Gazete Vatan Logo

Rusya ile üç ayaklı mekanizma

Rusya ile Türkiye arasında Suriye konusunda işbirliğinin artırılacağını söyleyen Çavuşoğlu, askerler, bakanlıklar ve istihbarat arasında üçlü bir mekanizmanın kurulacağını açıkladı.

Rusya ile üç ayaklı mekanizma

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Rusya arasında Suriye konusunda işbirliğinin artırılacağını belirterek, “Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında, dışişleri bakanlıkları arasında ve istihbarat arasında. Şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz” dedi. Çavuşoğlu, Rusya’nın Türkiye’den çok açık şekilde Suriye’de nerelerin vurulması gerektiği hususunda bilgi istediğini de söyledi. Çavuşoğlu, AA Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, Rusya’nın Türkiye’den çok açık şekilde Suriye’de nerelerin vurulması gerektiği hususunda bilgi istediğini aktararak, “Uçak düşürme hadisesinden sonra tamamen temaslar koptuğu için böyle bir işbirliği olmadı. Sivillerin nerede yaşadığı, ılımlı muhalefetin nerede bulunduğu gibi arazideki bilgileri de kendileriyle paylaşacağız. Ortada bir DAEŞ terör örgütü var. Önce burayı hedef alalım diğer taraftan da ılımlı insanlarla Nusra gibi marjinal gruplar ve terör gruplarını ayırmak için çaba sarf edelim. Havadan ve karadan saldırı olunca ister istemez bazı bölgelerde birbirlerine girmek zorunda kaldılar” diye konuştu.

Haberin Devamı

İlk heyetler gitti bile

Ziyarette alınan kararların hemen hayata geçirilmeye başlandığını söyleyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Birinci somut adım, Suriye konusunda aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler, dışişleri bakanlıkları arasında ve istihbarat arasında. Şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam (dün) St. Petersburg’a gidiyorlar, mevkidaşlarıyla görüşüyorlar. MİT müsteşarımız ile bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetlerden bir askerimiz gidecek. Bunu daha üst düzey, dışişleri bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz.”

Putin’in ricası

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Putin, özellikle Türk ürünlerinin önündeki engelleri kaldıracağını söyledi. Tarım ve gıda ürünleri dahil. Otomotiv ve diğer alanlar. Yalnız bizden bir ricası oldu. Rusya’nın şu anda ambargo uyguladığı ülkelerin ürünlerinin de bizim üzerimizden geçmemesi için tedbirler almamızı istedi. Biz o ülkelere yönelik ambargoları devam ettireceğiz. ‘Kaçak yolla sizin üzerinizden gelmesin’ dediler. Biz zaten buna müsaade etmeyiz. Bizim kendi ürünlerimiz gitsin, niye başka ülkenin ürünler gitsin” diye konuştu.

Haberin Devamı