Gazete Vatan Logo

Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek? (Kurban Bayramı 2017)

Kurban Bayramı'na az bir zaman kala vatandaşlar heyecanlı bekleyişe başladı. Peki 2017 yılında Kurban Bayramı ne zaman olacak? Bayram tatili kaç gün sürecek? Kurbanlık fiyatları ne durumda? İşte tüm merak edilenler...

Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek? (Kurban Bayramı 2017)

Müslümanlar için büyük önem taşıyan Kurban Bayramı için 1 ay zaman kaldı. 1-4 Eylül tarihleri boyunca idrak edilecek olan Kurban Bayramı'nın uzatılıp uzatılmayacağına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Kurban Bayramı ve kurbanlık fiyatlarına ilişkin vatandaşların merak ettiği bilgileri derledik.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ 2017 YILINDA KAÇ GÜN OLACAK?

Kurban Bayramı bu sene 1-4 Eylül tarihlerine denk geliyor. Vatandaşlar ise Bayram tatili kaç gün olacak sorusuna yanıt arıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramının resmi tatil ilan edilirse vatandaşlar 30 Ağustos Çarşamba günü Bayram tatiline çıkacak. 31 Ağustos Perşembe günü Arefe günü olarak eda edilirken 1-4 Eylül tarihlerinde ise Kurban Bayramı eda edilecek.

KURBANLIK FİYATLARI NE ARTACAK MI?

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Derneği Başkanı Ahmet Yücesan: “Kurban Bayramı’na kadar fiyatlar bu haliyle devam eder. Çünkü Et ve Süt Kurumu’nun aldığı tedbirler ve ithalat kararı var. En az 45 gün bu durağanlık sürer ve fiyatlarda bir yükseliş olmaz. Şu anda üreticinin elinde yeterli stok var. Bakanlık da ‘eğer herhangi bir eksiklik olursa bizim elimizde ithalat yetkimiz var, bu yetkiyi kullanırız’ diyor. Bu yüzden kurbanlık fiyatları konusunda çok fazla sıkıntı olacağını sanmıyorum.”

Haberin Devamı

KESİMİN ŞARTLARI:

1– Kurban kesen kişi, Müslüman veya Yahudi ve Hıristiyan gibi kitabî biri olmalıdır. Sabiîler Hz. ısa Aleyhisselâm'ı kabul ettikleri için Hıristiyanlardan sayılırlar. Samirîler de Musa Aleyhisselâm'ın şeriatıyla amel ettikleri için Yahudilerden sayılırlar. Bütün bu saydıklarımızın kestikleri hayvanların etini yemek helâldir. Bunlardan başka putperest, ateşperest ve mürtedlerin (dinden dönenler) kestikleri hayvanların eti haramdır. Hiçbir kitaba inanmayan Dürzîlerin kestikleri de haramdır.

2– Harem'de avlanan hayvan kesilmemelidir. Çünkü Harem'de avlanan hayvanı kesmek ihramda olmayan kimseler için bile haramdır.

3– Kesim esnasında besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti haram olur. Ama unutarak terk ederse, haram olmaz. Besmele ile ilgili şartlar şunlardır:

Haberin Devamı

a) Besmele hâlis bir zikir olarak yapılmalıdır. Bu da Allah'ın isimlerinden birini zikretmekle olur. Bunun "Allahu Ekber", "Allahu A'zam" gibi sıfatlarla beraber veya Allah ya da Rahman gibi sıfatsız olarak zikir edilmesi arasında bir fark yoktur. Allah adını tesbih (subhanallah) veya tehlille (lâ ilâhe illallah) zikir etmek de aynı hükme tâbidir. "Allah'ım Beni Affet" anl----- gelen "Allahümmeğfirlî" diyerek Allah adını dua ile beraber zikretme hâlinde kesilen hayvanın eti helâl olmaz. Keserken "Bismillahi Allahu Ekber" demek müstehabdır.

Kesilmesi şart koşulan damarları kesip kan akıtan şeylerden herhangi biriyle kesim yapmak sahih olur. şu hâlde bıçakla kamış çubuğuyla bıçak gibi keskin kenarlı, ta ki tırnak ve diş dışındaki diğer âletlerle kesim yapmak caizdir. Diş ve tırnak vücuda bitişik olursa, onlarla kesmek caiz olmaz; ama vücuttan ayrı olursa, onlarla kesim yapılabilir. Ancak hayvana azap çektirdiklerinden dolayı kesimi bunlarla yapmakta kerahet vardır. Kör bıçakla kesim yapmak da mekruhtur.

Haberin Devamı