Gazete Vatan Logo

Referandumda Nerede Oy Kullanacağım?

16 Nisan’da yapılacak Anayasa Değişikliği Referandumu için az bir süre kaldı. ‘’Nerede oy kullanacağım?’’ diye merak eden vatandaşlar için seçmen sorgulama sistemi açıldı. Seçmen sorgulama işlemi nasıl yapılır? Süreç nasıl işleyecek? Detaylar haberimizde!

Referandumda Nerede Oy Kullanacağım?

Referandum’da nerede oy kullanacağını merak edenler için Yüksek Seçim Kurulu(YSK), seçmen sorgulama sayfasını vatandaşların erişimine açtı. 16 Nisan’da gerçekleştirilecek referandumda hangi sandıkta oy kullanacağını sorgulamak isteyenler, ysk.gov.tr ya da e-Devlet üzerinden bu işlemlerini gerçekleştirebilirler.

NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Nerede Oy Kullanacağım?

Oy kullanacağınız yerin sorgulamasını yapmak için YSK’nın resmi internet sitesine giriniz. Buradan ‘’Seçmen İşlemleri’’ menüsüne tıklayınız. Ardından da açılan sayfada bulunan ‘’Nerede Oy Kullanacağım?’’ bağlantısına tıklayınız ve T.C. kimlik numaranızı, nüfusa kayıtlı bulunduğunuz ili gerekli yerlere yazınız. Sonrasında ekran yer alan güvenlik kodunu da yazıp, formun alt kısmında bulunan ‘’Sorgula’’ butonuna tıklayarak nerede oy kullanacağınızın sorgulamasını yapabilirsiniz. YSK’nın internet sitesi dışında yine e-Devlet sistemini kullanarak da sorgulama yapılabilir. e-Devlet sisteminden ‘’e-Hizmetler’’ bölümüne girerek buradan YSK bağlantısına tıklayıp nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Çipli Kimlik Kartı Olmayanlar Oy Kullanabilir Mi?

Son zamanlarda halk arasında çipli kimliği olmayanların oy kullanamayacağı bilgisi dolaşmaktaydı. YSK tarafından bu iddiaların asılsız olduğu ve bu gibi iddialara itibar edilmemesi gerektiği belirtildi. Referandum için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan herkes oy kullanabilir. Kişilerin kimliklerini tereddütsüz şekilde ortaya koyan resmi nitelikteki belgelerin herhangi biri ile oy kullanılabilir. Örneğin; T.C. kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi ve pasaport gibi.

Halk Oylaması Nasıl Yapılacak?

Halkın oyuna sunulma işlemlerini, YSK’nın denetim ve yönetiminde seçim kurulları tarafından yürütülecektir. YSK, Anayasa değişikliklerinin halkın oyuna sunulması için gerekli olan bütün tedbirleri alıp, hazırlıkları yapacaktır. Kurul, yapılacak olan halk oylamasının düzenli ve sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak amacı ile gerekli olan ilke kararlarını almak için yetkili konumda olacaktır.

Haberin Devamı

Halk oylaması sırasında beyaz renk üstünde ‘’Evet’’, kahverengi renk üstünde ise ‘’Hayır’’ ibaresi bulunan iki farklı renkten oluşacak birleşik oy pusulası kullanılacaktır. Halk oylamasına katılan vatandaşlar, üzerinde işaret olan mühürü birleşik oy pusulasında tercih etmiş olduğu kısmın üstüne basarak oyunu kullanacaktır. Anayasa değişikliği halk oylaması, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 60. günden sonra gelen ilk Pazar günü yapılacak.

Halk oylamasının yapılacağı günden önceki yedinci günden başlayarak, Anayasa değişikliklerinin halka anlatılmasında da ilgili yasanın propaganda serbestliğine dair hükümleri uygulanacaktır.

Yabancı ülkelerde bulunan vatandaşların oy kullanma işlemleri, referandumdan 20 gün önce başlayacaktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partiler ile Cumhurbaşkanı, halk oylamasının gerçekleştirileceği günden önceki yedinci gün itibari ile halk oylamasından önceki gün saat 18.00’a kadar televizyon ve radyoyla propaganda yapabilecektir.

Haberin Devamı