Gazete Vatan Logo

‘Kırbaç’ bizi teğet geçti komşuyu vurdu!

Yunanistan’da ‘Zorba’ Türkiye’de ise ‘Kırbaç’ olarak anılan tropikal fırtına, dün kısmen yön değiştirdi. Yunanistan’ın iç kesimlerini vurmaya başladı. Türkiye’ye etkisi ise sınırlı olacak. Edirne ve Çanakkale gibi iller fırtınayı hissedecek

‘Kırbaç’ bizi teğet geçti komşuyu vurdu!

Yunanistan dün ‘Zorba’ adını verdikleri tropikal fırtına ile tanıştı. Yer yer 11 metreyi bulan dalgalar ülkenin güneydoğusunda önemli hasara sebep oldu. Zorba, Güney İon bölgesinde ve Peloponez’in güneybatısında bulunan Pilos bölgesinde 9.0 bofor şiddetinde rüzgâr, şiddetli yağmur, toprak kayması ve dev dalgalarla kendini hissettirdi. Ancak Türkiye’de ‘Kırbaç’ olarak anılan fırtınanın yön değiştirmesi ülkemize olan olası etkilerini de azalttı. Önceki tahminlerde, rüzgarın Pazar sabahı Güney Ege, Kuzey Ege ve Marmara’nın batısında 60-80 kilometre hızla esmesinin ve Kıyı Ege’de de 90-120 kilometre hıza sahip şiddetli fırtına görülmesinin beklendiği ifade edilmişti. Sistemin etkileyeceği yerler olarak İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve İstanbul olarak sıralanmıştı.

Etkisi azalacak

Ancak Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun dün, Orta Akdeniz’de oluşan tropik fırtınanın yön değiştirdiğini ve Marmara’nın batısı ile Kıyı Ege’de beklenen rüzgarın şiddeti ve yağışın “bir miktar azalmasının” beklendiğini açıkladı. Türkiye’nin batı kıyılarına ulaşması beklenen fırtınanın “şiddetini kısmen azaltarak kuzeye yöneleceğinin” tahmin edildiğini belirten Coşkun, şu bilgileri verdi: Marmara’nın batısı ve Kıyı Ege’de beklenilen rüzgar şiddeti ile yağış miktarının bir miktar azalması bekleniyor. Çanakkale ve Edirne’de pazar günü rüzgar hızının 70-90 km/saat, yağış miktarının ise m2’ye 50-75 kg civarında gerçekleşeceği, ancak Ege denizinde açıklarda rüzgar hızının 100 km/saat ve üzerinde eseceği, yağışın ise metrekareye 100 kg üzerinde meydana geleceği tahmin ediliyor. Açıklamada, özellikle çiftçi, denizci, balıkçı ve bölgede yaşayanların yapılan uyarıları takip etmeyi sürdürmeleri istendi.

Haberin Devamı

Türkiye böyle hazırlandı

İTFAİYE NÖBETTE: Kasırga uyarısının yapılmasının ardından özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde bir dizi önlem alındı. İlk tahminlere göre, fırtınanın en çok etkilemesi beklenen şehir olan İzmir’de Büyükşehir Belediyesi itfaiye, İZSU, İtfaiye, Fen İşleri ve İZBETON gibi ilgili birimlerini 24 saat görev yapacak hale getirdi ve nöbetçi ekipler görevlendirileceğini açıkladı.
ACİL DURUM MASASI: İzmir Valiliği İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi’nde kriz masası oluşturuldu ve 17 maddelik önlem ve uyarı listesi hazırlandı. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına 17 maddelik önlem listesi hazırladı.
İZİNLER İPTAL EDİLDİ: Ayrıca kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına resmi yazı gönderilerek, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personelinin tüm izinleri 2 Ekim Salı gününe kadar iptal edildi.
VATANDAŞ UYARILDI: Valilik’ten yapılan açıklamada, araçların varsa garajlara, yoksa da bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzağa park edilmesi, balkon ve çatılarda sabitlenmemiş malzeme ve eşyaların güvenli hale getirilmesi ve dışarı çıkıldığında bina ve ağaçlardan uzak durulması gerektiği belirtildi.
MENFEZLER TEMİZLENDİ: Aydın’da dokuz acil müdahale noktası oluşturulurken, Balıkesir’de de mevcut yağmur suyu menfez ve ızgara kanalizasyon hatlarında taşmaların meydana gelmemesi için temizlik çalışmaları yapıldı.
DENİZE AÇILMAK YASAKLANDI: Aydın’a bağlı Kuşadası’nda da Liman Başkanlığı, 29-30 Eylül’de teknelerin denize açılmasını yasakladı.
İstanbul için risk düşük
Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nden yapılan açıklamada Marmara’da rüzgarın pazar sabahtan itibaren kuzey ve kuzeydoğu, pazartesi sabahtan itibaren de güneybatıdan saatte 50-75 kilometre hızla fırtına, zaman zaman saatte 90 kilometreyle kuvvetli fırtına şeklinde esmesinin beklendiği belirtildi. Bununla birlikte İstanbul için riskin çok büyük olmadığı ifade edildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “İstanbul ve Marmara için çok büyük riskler gözükmüyor. Marmara’nın daha çok güney kesimlerinde bu riskli hava kendini gösterecek” dedi.
En çok Biga’yı etkileyecek
İklim Bilimci Prof. Dr Murat Türkeş, şu değerlendirmelerde bulundu: Fırtına pazar öğle saatlerinde Orta Kuzey Ege, İzmir, Midilli açıklarında olacak. Pazarı pazartesiye bağlayan gece yarısı, Gökçeada, Bozcaada açıklarında yerleşiyor. Mora Yarımadası ve Orta Yunanistan’dan Ege’ye çıkacak ve oradan da önce biraz Kuzey Doğu sonra tam Kuzey Ege’ye Biga yarımadası bizim adalarda pazartesi öğlen saatlerinde de siklon tümüyle dolacak.

Haberin Devamı