Gazete Vatan Logo

Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Ramazan Bayramı hangi günlere denk geliyor?

Ramazan ayına sayılı günler kala, ilk orucun ne zaman tutulacağı sorulmaya başlandı. On bir ayın sultanı olan Ramazan, İslam alemi için önemli bir yer tutuyor. Ramazan ayı ne zaman başlayacak? Bayramın birinci günü ne zaman?

Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Ramazan Bayramı hangi günlere denk geliyor?

Ramazan ayı, Recep ve Şaban aylarının ardından gelen mübarek üç ayların sonuncusudur. Bu ayda cennet kapıları ardına kadar açılır. Rahmet ve bereket ayı olan Ramazan’da sofralar kurulur. Komşular ve dostlar sahur, iftar sofralarına davet edilir. Ramazan ayı bu yıl, 16 Mayıs’ta başlayacak ve ilk sahura da 15 Mayıs gecesinde kalkılacak.

2018 RAMAZAN AYI VE BAYRAMI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

Ramazan ayı içerisinde bin geceden daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni barındırır. Kadir Gecesi suresinde; ‘Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.’ buyrulur.

Ramazan ayını en önemli kılan etkenlerden bir tanesi de, İslam dininin temel ibadetlerinden olan ve İslam’ın beş şartı içerisinde yer alan orucun bu ay içerisinde bulunmasıdır. Allah, Kuran-ı Kerim’de ‘Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, Ramazan ayında oruç tutulmasını emreder. Ramazan ayı oruç, sabır ve ibadet ayıdır. Allah’ın bağış ve rahmet kapıları açılır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Ramazan ayında içtenlik ile yapılacak olan duaların, ibadetlerin ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.

Haberin Devamı

Ramazan’da oruç tutmak çok sevaptır. Özürsüz olarak oruç tutulmaması ise büyük günahlardandır. Bir hadisi şerifte; ‘Özürsüz, Ramazan’da bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba ulaşamaz.’ buyrulur.

2018 RAMAZAN BAYRAMI TARİHLERİ

14 Haziran Perşembe - Ramazan Bayramı Arefesi

15 Haziran Cuma - Ramazan Bayramı 1. günü

16 Haziran Cumartesi - Ramazan Bayramı 2. günü

17 Haziran Pazar - Ramazan Bayramı 3. günü

FİTRE MİKTARI NE KADAR? (2018)

Fitre, Ramazan içerisinde verilebileceği gibi Ramazan öncesinde de verilir. Fitre, bir kişinin günlük gıda ihtiyacına denk gelen miktardır Bu fitrenin miktarı, Diyanet Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenir. 2018 yılı için belirlenmiş olan fitre miktarı 19 Türk Lirası’dır.

Haberin Devamı

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Fitre, ihtiyaç sahibi kişlere verilir. Anneye, babaya, çocuklara, zengin sayılabilecek kişilere ve Müslüman olmayan kişilere fitre verilmez. Bu kişiler dışında eğer fakirse; kayınpeder, kayınvalide, kayınbirader, damat, gelin, üvey anne-baba ve üvey çocuklara fitre verilebilir.