi:

"Seçim sonuçlarının henüz kesinleşmemiş olması, milletimizin tercihinin açıkça bizden yana olduğu gerçeğini değiştirmez."

İngiliz The Telegraph Gazetesi, 'Türkiye seçimleri: Erdoğan ikinci turla yüz yüze ancak rakibinin önünde görünüyor' başlığını seçti, henüz YSK'dan resmi açıklama gelmese de 28 Mayıs tarihinde sandıkların ikinci kez kurulacağı değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

AFP:KILIÇDAROĞLU'NUN OY ORANI HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

AFP Haber ajansı Türkiye'nin en önemli seçiminin ikinci tura kalabileceğini belirttiği haberinde Erdoğan'ın gece yarısı alkışlar içerisinde halkın karşısına çıktığını ve "Önümüzdeki 5 yılda da halkımıza hizmet etmeye devam edeceğimize yürekten inanıyorum." dediğini belirtti.

Kamuoyu yoklamalarından sonra Kılıçdaroğlu'nın aldığı oy oranının hayal kırıklığı yarattığını öne süren AFP, "Kılıçdaroğlu'nun içinde bulunduğu ittifak başlangıçta oy sayımına itiraz etmiş ve önde olduğunu iddia etmişti. Ancak 74 yaşındaki siyasetçi gazetecilerin karşısına çıktığında biraz umutsuz görünüyordu ve ikinci turun kaçınılmaz göründüğünü kabul etti." ifadelerini kullandı.

AP: "ERDOĞAN İKİNCİ TURDA AVANTAJLI OLUR, TÜRK HALKI BÖLÜNMÜŞ HÜKÜMET İSTEMEYECEKTİR"

Associated Press (AP) haber ajansı St. Lawrence Üniversitesi'nden Amerikalı tarihçi Howard Eissenstat'ın sözlerine yer verdiği haberinde ikinci tur için dikkat çeken ifadeler kullandı.

Haberin Devamı

Eissenstat AP'ye yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın partisinin parlamento seçimi sonuçlarının daha iyi olacağı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci turda avantajlı olmasının muhtemel olduğu vurguladı. Eissenstat'ta göre Türk seçmeni 'bölünmüş bir hükümet' istemeyecek.

ECONOMİST'TEN GERİ ADIM

İngiliz Economist 'Recep Tayyip Erdoğan rakibinin çok önünde' dedi.

'CHP'nin yaptığı ittifak sadece %35'lik bir oy oranıyla parlamento seçimlerinde daha da kötü bir performans sergiledi' diyen Economist haberinde şu ifadeye yer verdi;

'Erdoğan'ın partisi ve MHP liderliğindeki Cumhur İttifakı olarak bilinen blog, rahat bir çoğunluğu elinde tutmaya başaracak.'


CNBC: ERDOĞAN KENDİNDEN EMİN GÖRÜNÜYORDU

Resmi olmayan sonuçlarına göre siyasi üstünlüğün Cumhurbaşkanı Erdoğan'da olduğunu vurgulayan CNBC, Erdoğan'ın performansına dikkat çekerek "Erdoğan destekçilerine hitap ederken kendinden emin ve mücadeleci bir ruh içinde görünüyordu" ifadesini kullandı.

ALMAN MEDYASI:KILIÇDAROĞLU SEÇİLİRSE BATI RAHAT BİR NEFES ALACAK

Alman medyası da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın performansına dikkat çekerken Tagesschau kanalı Almanya'da seçime katılımın her zamankinden daha yüksek olduğunu belirtti.

Welt gazetesi seçimin ikinci tura kalmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önde olduğunu belirtti, Almanya'nın en büyük gazetelerinden biri olan Bild ise Sinan Oğan'ın teraziyi değiştirebileceğini öne sürerek "Erdoğan'ı destekleyen MHP'nin eski bir üyesi olan Sinan Oğan, şaşırtıcı bir şekilde iyi bir performans gösterdi. Oğan'ın olası bir ikinci tur seçimde destekçilerine tavsiyede bulunup bulunmayacağı belli değil." ifadesini kullandı.

Öte yandan Alman kanalı ZDF'nin seçimin ikinci tura gittiğini vurguladığı haberinde "Kılıçdaroğlu'nun ikinci tur seçimleri kazanması halinde Batı rahat bir nefes alacak." ifadesi dikkat çekti.

İSVEÇ MEDYASI SİNAN OĞAN'A DİKKAT ÇEKTİ

Seçim sonuçlarını merakla bekleyen ülkelerden biri olan İsveç'te bugün en önemli gündem maddesi Türkiye oldu.

Dagens Nyheter gazetesi 'Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde net bir kazanan yok' başlıklı haberinde ikinci turun muhtemel olduğunu belirtti. Gazete ikinci tur seçimlerde Sinan Oğan'ın belirleyici bir rol oynayabileceğini vurguladı.

Aftonbladet gazetesi de Türkiye'nin ikinci tur seçimlere hazırlanacağını belirterek, kritik bir öneme sahip Sinan Oğan'ın henüz kimi destekleyeceğine karar vermediğini vurguladı.

YUNAN MEDYASI: ERDOĞAN HEM RAKİPLERİNE HEM DE DÜNYAYA KANITLADI

Bu pazar sandığa gitmeye hazırlanan Yunanistan Türkiye'deki seçim sonuçlarını dakika dakika takip etti.

Yunanistan'ın en büyük gazetesi Kathimerini, Kılıçdaroğlunun kamuoyu yoklamalarını karşılayamadığına dikkat çekti. İkinci tur için Sinan Oğan'ı işaret eden gazete, "İlk turda Erdoğan'a oy verenlerin ikinci turda tavır değiştirmesi ya da iki hafta sonra sandığa gitmeme ihtimali oldukça düşük. O halde sorulması gereken soru Erdoğan'ın oy kaybedip kaybedemeyeceği değil, Kılıçdaroğlu'nun oylarını artırıp artıramayacağıdır" ifadesini kullandı.

Protothema da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ön sonuçlara göre avantajlı olduğunu belirterek "Türkiye Cumhurbaşkanı, kariyerinin en kritik seçim mücadelesi için gerekli sermayaye sahip olduğunu rakiplerinin yanı sıra uluslararası topluma da kanıtladı." ifadesini kullandı.