Gazete Vatan Logo

Kardeşlerinden sadece birini kurtaracak!

4 yaşındaki Sümeyye ablası kadar şanslı değil

Talasemi hastası 8 yaşındaki Meryem, annesinin tüp bebek yöntemiyle hamile kaldığı kardeşinden alınacak kök hücreyle yaşama bağlanacak.

Antalya’da talasemi hastası iki kızını hayatta tutabilmek için mücadele eden 28 yaşındaki anne Gülcan Avşar, Bursa’da başlatılan yardım kampanyası ve Antalya’daki bir tüp bebek merkezinin sponsorluğuyla hamile kaldı. Yaklaşık 8 ay sonra dünyaya gelecek sağlıklı bebeğin talasemili kız kardeşlerden 8 yaşındaki Meryem’e uygun olduğu belirlendi. Ablası kadar şanslı olmayan 4 yaşındaki Sümeyye’nin hayatta kalabilmesi ise hayırseverlerin ona uzatacağı yardım eline bağlı.

Anne Gülcan Avşar’ın duyulan hikâyesinin ardından Antalya ve Bursa’daki hayırseverler harekete geçti. Bursa’da bir radyo kanalı, Avşar’ın tüp bebek yöntemiyle sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmesi için yardım kampanyası başlattı.

Bebek çok sağlıklı

Aynı anda Antalya’daki bir tüp bebek merkezi de annenin işlemlerini ücretsiz gerçekleştirme sözü verdi. Bursa’da hayırseverlerin desteğiyle toplanan para, Gülcan annenin kullanması gereken ilaçlar ve doğacak bebeğin talasemili genlerinin ayıklanması için kullanıldı. Tüp bebek merkezinde gerçekleştirilen operasyonla Gülcan Avşar, sağlıklı bir bebeğe hamile kaldı. Yapılan incelemede sadece 8 yaşındaki Meryem’e uygun olduğu tespit edildi. 4 yaşındaki Sümeyye ise ablası kadar şanslı değildi.

Gülcan Avşar, Sümeyye’nin hayata bağlanması için ya yeniden tüp bebek yöntemiyle hamile kalması ya da yurt dışı olanaklarının araştırılması gerektiğini söyledi.

Talasemi (Akdeniz Anemisi) nedir?

TALESEMİ, dünyada ve ülkemizde en sık görülen kalıtsal kan hastalığıdır. Kan hücreleri vücudun ihtiyacı olan oksijeni dokulara taşıyamamaktadır. Dokulara oksijen, kırmızı kan hücrelerimizin yüzde 90’ını oluşturan hemoglobine bağlanarak taşınmaktadır. Hemoglobi’nin yapımında yetersizlik ya da bozukluk oluşursa oksijen taşıma işini yeterince yapamaz ve doku organlarda oksijenin azalması sonucu solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği gibi belirtiler görülür.

Haberin Devamı