Gazete Vatan Logo

Taş atma kayak yap!

Güneydoğu’daki gençler terörden kayakla uzak tutuluyor

Taş atma kayak yap!

Doğu ve G.Doğu’daki kayak merkezlerinde, gençler ‘kayakla’ terörden uzaklaştırılıyor. Eyleme katılmış gençleri spora kazandıran Hakkari Gençlik ve Spor İl Müdürü Güldal, “Ya biz ya onlar deyince tercihleri biz oluyoruz” dedi.

Doğu ve Güneydoğu’da art arda hizmete giren kayak merkezleri, yılın 7 ayını karlar altında geçiren yöre halkına büyük bir sosyal katkı sunuyor. Özellikle çocuk ve gençlerin büyük ilgi gösterdiği bu merkezler, gençleri spora yönelterek siyasi olaylardan uzak kalmalarını sağlıyor. Bölgedeki kayak merkezlerinin sayısında son yıllarda büyük artış var. Son üç yıl içinde Ağrı-Budi kayak merkezi, Van Gevaş Abalı Kayak Merkezi, Hakkari Merga Büte Kayak Merkezi ile Erzincan-Ergan Kayak Merkezi açıldı. Bu arada çok sayıda ilde yeni kayak merkezi projeleri var. Kayak merkezi yapılacak iller arasında Tunceli (Ovacık), Sivas (Yıldızdağı) da bulunuyor.


İki yıl önce hizmete giren 2 bin 800 rakımlı Hakkari’deki Merga Büte Kayak Merkezi, merkeze 12 km. uzaklıkta.

Kayak takımları ücretsiz

Hakkari Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, şöyle konuştu: “Hakkari’de gençler için sosyal etkinlik alanı yok. Hele kışın hiç yok. Millet ya kahve köşelerine sıkışıyor ya da evlerine tıkılıyor. Spor sayesinde çocuklar enerjilerini boşaltıp kafalarını dağıtıyor. Birçok genci alıp spora kazandırdık. Onları kayak yapmaya götürdüğümüz için eylemlerin dışında kalıyorlar. Başıboş kalırsa birileri mutlaka onları kötü işlere çeker. Sosyal aktiviteler ne kadar çok olursa olaylardan o kadar uzak kalırlar. Kayak öğrencilerimiz arasında bazı eylemlere katılmış 3-5 genç de var. Biz onları ikna etmek için ‘ya bizlesiniz ya onlarla’ dedik. Öğrencilerin cevabı ‘kesinlikle sizin yanınızdayız’ şeklinde oldu.” Kayak takımı, kıyafeti ve saat ücreti göz önüne alındığında Türkiye şartlarında çok pahalı olan kayak sporunu Güney ve Doğu Anadolu’daki öğrenciler yüzde 90 oranında ücretsiz yapıyor. Öğrencilerin kayak malzemeleri ve kıyafetleri Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri’nce karşılanıyor. Güldal, “Malzemeleri sporcularımıza kendimiz veriyoruz. Bu öğrencilerimiz devam ederse malzemeler bahara kadar kendilerinde de kalabiliyor. Geçen sene sezonu 15 Kasım’da açtık, nisan sonuna kadar kayak yaptık. Yavaş yavaş iyi sporcular çıkmaya başladı. İnşallah milli takıma da çıkacaklar. Hakkari’de merkezimize büyük bir rağbet var. Malzeme yetiştiremiyoruz. Geçen yıl bazen 500’ün üzerinde insan geliyordu.”


7 kayak merkezi hizmet veriyor

- BİNGÖL- YOLAÇTI KURUCADAĞ: Bingöl şehir merkezine 25 km. mesafede, ana yol güzergahında. 925 metre uzunluğunda 499 kişilik bir teleski var. Pist uzunluğu 1000 metre.

- BİTLİS- MERKEZ: Bir kayak evi ile bir teleski tesisi bulunuyor. Tesisin uzunluğu 725 metre, kapasitesi ise 710 kişi. 1969’da yapıldı.

- AĞRI-BUDİ: Ağrı şehir merkezine 18 km. uzaklıkta. 1227 metre uzunluğunda, 600 kişilik bir teleski, iki yıldır hizmet veriyor.

- AĞRI- ELEŞKİRT GÜNEYKAYA: Ağrı’ya 45 km. mesafede. 2000 yılında hizmete girdi.

- KARS- SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ: 2634 metre yükseklikteki Çamurla Dağ’daki kayak merkezi, sadece Alp Dağları’na mahsus kristal kar özelliğine sahip.

- ELAZIĞ- SİVRİCE HAZARBABA KAYAK MERKEZİ: Merkeze 30 km. uzaklıktaki Sivrice İlçesi sınırlarındaki 2347 metre zirvesi bulunan Hazarbaba Dağı’nda.

- VAN- GEVAŞ ABALI KAYAK MERKEZİ: Valilik tarafından geçen yıl 1 milyon 420 bin lira harcanarak 2 bin 225 rakımlı Kurubaş Tepesi’nde yapıldı. Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Aslan Sinir “Türkiye’de örnek bir tesisimiz oldu. Olaylara karışan çocukları sporla iyi şeyler yapabileceklerine inandırsak çok başarılı sporcular çıkacak” dedi.

Haberin Devamı