Gazete Vatan Logo

İşte lojistik, biyomedikal, metalurji gibi işsiz bırakmayacak bölümler

VATAN Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin’den öğrencilere önemli bir uyarı daha var ’İş veren falanca üniversitesinin diplomasına nasıl bakıyor?’ sorusu, tercihlerde bana en çok yöneltilen soru. İşverenin derdi, falanca üniversitenin mezunlarına iş sahası yaratmak değil ki. O şuna bakar aldığım eleman mı beni sırtlayıp bir yerlere götürecek, yoksa ben sırtıma yük mü alacağım. İşte, olay bu! Bence önemli olan, nereden mezun olduğunuz değil de, nasıl mezun olduğunuz!

Şu meslekleri düşünmenizi ve isteklerinize uygunsa, tercih listenizde yer vermenizi öneririm: Kontrol, sistem, metalurji ve malzeme, biyomedikal mühendislikleri yönetim ve bilişim sistemleri, uluslararası lojistik, uluslararası finans ve ticaret, enformatik, enformasyon teknolojileri, aktüerya vb. Yukarıda saydığım tüm bölümler, gerçekten piyasada çok rağbet gören bölümler. Yabancı dil bilgisi ve teknoloji okur yazarlığı ile birlikte, bu bölümlerden mezun olduktan sonra bir iş sıkıntısı çekileceğini pek sanmıyorum.

315 SÖZ 2 ile Türk Dili olmaz

UYGAR DÜZGÜNER
Ben ortak alandan sınava girdim. Aslında EA çıkışlıyım ama SÖZ2’den girdim ve 315.970 puan aldım, sıralamam ise 19934. Acaba Türk Dili ve Edebiyatı bölümü için-kontejan artışını da dikkate alırsak şansımı nasıl görüyorsunuz?

Kontenjan artımı tabii ki bir avantaj yaratacaktır, ancak bu olayın biraz fazla abartıldığını görüyorum. Kontenjan artışı, kişilere ’2 kat kazanma avantajı’ sağlamayacak puanı çok düşük olan öğrencilerin de kazanmasını sağlamayacak. Makul ölçülerde bu olayı değerlendirmek gerekiyor. Sorunuza gelince: Geçen yıl Yüzüncü Yıl Üni. (İÖ) 14.200’üncü sıradan almış. Aradaki 5 bin kişilik fark kapanıp, biz de buraya girebilir miyiz? Bir ihtimal çünkü Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri birbirini çok küçük farklarla takip ediyor ve en üst sırayla en alt sıra arasında da çok fark bulunmuyor ve bu 5 binlik fark, bana çok açık ara geliyor. Zor gibi...

185 ile ancak Açık Öğretim

GÖZDE GÜRSEL
Sözelden AOBP siz 166 AOBP li 185 puan aldım. Sizce şansım nedir?

4 yıllık ve 2 yıllık devlet üniversitelerinde şansınız yok şansınızı vakıf üniversitelerinin bu bölümlerinde deneyebilirsiniz. Vakıf üniversitelerinin kontenjanları dolmayan bölümlerini tercih edebilirsiniz. Özel yetenek sınavlarına başvurabilir, ayrıca AÖF’yi yazabilirsiniz.

Oğlunuz Bursa’yı kazanır

CEMALETTİN GÜNGÖREN

Öğrenci velisiyim ve oğlum Türkçe-matematik öğrencisi olarak, 316,085 puan(başarı sırası 31724 ) aldı. Uludağ Ünv./Bursa Uluslararası İlişkiler Bölümününe girme şansını öğrenebilir miyiz?

Oğlunuz bu bölümü kazanır oldukça ümitliyim ve herhangi bir risk görmüyorum. Bu bölümün birinci öğretimini zaten kazanır ikinci öğretimi de yazın, sonuçların açıklanacağı 20 Ağustos’a kadar rahat tatil yapın!

Psikoloji kazanamazsın sosyolojiyi dene

TUĞÇE KIRMANOĞLU

EA2 puanım 295.918, sıralamam 96.134 bin. İlk tercih olarak psikioloji, ikinci tercihime uluslararası ilişkiler yazmak istiyorum.

Psikolojide devlet üniversitelerindeki en son sıra, 14.100 ile geçen yıl Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne ait. Sizin sıranızın psikoloji bölümlerine yetmeyeceği kanısındayım. ’Sosyoloji bölümünü düşünün’ derim. Pamukkale Üni. Sosyoloji (İÖ) bölümünü kazanma olasılığınız bir hayli yüksek. Gerçi bu bölümden mezun olduğunuzda da psikoloji mezunlarından çok da farklı alanlarda çalışmayacaksınız.

332 SÖZ2 ile öğretmenlik olur

İSİMSİZ ÖĞRENCİ

328.033 puan aldım ve sıralamam 27.195. Benim hayalim Yıldız Teknik Üniversitesi mimarlıktı. Sıralamam ile YTÜ’nin geçen yılki sıralaması ne yazık ki olmuyor ama ben yine de bir ümit yazacağım. Sıralamamı yüksek üniversite puanlarından düşük üniversitesinin puanlarına doğru mu yapacağım yoksa istediğim üniversite doğrultusunda mı yapacağım?

YTÜ Mimarlık oldukça zor gözüküyor olmama ihtimali çok yüksek. Şayet tercih listenizde yer sıkıntınız yoksa, yazmanızda da bir sakınca yok aklınızda kalacağına, kağıtta kalsın! Sıralamayı puana göre değil de, sıralamaya göre yapın yani sıralaması küçük olan yerden (12.000’inci sıradan gibi...) başlayarak, yüksek olan yere doğru dizin. Birbirine yakın olan yerlerde isteğinize öncelik tanıyın. Tercihlerde bin, iki bin, üç bin gibi farkları görmezden gelin ve hangisini daha çok istiyorsanız, onu ilk sırada yazın.

205 EA ile biraz zor kazanırsın

AHMET GÜL

EA2 ham puanım 205,165. Okul puanıyla birlikte EA2 puanım 276,854 ve sıralamam 209565. İkinci öğretim olmayan maliyeyi kazanabilir miyim?

Maliye’de son sıra, 136 bin ile Uşak Ün. (İÖ)’ne ait. Kaldı ki siz, ikinci öğretim de düşünmüyorsunuz. Burası bile olmaz gündüz öğretimindeki sıra, 123 bin ile Hitit Üniversitesi’nde bitiyor. Çok ümitli değilim...

Yedi Tepe’de eğitim ücretinin yarısı burs

MERT HAMARATGİL

Yedi Tepe üniversitesi işletme bölümünü düşünüyorum. Bu sene burslar ikiye ayrılmış destek bursu ve başarı bursu diye iki seçenek eklenmiş bu burs öğrenim ücretinin ne kadarını kapsıyor ?

Destek bursu, öğretim ücretinin yüzde 50’sini kapsıyor yani siz, eğitim ücretinin yarısından muaf olacaksınız.

193 ile şansın yok

EMRE ONAY

EA2 puanım 193,725, sıralamam 077829. Acaba 4 yıllık bir fakülteye yerleşebilir miyim?

Devlet üniversitelerinde bence şansınız yok vakıf üniversitelerinde ise fazla tercih edilmeyen, kontenjanı dolmayan bölümlere aday olabilirsiniz.

İtalyan Dili’nin kontenjanı 9 öğrenci arttı

İSMAİL ŞAPÇI

Kızım bu sene YDS sınavına katıldı. 335,548 puan aldı ve sıralaması 6.558. İstediği okul İ.Ü. İtalyan Dili ve Edebiyatı. Kazanma şansı nedir?

İÜ İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümünün de kontenjanı arttı 31’den 40’a yükseldi. Bu, iyi bir artış yani bize bir miktar soluk aldıracak. Tam sınırdayız, ama çok da rahat değiliz. Ne diyelim, ’yüzde 50 şansımız var. ’Çocuğumuzun sırasıyla, girmek istediğimiz yerin sırası arasında sadece bin kişilik bir fark var. Hani, baktığınızda ufak bir fark gibi görünüyor ama DİL puan türünde bu önemli bir fark ve arası oldukça açık bir fark. Kontenjanın bir miktar artması, bizi olumlu düşünmeye itiyor ama... İnşallah olsun!

Haberin Devamı