Gazete Vatan Logo

‘Rusya’nın istediği rota Hatay’a kadar gidiyor’

Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Rusya’nın gözlem uçuşunun rota yüzünden iptal edildiğini açıkladı.

‘Rusya’nın istediği rota Hatay’a kadar gidiyor’

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Rusya’nın ikili anlaşmalar gereği Türk hava sahasında yapacağı gözlem uçuşunun, Suriye sınırında yapılması talep edildiği için iptal edildiğini açıkladı. Çelik, “Talep ettikleri rota Suriye sınıra yatay bir şekilde geçen, aynı zamanda Hatay’a kadar giden bir rota. O bölgedeki güvenlik sorunları sebebiyle buna mücbir sebeplerle izin verilmesi söz konusu değil. Bu talebin ne manaya geleceğini, bu kadar spekülatif bir talebe niçin Rusya’nın ihtiyaç duyduğunu da uluslararası kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz” dedi. Çelik’in açıklamalarından satır başları şöyle:

BM’yi tanımıyorlar

“(Cenevre görüşmeleri) Büyük bir ikiyüzlülük sergileniyor. Muhalifler orada olduğu sürede, hem rejim unsurlarınca hem de Rus unsurlarınca Halep bombalandı. Halbuki Cenevre görüşmelerine esas teşkil eden BM kararı bombardımanın durmasını içeriyor. Cenevre barış görüşmelerine kadar mantık, Esed’siz bir geçiş sürecinin temin edilmesiydi. Şimdi ise Esed’in kalıcılığı, onun altında muhaliflerin de katılacağı ulusal bir birlik hükümeti kurulması gibi, oradaki Suriye halkının meşru taleplerini reddeden bir tablo ortaya çıkıyor. Bunu biz de gayri meşru buluyoruz.”

Haberin Devamı

‘Takip ediyoruz’

(PYD’nin Fırat’ın batısına geçip geçmediği ile ilgili) Suriye Demokratik Cephesi’ne bağlı bazı unsurların geçtiğini tespit ediyoruz, PYD ile ilgili söz konusu edilen o Tişrin barajı çerçevesindeki o dinamik ortamda bazı iddialar var, kuşkusuz bunu takip ediyoruz. Türkiye’nin milli güvenliğini tehdit eden herhangi bir şey söz konusu olursa bununla ilgili ne yapılacağı daha önce ortaya koyuldu.