Gazete Vatan Logo

Lenf Bezi nedir? Lenf Bezi ameliyatı nasıl yapılır?

Vücudun çeşitli dokularından sıvıları kan adımına döndürme fonksiyonunu yerine getiren lenf bezi, Filtre edilmiş kan plazması kapillerlerin dışına, çevre dokulara doğru çıkar, ekstrasellüler sıvı haline gelir ve lenfatik damarlar veya tübüller tarafından toplanır. Peki, lenf bezi nedir? Lenf bezi ameliyatı nasıl yapılır?

Lenf Bezi nedir? Lenf Bezi ameliyatı nasıl yapılır?

Lenfatik sıvı için filtre görevi gören lenf bezleri, üretilen lenfositler, lenfatik kanallar boyunca yayılabilecek enfeksiyonlarla mücadele eden lenf bezleri, küçük gruplar halinde bulunur ve kanallar aracılığıyla birbirine bağlanır. Bir bölgedeki enfeksiyon lenf kanalları yoluyla lenf düğümüne ulaşır. Lenfomalar genellikle lastik kıvamında, skuamöz hücreli kanser metastazları ise tahta sertliğindedir. İşte Lenf bezi hakkında merak edilenler…

LENF BEZİ NEDİR?

Lenf bezi, pirinç tanesinden zeytin tanesine kadar değişen boyutlardaki bezledir. Vücudun her yanına dağılmıştır. Yüzeysel ya da derinlerde bulunan lenf bezlerinin yüzeysel olanları, boyun, koltuk altı ve kasıklardadır.

Hassas lenfadenopati, özellikle üzerinde kızarıklık, ısı artışı, endurasyon veya fluktasyon varsa enfeksiyon ile ilişkilidir. Nadir olarak maliyn hastalıklarda da bez içine kanama ve kapsülün gerilmesine bağlı ağrılı lenfadenopati görülebilir. Yumuşak, kolay sıkıştırılabilir, serbest ve hareketli lenf bezleri genellikle beniyndir. Sert fiske lenfadenopati, maliynite başta olmak üzere, tüberküloz ve sarkoidozu akla getirir.

Haberin Devamı

Lenfatik sistem immün sistemin bir parçasıdır ve dolaşım sistemine açılır. Lenf sıvısı, lenfatik damarlar, lenf bezleri, dalak, tonsiller, adenoidler, Peyer plakları ve timus lenfatik sistemin elemanlarıdır. Lenf sıvısı beyin ve kalp dışındaki vücudun tüm organlarında bulunan lenfatik kapillerlerde toplanan kan ultraflitratıdır ve lenfositleri içerir. Lenf sıvısı merkezi bir pompanın etkisi olmaksızın, düşük basınç altında peristaltizm yolu ile ve iskelet kaslarının sağma hareketi ile yavaşça hareket eder. Lenf sıvısı baş ve ekstremitelerden, giderek genişleyen lenfatik damarlara ve en sonunda da ya sağ lenfatik duktus (vücudun sağ üst kısmından gelen lenf sıvısı) veya torasik duktus'a (vücudun kalan kısmından gelen lenf sıvısı) taşınır. Bu duktuslar sağ ve sol subklavian venlerle venöz sisteme akarlar. Bu yolda lenfatik ve torasik duktuslar, lenf sıvısı, afferent ve efferent lenfatik damarlar yolu ile lenf bezlerinin içinden geçerler. Lenf bezi bölgelerinin (Şekil 1) ve bunların drene oldukları yerlerin çalışma sisteminin bilinmesi, lenfadenopatinin ayırıcı tanısında yardımcı olur.

Haberin Devamı

LENF BEZİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Öykü ve fizik inceleme sonucunda maliynite lehine düşünülmüyorsa lokalize lenfadenopati 3-4 hafta izlenebilir. Bakteriyel lenfadenit bulguları varsa birinci veya ikinci kuşak sefalosporinler başlanabilir. Oral antibiyotik tedavisine yanıt alınamayan olgularda atipik mikobakteriler açısından PPD yapılır.

Medikal ve cerrahi tedavi için lenf sisteminin anatomi, fizyoloji ve fizyopatolojisinin çok iyi bilinmesi gerekir. Bu sistemler cerrahlar ve onkolojik cerrahlar için özellikle malign tümörlerde radikal cerrahi girişim sırasında diseksiyon için çok önemlidir.