Gazete Vatan Logo

Okullarda e-kayıt çilesi

Milli Eğitimde zoraki bağışları önlemek, okulları rant aracı olmaktan çıkarmak amacıyla bu yıl 5 ilde pilot uygulamasına geçilen `e-kayıt' sistemi aksadı, binlerce önkayıt reddedildi

Yalan beyan ve yanlış başvuruların kabul edilmediği belirtilirken, evinin sokağındaki okula kaydı yapılmayanlar, ikametgah belgesi inandırıcı bulunmayıp isimlerine yazılı elektrik su faturası istenen `kiracı' veliler, kendilerine yaz gününde işkence yapıldığını belirtip, "Hani her şey internet üzerinden kolay olacaktı, eskisinden beter yıpranıyoruz" diye yakındı.

2006/2007 öğretim yılı için pilot uygulama, İzmir'in yanı sıra İstanbul, Ankara, Adana ve Eskişehir'de geçen 1 Haziran'da başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın `http://meb.gov.tr veya http://ilsis.meb.gov.tr' sitelerine girilerek kayıt başvuruları yapıldı. Başvurular 14 Temmuz'da sona erdi. Ancak 300 bine yakın kayıt beklenen 5 ilde, başvurular 268 bin 203'te kalınca süre 28 Temmuz'a kadar uzatıldı. Nitekim süre uzatıldıktan sonra yeni başvurular alındı. Kayıt yaptıranların sayısı İstanbul'da 162 bin 522, Ankara'da 56 bin 326, İzmir'de 37 bin 441, Adana'da 28 bin 215, Eskişehir'de 7 bin 875 olmak üzere toplam 292 bin 379'a ulaştı.

Evinde bilgisayarı olmayan, kullanmasını bilmeyen veliler, çocuklarının kayıtlarını internet kafelerde 1.5-2 YTL ödeyerek yaptırdı. Çocuklarını evlerinden uzakta, başarısını kanıtlamış okullarda okutmak istediğini belirten çok sayıda veli, ellerinden bu şansın alındığını belirtip isyan etti. Bazı veliler kenar semtlerde oturmayı kiraların düşük olması yüzünden tercih ettiklerini, ama çocuklarını sosyo ekonomik seviyesi daha yüksek semtlerdeki okullara göndermek istediklerini söyledi. Bu uygulamayla fiziki olanakları geniş okulların yine zengin çocuklarına hizmet vereceğinden yakınıldı.

Tüm bu yakınmalara karşın e-kayıt uygulamasında kesin kayıt dönemine girildi. 11 Ağustos'a kadar, yapılan başvurular sistem üzerinden incelendi. 14 Ağustos'tan itibaren de kayıtları kabul edilenlerin isimleri okullarında ilan edilmeye başlandı. Ancak sonuçlar çok sayıda `mutsuz veli' yarattı. Kimi evlerine en yakın okula çocuğunun kaydının kabul edilmediğinden, kimi de ikametgah belgesi yeterli görülmeyip, elektrik veya su faturası istenmesinden yakındı.

Hatay 108/27 sokakta oturduklarını, evlerine en yakın 173 Sokakta Adnan Mazıcı İlköğretim Okulu'nun yer aldığını belirten ev kadını Şenay Cihangir, "Kayıtlar ilk başladığında internet üzerinde bilgilerimizi girip başvurumuzu yaptık. Kesin kayıtlar belli olmuştur diye evimize en yakın okul alan Adnan Mazıcı İlköğretim Okulu'na gittik. Listeler asılmamış, internetten girip çıkış aldık. Maalesef kızım Zeynep'in kaydı bu okula değil, yolunu bile bilmediğimiz ters istikametteki, evimize uzak Şehit Üsteğmen Sadullah Sever İlköğretim Okulu'na yapılmış. Okul yetkilileri de şaşırdı, çünkü 15 yılı aşkın süredir bizim sokak o okulun kayıt bölgesinde görülüyor, bize bu belgeyi de gösterdiler. Yazılı olarak başvurduk, sorunumuzun çözümünü bekliyoruz" dedi.

Öte yandan çocuklarının başvuruları kabul edilmeyen bazı veliler, kendilerinden isimlerine yazılı oturdukları adrese ait elektrik veya su faturası istendiğini söyledi. Bu konuda şikayetçi bir veli şöyle konuştu:

"Ben kiracıyım. Ev sahibim elektrik-su kayıtlarını üstüme almama izin vermiyor. Büyük ihtimalle evinin kiralık olduğunu bildirmemiş. Çık evimden, diyor. Ne yapacağımı şaşırdım."

Kiracı olduğunu belirten bir başka veli ise, "O evde bugün varım yarın yokum. Üzerime elektrik su kaydını alacağım. Bu iki işlemin maliyeti 100 YTL. Bu yoklukta 100 YTL niye vereyim ki. Muhtara, okula verilmeyecek parayı bu kez başka işlere harcatıyorlar. Bu sıcakta işin yoksa, TEDAŞ'a, İZSU'ya git, bir de orada saatlerce kuyrukta bekle, çile çek" diye yakındı.

Agah Efendi İlköğretim Okulu'nun bir alt sokağında oturduklarını belirten bir başka veli ise, "Okulla aramda birkaç adımlık mesafe varken, çocuğumun kaydı bu okula yapılmamış. Şikayetçi oldum, inşallah okullar açılmadan çözümlenir de ağız tadıyla çocuğum okuluna başlar" dedi.

Kayıtları reddedilen yüzlerce veli ilçe milli eğitim müdürlüklerinde oluşturulan komisyonlara başvurup, sıcakta çile çekerken, bir komisyon üyesi, "Kayıtları reddedilenler ya yanlış başvuru yapanlar ya da yalan beyan verenler. Sadece Konak İlçesi'nde 12 bin 500-13 bin civarında öğrenci kaydı bekleniyor. Süresinde kayıt yaptıran sayısı 9 bin civarında. Bunun 1000 tanesi reddedildi. Ortalıkta hiç kayıt yaptırmayan 2-3 bin veli var. Bunların bir bölümü bilmeyen, beceremeyen, iyi niyetli, bir bölümü ise fırsat kollayanlar, torpil arayanlar. Başvuruları reddedilenler yalan beyanla, çocuğunu ikametgah bölgesindeki değil başka semtteki okula yazdırmak istemiş. Bunlar okul aile birliği, okul müdürü, muhtar ve karakol temsilcisinden oluşan komisyon tarafından incelenip ortaya çıkarıldı. İkametgah belgesi yetersiz bulunanlardan elektrik su faturası isteniyor. Bu da 100 milyon, deyip getirmek istemiyorlar. Bu uygulamada amaç okulları rant aracı olmaktan çıkarmak, muhtarları, velinin cebine gözünü dikenleri devre dışı bırakmak. Yapılan işlemlerde milli eğitim olarak bariz hatalar yapılmışsa bunlar mutlaka çözülecek. Eşit mesafelerdeki okullara kayıtlar en yakın sokaklar ve okul kapasiteleri gözönüne alınarak yapıldı. Bazı sorunlar ise okul müdürlüklerinin eski kayıt bölgelerindeki bazı sokakları kayıt bölgesi dışında bırakmasından kaynaklandı. Örneğin Konak'ta 8 bin sokak var, 118 ilköğretim okulunun toplam belirlediği sokak sayısı 6 bin civarında oldu. Geri kalanını harita üzerinden ilçe komisyonları belirledi. Velileri mağdur etmemek için herkes elinden geleni yapıyor. Çözülebilecek hatalarda geri adım da atılacak. Elektrik, su faturası yerine ikametgah belgelerinin karakoldan onaylatılması gibi çözümler düşünülüyor."

YANLIŞ YAPAN MÜDÜRE CEZASINI KESERİM
İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, e-kayıt uygulamalarıyla ilgili kendilerine şikayet gelmediğini, sorunların da ilçe yerleştirme komitelerince çözümleneceğini söyledi. Aydoğan, bu yıl İzmir'de ilköğretim birinci sınıfa 55 bin kayıt beklediklerini, bunların 40 bininin e-kayıtla gerçekleştiğini, 4 bin kadar başvurunun da reddedildiğini kaydetti. Uygulamanın çok yeni olduğunu, toplumun bu yeniliğe henüz alışmadığı gibi `istediğim okula gitme' alışkanlığını da kolay terk edemediğini belirten Aydoğan, "Herkes bu sisteme alışacak. Evi hangi okula yakınsa çocuğu o okula gidecek. Hiçbir suretle elden kayıt yapılmayacak. Sistem yumuşatılır diye bekleyen, kayıt yaptırmayanlar boşuna bekledi. Böyle bir yumuşama olmadı, olmayacak. Okullar açıldıktan sonra bile kayıtlar elektronik ortamda yapılacak" dedi.

HESABI MÜDÜR VERECEK
Aydoğan, ikametgah konusunda sorunu çıkanlardan elektrik, su faturası istenmesinin bir zorunluluk olduğunu, insanların o adreste oturduğunu başka türlü tespitlerinin mümkün olmadığını söyledi. Bu uygulamayla adaleti sağlamaya, bağış sorununu ortadan kaldırmaya çalıştıklarını belirten Aydoğan, kendisine de kayıtla ilgili talepler geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu taleplere, yapacak bir şey olmadığını söylüyorum. Öğrenci dağılımını dengelemek istiyoruz. Bu uygulama torpili, kayırmayı da ortadan kaldırdı. Ancak bu sisteme karşın, benim yapmadığımı yapan müdür çıkarsa gereğini yaparım. Bütün okullarımızı izliyoruz. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kanalıyla. Bu konuda ihmali görülen müdürlerle ilgili okullar açıldıktan sonra yaptığımız inceleme ve değerlendirmelerde hinterland dışından alınmış öğrencinin hesabını müdür verecek. Bazen çok özel durumlar çıkabilir, annesi babası olmayan, büyük anne baba yanında kalan, ikametgahı olmayan. Bu tür özel sorunlar varsa çözülecek. Bu uygulamanın yerleşmesi gerek. O nedenle medya da, muhtarlar, okul yönetimleri destek olmalı."

Haberin Devamı