Gazete Vatan Logo

Türkiye’de kalsınlar

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, mültecilerin Suriye’deki iç savaş bitene kadar Türkiye’de kalması ve ihtiyaçlarının karşılanması için AB liderlerine çağrıda bulundu

Türkiye’de kalsınlar

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Modena’da görüşen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, görüşme sonrası basın toplantısında Avrupa’daki mülteci kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu. Hollande, Avrupa Birliği’nin mülteci krizini çözmek için Türkiye ile ortak çalışma yürütmek zorunda olduğunu söyledi. Hollande, “Mültecilerin Türkiye’de kalmasını sağlamak için Suriye’deki kriz çözülene dek mültecilerin Türkiye’deki ihtiyaçlarının karşılanması çalışabilmeleri için Türkiye ile çalışmak zorundayız” dedi.

‘Duvarları yıkarız’

Hollande, Renzi ile görüşmesi öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüşmüştü. Başbakan Renzi, sığınmacıların üye ülkeler arasında dağıtılmasını öngören kota sisteminde ‘adil dağılım’ beklentisi içerisinde olduklarını dile getirdi. Renzi sığınmacılara karşı sınırlara duvar ören ya da sınırlarındaki önlemleri kuvvetlendiren AB üyesi ülkelerini eleştirdi ve “Avrupa, duvarları inşa etmek için değil yıkmak için kuruldu. Bu, Avrupa’nın kimlik kartında da yazıyor. Biz duvarları inşa eden değil, yıkan taraftayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Schengen nasıl kurtulur?

Hollande, AB’de gelecek çarşamba sığınmacı krizi gündemiyle yapılacak olağanüstü zirvenin önemine dikkati çekerken, bu zirvede liderlerin alması gereken üç somut karar olduğunu söyledi. Buna göre;

1) ‘Hotspot’ olarak nitelendirilen sığınmacıların kayıt altına alınacağı bekleme bölgelerinin bir an önce oluşturulması gerekli.

2) Göçmenlerin Türkiye’de kalması ve daha sonra geldikleri ülkelere dönmesini sağlayacak müzakerelerin başlatılması gerekli.

3) Sığınmacıların geleceği için kendi ülkelerine özellikle Afrika’ya kalkınma yardımları yapılmalı.

Drone umudu

Edirne’de otoban kenarında bekleyen Suriyeli mülteciler bulundukları alanda bir İtalyan televizyonu tarafından havadan görüntü almak için kısa süreliğine uçurulan drone heyecan yarattı. Mülteciler Almanya’nın kendilerini görüp ülkeye girişlerine izin vermeleri için uçan drone’a alkışlarla el sallayıp sevinç gösterilerinde bulundu.

Umut yürüyüşü kaldığı yerden...

Haberin Devamı

Avrupa’da yeni bir hayat kurmak için günlerdir Edirne çıkışında bekletilen Suriyeli sığınmacılar dün Yunanistan sınırına doğru sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Suriyelilerin hedefinde, Pazarkule sınır kapısı var. Yaklaşık 800 sığınmacının önünü kesen jandarma, TEM otoyolunda biriken trafik nedeniyle yolu sığınmacılara açmak zorunda kaldı. Bu durumu sınırdan geçişlerine izin verileceğinin sinyali olarak yorumlayan sığınmacılar, Türkiye’ye teşekkür sloganları attı. Edirne Vali Dursun Ali Şahin dün sığınmacıların bulunduğu bölgeye giderek cuma namazı kıldı.

‘Güvenli bölge yaratılmalı’

DIŞİŞLERİ Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Lüksemburg Dışişleri, Avrupa İşleri, Göç ve İltica Bakanı Jean Asselborn, baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, “Bu insanlara eğer ülkelerinde koruma altında yaşayabilecekleri, varil bombalarından korunmalarını sağlayacak bir güvenli bölge yaratırsak o zaman onları ülkelerinde tutabiliriz. Uluslararası toplum ve AB hep birlikte bunu hayata geçirmek için çalışmalıyız. Bu düşüncelerimizi değerli dostumla paylaştım. Birçok konuda ortak görüş ve yaklaşıma sahibiz” diye konuştu. Lüksemburg Dışişleri, Avrupa İşleri, Göç ve İltica Bakanı Asselborn, “Suriye’de güvenli bölgeler yaratmak gerekiyor, insani yardımların yetersiz kaldığını görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hırvatlar da sınırı kapattı

Macaristan’ın ardından Hırvatistan da yoğun sığınmacı akını nedeniyle Sırbistan sınırındaki sekiz geçiş noktasından yedisini kapattı. Yetkililer sadece Belgrad’ı Zagreb’e bağlayan Bajakova-Batrovci geçiş noktasının kapatılmadığını vurguladılar. Macaristan’ın Batı ve Kuzey Avrupa’ya gelmek isteyen sığınmacılar nedeniyle sınırlarını kapatmasından bu yana binlerce kişi Hırvatistan ve Slovenya’ya akın etmişti. Hırvatistan’a sadece son birkaç gün içinde 11 bin sığınmacının geldiği açıklandı. Slovenya ise sığınmacılar nedeniyle sınır kontrollerinin yeniden başlatılacağını açıkladı.

En güvenli liman...

Avrupa’ya umut yolculuğuna çıkan sığınmacıların tehlikeli yolculuğu hiç şüphesiz bebek ve çocuklar için çok daha zor geçiyor. Avrupa’ya geçmek isteyen sığınmacıların sık kullandığı güzergahlardan biri olan Yunanistan’ın Midilli Adası’na dün de gün boyunca lastik botlar içinde sığınmacı geldi. Sığınmacılara yardım amacıyla adada bulunan gönüllüler, çocuklara yaşadıklarını öncelikle çocukları botlardan indiriyorlar ve ıslak elbiselerini değiştiriyor. (ÖZGE ELİF KIZIL / AA)

Haberin Devamı