Gazete Vatan Logo

TMK’da 'rötar!' Başbakan'ın aksine...

TMK’da 'rötar!'  Başbakan'ın aksine...

Meclise sevk edilmesi beklenen teklifte, Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması yerine sadece 10’uncu maddenin kaldırılması öngörülüyor. Böylece Özel Yetkili Mahkemeler’deki dosyalar Ağır Ceza Mahkemeleri’ne devredilecek...

Meclis’e sevk edilmesi beklenen özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ile dinlemeler başta olmak üzere birçok konuda düzenlemeler yapılmasını öngören yasa teklifinde, son anda TMK rötarı yapıldığı ortaya çıktı. Teklifle, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının aksine Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılmasının öngörülmediği, sadece kanunun özel yetkili mahkemeleri düzenleyen 10. maddesinin kaldırılmasıyla yetinileceği öğrenildi.



TMK’ya devam kararı

Başbakan Erdoğan, geçen hafta İran’a giderken yaptığı açıklamada TMK’yı kaldırmayı ve buradaki düzenlemelerden Türk Ceza Kanunu’na aktarılması gereken maddeleri aktarmayı hedeflediklerini açıklamıştı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da “2005’te yeni ceza kanunu yapılırken terörle mücadeleyi de içerisine alacak maddeler konuldu. O zaman TMK’ya ihtiyaç kalmadı, bizim düşüncemize göre. Fakat bugüne kadar da bu geldi” demişti. Bu açıklamadan sonra TMK’da ceza ve infaz açısından diğer suçlara göre ağırlaştırıcı hükümler getiren düzenlemelerin de paketle birlikte kaldırılması üzerinde çalışıldığı ortaya çıkmıştı.

Ancak paketle ilgili Başbakan Erdoğan ve ilgili bakanların yaptığı bir dizi toplantıdan sonra TMK’nın tamamen kaldırılması yerine özel yetkili mahkemeleri düzenleyen 10. maddesinin kaldırılması, TMK’nın kaldırılması konusunun ise daha sonra ele alınması sonucu çıktı.

Cezalar düşecekti

TMK kapsamındaki bir suçtan 20 yıl alan bir kişinin cezası önce yarı oranında artırılarak 30 yıla çıkıyor. İnfaz süresi de 4’te 3 olduğu için 22.5 yıl yattıktan sonra tahliye olabiliyor. Bu ağırlaştırıcı hükümler kaldırılsaydı 20 yıl ceza alan biri ceza artırımı olmadan 3’te 2’sini yani yaklaşık 13.5 yıl yattıktan sonra tahliye olabilecekti.

Teklifte yer alması beklenen düzenlemelerden bazıları şöyle:

- ÖZEL YETKİLİ: Özel yetkili mahkemeler tamamen kaldırılacak. Buradaki dosyalar ağır ceza mahkemelerine gönderilecek. Mahkemelerin kaldırılması kesinleşmiş davaları (Balyoz, KCK gibi) etkilemeyecek. Özel yetkili mahkemelerdeki yargılama usullerindeki farklılıklar da kaldırılacak.

- DİNLEME-İZLEME: Dinleme kararında IMEI numarası yeterli olmayacak. Savcı dinleme talebinde kişinin açık ismini yazacak. Telefonun dinlenilmek istenen kişiye ait olduğunu gösteren belge eklenecek. Dinleme, şimdi olduğu gibi sulh ceza mahkemesi hakiminin kararına değil, Ağır Ceza Mahkemesi’nin 3 kişilik heyetinin oy birliği ile alacağı kararla yapılabilecek. Sınırsız dinleme kalkacak. İlk aşamada alınan 2 aylık dinleme kararı zorunluluk halinde 1 ay uzatılabilecek. Örgütlü suçlarda ise bu süre 2 katı olacak.

- TAZMİNAT DAVALARI: Hakim ve savcılar kendi kusurları ile neden oldukları zararları kendi ceplerinden ödeyecek.

- TUTUKLULUK SÜRESİ: Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl verdiği karar doğrultusunda “devlete karşı işlenen suçlar, örgütlü uyuşturucu kaçakçılığı ve çıkar amaçlı suç örgütü” davalarında azami tutukluluk süresi diğer suçlardaki gibi en fazla 5 yıl olacak.

Haberin Devamı