Gazete Vatan Logo

Sadece vekile mi riskli?

Yeni sistem polemik yarattı!

Sağlık Bakanlığı tarafından 15 Ocak 2013 tarihinde Türkiye genelinde e-reçete uygulamasına geçildi. Hastaların TC kimlik numaraları, hastalıkları ve reçete edilen ilaçları elektronik ortamda kayda geçirildi. Eczaneye gidenler elektronik ortamda reçete edilen ilaçları alırken, yeni uygulamadan milletvekilleri ile yakınları muaf tutuldu. Bu farklı uygulama tartışma yarattı.

‘Bu resmen fişleme’

Türk Tabipler Birliği Başkanı Özdemir Aktan: “Emekli vekiller de aynı özlük haklara sahip olduğu için sistemin dışında kalacak. Askeri hastanelerin ise sistemi çok farklı. MİT ve polisin durumunu bilmiyoruz. Hasta isimlerinin e-reçetede belirtilmesi, özlük bilgilerinin olması doğru değil. Bu bilgiler özel şirketlerin veya istihbarat örgütlerinin eline geçebilir. Göztepe’de özel bir hastane açılışında Başbakan Erdoğan’a kan testi yaptılar. Sonrasında laboratuvar kayıtları basına sızdı ve Erdoğan’ın şeker sorunu yaşadığını öğrendik. ‘Sağlık Net2’ sistemi 663 sayılı kanun hükmünde kararname ile çıktı. İptali için Anayasa Mahkemesi’ne itiraz edildi. Bu sistem resmen fişlemedir.”

Ya hacker girerse?

Türkiye Psikiyatri Derneği İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Doğan Şahin: “Kişiye ait bilgiler istihbarat örgütlerinin eline geçebilir. Bir hacker sisteme girebilir. E-reçete yazılabilir ancak tanı ve bulgular girilmemelidir. Milletvekilleri güvenlik riskini bildikleri için kendilerini muaf tuttu. Mahremiyet vatandaş için neden önemsiz kabul ediliyor?”

Haberin Devamı