Gazete Vatan Logo

Servetinin kaynağı yok!

MİT Müsteşar Yardımcısı Dervişoğlu’na 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi

Servetinin kaynağı yok!

Dervişoğlu’nun Azerbaycan ve Hollanda’da biriktirdiği paraların bir kısmının kaynağını açıklayamadığı, kızının gelirinin 112 bin lira olmasına karşın 751 bin lira harcadığı belirtildi

MİT Müsteşar Yardımcısı Muhammed Dervişoğlu hakkında soruşturma başlatan Ankara Başsavcılığı, “gerçeğe aykırı mal bildiriminde bulunma” ve “haksız mal edinme, mal kaçırma veya gizleme” suçlarından 3 yıla kadar hapsi cezası istedi. İddianamenin sunulduğu Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, “görevsizlik” kararı vererek dosyayı Asliye Ceza Mahkemesine gönderdi.

Servetinin kaynağı yok

İddianamede 16 Kasım 2011’de Ali Can ismiyle gönderilen ihbar e-mailindeki iddialara yer verildi. Bu ihbarda, Dervişoğlu’nun personeli ve illegal yollarla tanımış olduğu kişileri kullanarak gayrimenkul edindiği, kara para akladığı, Karadenizli müteahhitlerle işbirliği içinde olduğu, ihalelere girmelerine aracılık edip çıkar sağladığı, deniz ticareti faaliyetinde bulunup gizli ortak olduğu, bütün bu işlemlerini kızı ve kardeşi üzerinden yürüttüğü iddia edildi.

6 yılda 1.4 milyon lira harcadı

Bilirkişi raporuna da yer verilen iddianamede Dervişoğlu’nun, 2006 ile 2012 tarihleri arasında 1 milyon 432 bin TL harcama yaptığı, yaklaşık 322 bin 924 TL kaynağı açıklanamayacak harcamasının bulunduğu belirtildi. İddianamede, Turan Hazinedaroğlu İnş. Tic. AŞ’den 2008’de almış olduğu evin bedelinin yaklaşık 267 bin TL’lik kısmının kaynağının açıklanamadığı kaydedildi. Ayrıca Dervişoğlu’nun İzmir Çeşme altındaki dubleks eve ödediği bedelin 91 bin TL’lik kısmının da açıklanamadığı vurgulandı.

Dervişoğlu’nun Azerbeycan ve Hollanda’da görev süresi boyunca biriktirdiği paraların bir kısmı da iddianameye “kaynağı açıklanamayan” para olarak geçti. Dervişoğlu’nun 1998 yılı ağustos ayı ile 2002 yılı ağustos ayları arasındaki Azerbaycan’da görevli olduğu süre içerisinde 190 bin dolar para biriktirdiğini söylediği ancak bunun mümkün olmadığı anlatılarak, “Hollanda’da görev yaptığı süreç içerisinde biriktirdiğini belirttiği 80.000 doların kullanılan kısmın kaynak açıklaması yapılamadı” denildi.

İddianamede, kızı Nazlı Dervişoğlu’nun aldığı ücretler kapsamında gelirinin 112 bin TL olduğu, banka hesaplarında görülen harcamalar ile alınan gayrimenkul için yapılan ödemeler toplamının ise 724 bin TL olduğu belirtildi. Ayrıca Nazlı Dervişoğlu’nun Medtrans Denizcilik Şirke-ti’ne katılımda bulunduğu 140 bin TL sermaye göz önüne alındığında, 751 bin TL’lik açıklana-mayan harcamasının bulunduğu belirtildi.

Banka havaleleri

Nazlı Dervişoğlu’nun Muhammed Dervişoğlu adına 27.12.2007 tarihinde 132 bin TL, 30.10.2008 tarihinde tek bir işlemle 140 bin dolar havale yapıldığı belirlendi. Medtrans ortaklarınca da Nazlı Dervişoğlu’na 2010 ve 2011 yılları arası toplamda 79 bin TL’lik havale yapıldığı belirtildi.

Haberin Devamı