Gazete Vatan Logo

İşte o canlı bombanın sırrı!

Sultanahmet'teki canlı bomba saldırısı sonrası istihbarat ve güvenlik birimleri olayın nedeniyle ilgili raporlar hazırladı. Raporlarda çarpıcı tespitler var.

İstanbul Sultanahmet'de Dağıstan uyruklu kadın canlı bombanın geçekleştirdiği eylem kamuoyunu şaşırttı. En çok merak edilen bu saldırının neden gerçekleştirildiği. Olayın faili IŞİD'ın böyle bir saldırıyı neden yaptığını güvenlik birimlerinin terör uzmanları analiz etti.

RAPORLAR HAZIRLANDI

Farklı birimlerin hazırladığı analizler raporlar haline getirilip hükümete de sunuldu. Raporlarda saldırının nedenine ve bundan sonrasına ilişkin çarpıcı tespiler var.

İŞTE RAPORLARDAKİ TESPİTLER

- El Kaide saldırılarında eylem yeri zamanı ve şeklinin önemi bulunmaktadır.

- Örgüt verdiği zararın yanı sıra, özellikle sembolleri hedef alarak mesaj da verir.

- Örneğin 11 Eylül saldırısı ABD ticaretinin merkezine yapılmış, hem ticari zarar hem de ikiz kule markasına zarar verilmiştir.

- Son Fransa saldırısı, Hz Muhammed'e hakaret eden karikatürü yayınladığı için hedef olmuştur.

AYASOFYA MESAJI

- Eylem hedefinin İstanbul Sultanahmet ve burdaki polis karakolunun olmasında mesaj dikkat çekicidir.

- Sultanahmet ve Ayasofya, Turkiye'nin ve İstanbul'un en önemli turizm merkezidir.

Haberin Devamı

- Ve özellikle batılı ve Arap yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yer müze olup Türkiye'nin markasıdır.

- Sultanahmet İslam kültürünün Ayasofya Hırıstiyan kültürünün önemli simgelerindendir.

PAPA'NIN ZİYARETİNE TEPKİ

- Nitekim Türkiye'ye gelen Obama ve benzeri devlet başkanları gibi önemli misafirler bu iki mekânı da ziyaret etmektedir.

- Bu yerler İslamın ve Türkiye'nin dostluk barış içeren yönünü göstermek için simge olarak görülmektedir.

- Bu kapsamda sadece 2 ay önce Hıristiyan dünyasının lideri Papa, Sultanahmet camiini ziyaret edip dua etmiş, dünyaya mesaj iletmiştir.

- El Kaide buraya eylem yaparak açıkça dünyaya; Papa'yı ağırlayan Türkiye ve onu koruyan polise eylem yaparak mesaj vermektedir.

- Ayrıca eylem hedefinin Sultanahmet olması yanında Türkiye'de ilk defa El Kaide'nin kadın ve yabancı intihar eylemcisi kullanması da önemlidir.

ÖRGÜT TÜRKİYE'DE AKTİF MESAJI

- Türkiye'deki ilk El-Kaide eylemi olan 2003 İstanbul saldırılarından itibaren ilk yabancı intihar eylemi yapılması IŞİD'in Türkiye'deki aktifliğini ve gücünü yansıtmaktadır.

Haberin Devamı

- Irak, Çeçenistan ve Suriye gibi çatışmaların yaşandığı yerlerde daha çok kullanılan bayan eylemciye Türkiye'de başvurulması ise El- Kaide'nın Türkiye'ye bakışını göstermektedir.

DEVAMI GELEBİLİR

- El Kaide'nin geçmiş eylem tarzı (ardarda ya da eşzamanlı) ve stratejisi (korku panik yaşatmak ve mesaj vermek) dikkate alındığında Sultanahmet saldırısı mesajı vermenin yanında eylem serisi başlangıcı olabilir, benzer eylemlerin yaşanması çok muhtemeldir.

- IŞİD'in sınırımızda konuşlanmış olması nedeniyle bu dönemde Sultanahmet eylemi gibi yeni eylemlere karşı hazırlıklı olmak gerekir. (HABERLER.COM)