Gazete Vatan Logo

Piri Reis Ege’de battı!

Yine Türk gemisi, yine çarpışma

Piri Reis Ege’de battı!

Ege’de Mora Yarımadası açıklarında Consouth adlı gemiyle çarpışan M/V Piri Reis gemisi battı. Gemideki Suriyeli 17 mürettebattan 7’si kurtuldu, 2’sinin cesedi bulundu. 8 mürettebat ise kayıp.

Son zamanlarda deniz ortasında çarpışan Türk gemilerine bir yenisi daha eklendi. Yunanistanlı bir şirket için Cezayir’den aldığı gübreyi Ukrayna’ya götüren Türk firması Emiroğlu Denizcilik’e ait Cook Adaları bandıralı M/V Piri Reis gemisi, dün sabah 07:00 sularında Ege’de karşılaştığı Antigua bandıralı Consouth gemisiyle çarpışarak battı.

7 dakikada yok oldu

Mora Yarımadası’nın güneybatı sahilinden 125 kilometre açıkta gerçekleşen kazada 16 bin DWT’lik, 133 metre uzunluğundaki Piri Reis’in 7 dakika içinde sulara gömüldüğü belirtildi. Sahil kenti Methoni’den 80 deniz mili açıkta gerçekleşen kazada M/V Piri Reis’te bulunan Suriyeli 17 mürettebattan 7’si sağ kurtarılırken arama ve kurtarma çalışmaları yapan ekipler iki denizcinin de cesedine ulaştı. Piri Reis ile çarpışan 127 metrelik Consouth adlı gemide ciddi bir hasar olmadığı ve 10 Polonyalı, 5 Rus ve 1 Filipin uyruklu 16 kişilik mürettebatının sağlıklı olduğu öğrenildi.


Mürettebat Suriyeli

Yunanistan kaynakları Consouth’un bazı personelinde hafif yaralanmalar olduğunu belirtti. 1979 Japonya yapımı kuru yük gemisi M/V Piri Reis’in kayıp personeli için Yunanistan Sahil Güvenlik birimleri denizden ve havadan geniş çaplı bir operasyon başlattı. Arama kurtarma faaliyetinin dört arama gemisi, bir C-130 arama uçağı ve bir de Sikorsky helikopter ile arama kurtarma çalışmaları devam ettiği öğrenildi. Yunanistan Sahil Güvenlik birimleri çevrede bulunan gemilerden de arama kurtarma faaliyetlerine destek olmalarını istedi.

“Kaptan köprüde değildi”

Yunan Radyosu To Vima’ya konuşan Yunanistan Denizcilik Bakanı Kostis Mousouroulis, hava koşullarının açık ve iyi, denisin ise sakin olduğunu belirten yetkililer arama kurtarma faaliyetlerinin rahat ilerlediğini belirtti. Denizcilik Bakanı Kostis Mousouroulis ekiplerin çalışmalarıyla ellerine ulaşan imk raporlara göre kazanın insan hatasından kaynaklanabileceğini söyledi. Bakan Mousouroulis sağ kurtarılan mürettebatın ifadelerine göre çarpışma sırasında batan M/V Piri Reis gemisinin kaptanının görev yeri olan köprüde olmadığının tespit edildiğini belirtti.

Adriyatik’te 2 Türk gemisi birbirine çarpmıştı

Bu tür kazalar son zamanlarda sık yaşanmaya başladı. 19 Ekim 2011 gecesi Arnavutluk açıklarında Ankara Feribotu ile Reina 1 adlı kuru yük gemisi çarpışmıştı. Sulara gömülen Reina 1’deki 10 denizciden 2’si kurtarılabilirken, 6’sı halen bulunamayan 8 Türk denizci de hayatını kaybetmişti. 19 Mayıs 2012’de Yunanistan’ın batı kıyısındaki Zakintos Adası açıklarında Türk bayraklı ‘Erol Senkaya’ isimli gemi batmıştı. 10 personelinden 6’sı kurtarılamibilmişti.

Haberin Devamı