Gazete Vatan Logo

2023 seçim sonuçları... Deprem bölgesinde AK Parti gücünü korudu

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçim sonuçları, yüzyılın felaketinin yaşandığı deprem bölgesindeki 11 ilde herkes tarafından merak ediliyordu. İşte Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa ve Elazığ'da seçim sonuçları...

2023 seçim sonuçları... Deprem bölgesinde AK Parti gücünü korudu

Depremin büyük yıkım yarattığı Hatay’da 2018 seçimlerinde yüzde 35 ile birinci sırada yer alan AK Parti, bu konumunu kaybetmedi. Anadolu Ajansı’nın gece 02.00 verilerine göre AK Parti, yaklaşık 1.5 puanlık bir kayıp yaşayarak da bu seçimde bir milletvekilini kaybetti. Hatay’da 5 olan AK Partili vekil sayısı 4’e düştü. Cumhur İttifakı’nda MHP’nin oy oranında geçen seçime göre sınırlı bir düşüş görüldü. 2018’de yüzde 14.5 oy alan MHP, bu seçimde yaklaşık yüzde 12.3’te kaldı. Bu oranla da bir milletvekilini korumayı başardı. İttifak ortaklarından Yeniden Refah Partisi de kentte yaklaşık yüzde 2 oy oranına ulaştı. BBP de yüzde 1’de kaldı.

KAHRAMANMARAŞ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

HATAY CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

CHP’nin oy oranında ise kayıp yaşandı. CHP’nin Hatay’da yüzde 30.8 olan oy oranı, 2018’de kentte yaklaşık yüzde 1 oy alan Saadet Partisi’nin CHP listesinden seçime girmesine rağmen yaklaşık yüzde 28.2’ye düştü. Bu sonuca göre CHP’nin 4 olan milletvekili sayısını korudu. Millet İttifakı ortağı İYİ Parti ise Hatay’da oy oranını yükseltti. İYİ Parti, yüzde 6.5 olan oy oranını yüzde 8’in üzerine çıkardı. Böylece daha önce bu kentte milletvekili olmayan İYİ Parti bir vekil kazandı. Hatay’da 2018’de yüzde yaklaşık yüzde 11 oy alan HDP’nin yerini ise ittifak ortağı TİP aldı. HDP’nin seçime girdiği Yeşil Sol Parti yaklaşık yüzde 3 oyda kalırken TİP yüzde 8’i geçti. Bu sonuca göre 2018’de HDP’nin çıkardığı bir milletvekili, bu seçimde TİP’e geçti ve cezaevinde bulunan birinci sıra adayı avukat Can Atalay’ın Meclis’e gidişi garantilendi.

Haberin Devamı

GAZİANTEP CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

OSMANİYE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Hatay’da Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2018’de yüzde 48.5 oy alan Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan, bu seçimde yüzde 48 ile ikinci sıraya düştü. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı da yüzde 48’in üzerine çıktı. 2018’de muhalefet blokundaki cumhurbaşkanı adayları Muharrem İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş ve Temel Karamollaoğlu’nun oy oranlarının toplamı yüzde 51’e ulaşıyordu. Ata İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan ise Hatay’da yaklaşık yüzde 3.5’lik oy oranına ulaştı.

Haberin Devamı

MALATYA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

ADIYAMAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

KATILIM DÜŞTÜ

Hatay’da 2019’de yüzde 88.7 olan katılım sayısı bu seçimde yüzde 83’te kaldı. Malatya’da yüzde 87.6 olan katılım oranı yüzde 81.8’e, Adıyaman’da yüzde 86 olan katılım oranı da yüzde 82’ye geriledi. Kahramanmaraş’ta ise seçime katılım yüzde 89’a düştü.

MHP OY ORANINI KORUDU

Kahramanmaraş’ta AK Parti’nin oyu yüzde 58’den yüzde 47’ye geriledi. Altı olan vekil sayısı da 5’e düştü.

MHP ise oy oranını korudu. MHP yüzde 16.3’lük oy oranı ile bir olan vekil sayısını da ikiye yükseltti. CHP, yüzde 10’luk oyunu yüzde 16’da çıkardı. Vekil sayısı ise 1’de kaldı. Ancak ikinci milletvekilliği konusunda MHP ile CHP arasındaki kritik oy farkı nedeniyle belirsizlik bulunuyor. Kahramanmaraş’ta İYİ Parti’nin yüzde 9.5’lik oyu ise yüzde 7’ye düştü. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan yüzde 2’lik oy kaybı yaşadı. Oy oranı yüzde 74’ten yüzde 72’ye düştü. 2018’de muhalefet blokunu temsil eden adaylar yüzde 25’lik oy oranına ulaşırken Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 22’de kaldı. Sinan Oğan da yüzde 5’in üzerine çıktı.

Haberin Devamı

ADANA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

DİYARBAKIR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

KİLİS CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

YENİDEN REFAH’IN OYU %4.8

Adıyaman’da 2018 seçimlerinde yüzde 55 oy alan AK Parti, bu seçimde yaklaşık yüzde 52.5’lik oy oranı ile 4 olan vekil sayısını korudu. MHP’nin yüzde 9 olan oy oranı ise bu seçimde yüzde 4’te kaldı. İttifakın yeni ortağı YRP, yüzde 4.8’lik bir oy oranına ulaştı. Böylece Cumhur İttifakı yaklaşık yüzde 63’lük oy oranı ile oylarını korumuş oldu. CHP de Adıyaman’da yüzde 12 olan oyunu yüzde 18.5’e yükseltti ve yine 1 milletvekili almayı başardı. Adıyaman’da 2018’de yüzde 5 oy alan İYİ Parti, bu kez seçime girmemişti. Saadet Partisi de 2018’de yüzde 1.5 oy almıştı. Bu sonuçla ittifak adına seçime giren CHP’nin oy oranı, 2018’deki ittifak oylarını yakalamış oldu. HDP’nin yüzde 15.5 olan oy oranı ise yüzde 12’ye düştü. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan Cumhur İttifakı’nın oy oranını aşarak yüzde 66.3’lük bir oy oranına ulaşırken Kılıçdaroğlu da CHP ve Yeşil Sol Parti’nin oy toplamına ulaşarak yaklaşık yüzde 31 oy oranda. Oğan da yüzde 2’de kaldı.

Haberin Devamı

ŞANLIURFA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

ELAZIĞ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ