Gazete Vatan Logo

O fabrikanın kapısına da kilit vuruldu!

"Sürpriz bir karar değil" denildi ama...

Şişecam Topluluğu’nun iştiraki Anadolu Cam Sanayii’nin, Topkapı’da bulunan fabrikasının bulunduğu bölgenin sanayi bölgesinden çıkartılarak ticaret, hizmet ve konut bölgesine dönüştürüldüğü ve fabrikanın faaliyetlerine Ocak ayının ikinci yarında Eskişehir'de devam edeceği bildirildi.

Topluluğun açıklamasında, “135 çalışanımız ek ödeme paketi ile birlikte kıdem ve tazminatını alarak ayrılmaya karar vermiştir. Eskişehir Fabrikası için planlanan Teknisyen kadrolarına atanmak üzere Topkapı Fabrikası saat ücretli personelinden 50 kişi ile ilgili değerlendirilme süreci ile Eskişehir Fabrikası’nda çalışmak isteyen diğer personelimizin başvuruları ile ilgili süreç devam etmektedir” denildi.

"SANAYİ BÖLGESİNDEN ÇIKARTILDI"

Şişecam Topluluğu’ndan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Zeytinburnu ilçesi sınırları içerisinde bulunan Topkapı Fabrikası faaliyetlerinin, 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle son bulduğu bildirildi.

Topkapı’da bulanan fabrikanın bulunduğu bölgenin, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18 Mart 1994 tarihli kararıyla, Zeytinburnu-Maltepe Bölgesi Revizyon Nazım İmar Planı ile arazi kullanım fonksiyonunun Sanayi Bölgesi’nden çıkarılarak Ticaret+Hizmet+Konut Bölgesi’ne dönüştürüldüğü hatırlatılarak, “Bu bölgede bulunan Topkapı Fabrikası faaliyetlerinin sona erdirileceğinin kamuoyu ve çalışanlara uzunca süredir bilinen bir gerçektir” denildi.

Fabrikanın kapatılmasıyla ilgili 30 Kasım 2012 tarihinde ise resmi makamlara yasal bildirimler yapıldığı ve 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle kapatılacağının duyurulduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“ÇALIŞANLARIN KIDEM TAZMİNATLARI 1 OCAK 2013’DE GEÇERLİLİK KAZANDI”

“Şişecam Topluluğu olarak, kurumsal değerlerimiz içerisinde yer alan, yasalara ve çalışan haklarına saygı ilkeleri çerçevesinde, Topkapı Fabrikası’nın faaliyetinin son bulması nedeniyle çalışanlarımıza karşı doğacak kanuni yükümlülüklerimizi her zaman olduğu gibi eksiksiz olarak yerine getirmekteyiz.

Çalışanlarımızın kıdem tazminatları 01 Ocak 2013 tarihinden geçerlilik kazanan tavandan hesaplanmasının yanı sıra, Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin 2013 yılı ücret zammından da yararlandırılmaları sağlanmıştır.

Öte yandan çalışanlarımıza verdiğimiz değerin bir göstergesi olarak, toplam yasal yükümlülüklerimizin yüzde 26 üzerinde ek bir ödeme paketi de uygulamaya konmuş ve yararlanmak isteyen çalışanlarımıza 11 Aralık 2012 tarihi itibariyle duyurulmuştur.”

“ESKİŞEHİR’DE ÇALIŞMAK İSTEYEN PERSONELİN TALEPLERİ DEĞERLENDİRMEYE ALINACAK"

Açıklamada, bunun yanı sıra, Ocak ayının ikinci yarısında faaliyete başlayacak olan Anadolu Cam Eskişehir Sanayi A.Ş. fabrikasında çalışmak isteyen Topkapı Fabrikası personelinin taleplerinin de mevcut kadrolar dahilinde değerlendirmeye alınacağının duyurulduğu bildirildi. Şişecam Topluluğu’nun, yarım yüzyılı aşan endüstri ilişkileri kültürü ve çalışma barışına verdiği önem ile işyerlerinde örgütlü işçi sendikalarıyla her zaman karşılıklı diyalog içerisinde ve iyi niyet çerçevesinde ilişkilerini yürütmeyi prensip edindiği belirtilen açıklamada, “Bu prensiple, Topkapı Fabrikası çalışanlarına yasal haklarının üzerinde ek ekonomik fayda ve mevcut kadro imkânları da zorlanarak başka fabrikalara nakil dâhil olmak üzere, mümkün olabilecek tüm çözüm önerileri sunulmuştur” denildi. Açıklamada, konuyla ilgili gelinen nokta, şöyle özetlendi:

“TOPKAPI FABRİKASININ FAALİYETİNE SON VERMESİ SÜRPRİZ BİR KARAR DEĞİL”

“135 çalışanımız ek ödeme paketi ile birlikte kıdem ve tazminatını alarak ayrılmaya karar vermiştir. Eskişehir Fabrikası için planlanan Teknisyen kadrolarına atanmak üzere Topkapı Fabrikası saat ücretli personelinden 50 kişi ile ilgili değerlendirilme süreci ile Eskişehir Fabrikası’nda çalışmak isteyen diğer personelimizin başvuruları ile ilgili süreç devam etmektedir.

Ocak ayı ikinci yarısında devreye girecek olan Eskişehir Fabrikası’nda istihdam edilecek personelin büyük bir bölümü ülkemizin önemli istihdam ve eğitim projelerinden biri olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 projesi kapsamında 1 yıl önce başlayan bir süreçle seçilmiştir.

Bu adaylar Topkapı Fabrikası’nda da örgütlü olan Sendikanın yine örgütlü olduğu Cam Ambalaj Grubu’nun Mersin ve Bursa Yenişehir Fabrikalarında, Eskişehir Fabrikası adayları olarak, Sendika bilgilendirilerek sendika üyesi işçilerle yan yana 5 ay süreyle staj görmüşlerdir. Gelinen noktada, Topkapı Fabrikası’nın faaliyetine son vermesinin sürpriz bir karar olmadığını, ilgili bütün tarafların bilgisi dâhilinde ve karşılıklı müzakereyle yürütüldüğü uzunca bir sürecin sonucunda, ekonomik, teknolojik ve çevresel faktörler yararına kaçınılmaz bir zorunluluk olarak uygulamaya konulmuş olduğunu saygıdeğer kamuoyunun bilgilerine sunarız.”

Haberin Devamı