Gazete Vatan Logo

‘Patriotlar İsrail’in bekçisi değil!

Bakan Davutoğlu, bazı milletvekillerinin Patriot sistemleriyle ilgili soru önergelerine cevap verdi

“PATRIOT hava savunma sistemleri, sadece İncirlik’teki ABD üssü ile Kürecik’teki radar sistemini koruyor”, “Patriotlar, küresel güçler ve İsrail’in Orta Doğu’daki çıkarlarının bekçiliği adına Türkiye’ye getirildi.” Bu ve benzeri ididalar bazı milletvekillerinin verdiği yazılı soru önergelerinde yer aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da idddaları cevapladı. İşte cevaplar:

- SURİYE İÇİN KURULDU: Patriot bataryaları, Suriye’nin de sahip olduğu kısa menzilli balistik füzelere karşı etkilidir. Patriot bataryalarının, ‘küresel güçlerin ve İsrail’in Ortadoğu’daki çıkarlarının bekçiliği adına ülkemize getirildiği’ iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.

- ÖNCELİK SİVİL HALK: Patriot bataryalarının mevzileri, sisteminin askeri-teknik özellikleri dikkate alınarak, öncelikle sivil halka mümkün olan en geniş kapsama ve korumayı sağlayacak şekilde tespit edilmiştir. Bu temelde gerçekleştirilen askeri-teknik keşif çalışmaları sonucu, Almanya’dan gelecek bataryaların Kahramanmaraş, Hollanda’dan gelecek bataryaların Adana, ABD bataryalarının ise Gaziantep çevresine konuşlandırılması kararlaştırılmıştır.

- YÖNETEN VE YÖNLENDİRENİZ: Bakanlığımız açıklamalarında Patriot sistemlerinin NATO’ya ait olduğu değil, ülkemizde NATO kapsamında konuşlandırıldığı bildirilmiştir. Bakanlığımız, Patriot bataryalarının konuşlandırılmasında süreci başlatan, yönlendiren ve yöneten konumda olmuş ve olmaya devam etmektedir.

Haberin Devamı