Gazete Vatan Logo

S-400’lerde son düzlük!

Türkiye ile Rusya, hava savunma sistemi S-400 konusunda anlaşmak üzere. Rus makamlar görüşmelerde son aşamaya geldiğini duyurdu. Bakanı Işık da ‘İmza noktasında değiliz ama görüşmeler sürüyor’ dedi.

S-400’lerde son düzlük!

NATO tarafından etkin hava savunma sistemi konusunda yalnız bırakılan Türkiye, alternatifleri değerlendiriyor. Rus gazetesi İzvestiya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Mart’ta Kremlin’de yaptığı görüşmede Türkiye’ye S-400 füzeleri gönderilmesi konusunda görüştüğünü yazdı. İzvestiya görüşmelerin son aşama olan satın almaya geldiğini iddia etti.

Kremlin doğruladı

Haberi doğrulayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın savunma sistemleri konusunda Türkiye’yle işbirliğine karşı olmadığını belirterek, “Her iki taraf da bununla ilgileniyor, görüşmelerimiz devam edecek” dedi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Türkiye ile olası bir S-400 anlaşması imzalanmasının, Putin ve Erdoğan’ın Kremlin’de görüştüğü konulardan biri olduğunu açıkladı.

Işık: Görüşüyoruz

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da, “Görüşmelerde bir ilerleme var ancak ‘bugün imza’ noktasında değiliz. Görüşmeler sürüyor” dedi. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz birkaç gün önce Ankara’nın Rus S-400 füze savunma sistemi satın alma olasılığını değerlendirdiğini açıklamıştı. S-400’leri üreten Rus devlet savunma şirketi Rostec’in Genel Müdürü Sergey Çemezov da Ankara ile Moskova arasında silah satın almaya yönelik görüşmeler gerçekleştiğini, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almak için kredi talep ettiğini ve iki ülkenin maliye bakanlıklarının görüştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

İlk etapta 3 adet hazır

VATAN’ın edindiği bilgiye göre Türkiye’nin ilk etapta Rusya’dan 3 adet S-400 hava savunma sistemi alması hedefleniyor. Savunma uzmanları Rusya’nın elinde hazır bulunan 3 adet S-400 sisteminin acil ihtiyaç kapsamında Türkiye’ye yollanacağını iddia ediyor. Böylece kurulumu yaklaşık 3 ile 5 yıl sürecek sistemlerin çok daha kısa sürede temin edileceği belirtiliyor.

Uzun menzilli hava savunma sistemi

S-400 hava savunma sistemi keşif, radar, bombardıman ve savaş uçakları ile Tomahawk gibi stratejik seyir füzeleri ve uzun menzilli balistik füzelere karşı kullanılıyor.

‘Türkiye için iyi seçenek’

Haberin Devamı

Elektronik harp ve savunma sistemleri uzmanı Doç. Dr. Aşkın Demirkol, VATAN’a S-400 füze sisteminin Türkiye için iyi bir seçenek olduğunu söyledi: “NATO, Türkiye’nin hava savunma ihtiyacını karşılamadı. Hollanda ve Almanya’dan Patriot sistemi gönderildi ama kendi personelini bulundurdu. Sistemi tam aktif kullanamıyoruz. Yalnız kalan Türkiye haklı olarak diğer seçeneklere yöneldi.”

‘Patriot’tan yetenekli

Sakarya Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi olan Doç. Dr. Aşkın Demirkol da şu yorumu yaptı: “En önemli konu teknoloji transferi. Bir ihtimal alt varyant olan S-300’lerde ortak çalışma yürütülebilir. Patriot’a göre daha yetenekli bir sistem. S-400’ün hem etkili menzili daha uzun hem de radarı daha güçlü. Düzenli bir S-400 bataryasında mobil komuta merkezi, en az 8 fırlatıcı ve 32 füze bulunuyor. 400 km menzilli yeni 40N6 füzeleri ve çoklu hedef izleyebilen 96L6 radar ile hayalet denilen yakalanması zor hedefleri de izliyor.”

Alıcısı çok

Haberin Devamı

Türkiye S-400 sistemi satın alması halinde Rus savunma sistemi kullanan ilk NATO üyesi olmayacak. Yunanistan geçtiğimiz yıllarda Girit Adası’nda Rus üretimi S-300 hava savunma sistemi konuşlandırmıştı. S-400 sistemleri şimdiye kadar Çin ile Hindistan’a satıldı. Ermenistan, İran, Suudi Arabistan, Vietnam, Cezayir, Mısır ve Kazakistan’ın aralarında bulunduğu birçok ülke S-400 almak için Rusya ile görüşüyor.