Gazete Vatan Logo

İsrail’in kalbine ilk roket!

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları gece de devam ederken, ölü sayısı 25’e çıktı

İsrail’in kalbine ilk roket!

Hamas ise İsrail kentlerini roket yağmuruna tuttu. Son olarak 1991’de hedef olan Tel Aviv ile kutsal kent Kudüs’e de roket düştü.

İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik olarak başlattığı “Savunma Sütunu” oparesyonu dördüncü gününe girdi. İsrail uçakları dün gece de Gazze’deki hedeflere bomba yağdırırken, ölü sayısı 25’e yükseldi. Yaralı sayısının ise 300’e yaklaştığı belirtiliyor. Saldırılarda Gazze’nin güneyinde yer alan Tel Heva mahallesindeki İçişleri Bakanlığı binası isabet aldı ve tamamen yıkıldı. Hamas’ın Başbakanı İsmail Haniye’nin evinin bahçesi de isabet aldı. Refah, Han Yunus kentleri ile Gazze’nin kuzeyindeki pek çok yerleşim bölgesine de onlarca saldırı gerçekleştirildi.
İsrail’in kalbine ilk roket
İsrail fazla can kaybı vermemiş olsa da, bugüne kadar Hamas’ın roket saldırılarına maruz kalmamış en büyük kenti olan Tel Aviv ve Kudüs’te çalan sirenler büyük şok etkisi yarattı. İlk şok önceki akşam Tel Aviv’de yaşandı. Akşam saatlerinde iki roketin Tel Aviv’de denize düştüğü açıklandı. Tel Aviv dün iki roketin hedeffi oldu. Kentte alarmların çalmasıyla sokaklardaki herkes sığınaklara kaçtı. Bu gibi alarmlara pek alışık olmayan Tel Avivliler arasında büyük panik yaşandı. İsrail yönetimi de Hamas’ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları tarafından Tel Aviv’e iki füze düştüğünü doğruladı. Yetkililer, Filistinlilerin attığı füzeler sonucu herhangi bir ölü veya yaralı olmadığını açıkladı. Füzelerinin atılmasından sonra, bölge halkının endişe içinde olduğu ve sığınak tünellerine girdikleri ifade edildi. Hamas’ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları, İsrail’in saldırıları karşısında düzenlenen ‘Sicil taşı’ operasyonu çerçevesinde Tel Aviv’e füze attıklarını duyurdu.
İsrail’in kalbine ilk roket
Kudüs’te alarm

Kudüs’te ise dün akşam saatlerinde alarmlar çaldı. Sokaklar boşaltılırken, başbakanlık, meclis ve bakanlıkların da aralarında bulunduğu tüm resmi dairelerde görevliler sığınaklara indi. Daha sonra kentin dış kesimlerinde açık bir alana düşen roketin can ve mal kaybına neden olmadığı açıklandı. İzzeddin Kassam Tugayları ise İsrail Meclisi’ni hedef aldıklarını açıkladı.

Mısır Başbakanı Hişam Kandil de Filistinlilere destek için Gazze’ye gitti. Kandil, Hamas ile İsrail arasında ateşkesin sağlanması için Kahire’nin elinden geleni yapacağını söyledi.
İsrail’in kalbine ilk roket
Sığınağa saklandı

Tel Aviv’de sirenlerin çalmasıyla Savunma Bakanlığı’nda operasyonu yöneten Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Genelkurmay Başkanı Benny Gantz da güvenlik nedeniyle sığınağa indirildi. Bakanlık binası da önlem olarak boşaltıldı. Devlet Bakanı Gilad Eldan da “Netanyahu bile sığınağa kaçırıldı” dedi.

En son o vurmuştu

Tel Aviv’e düşen roketler, ülkenin en kalabalık ve en zengin kenti için alışılmış bir durum değil. Kent son olarak 1991’deki Körfez Savaşı sırasında dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’in attığı füzelerle vurulmuştu.

Oğlumun suçu neydi?

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda yaşanan can pazarının sembolü ise BBC muhabiri Cihad Mişaravi’nin 11 aylık oğlunun cansız bedenini kucaklarken çekilen bu fotoğraf oldu. Saldırıda, Meşeravi’nin dört yaşındaki oğlu Ali de ciddi olarak yaralandı. Dün oğlunu toprağa veren Meşeravi, “Oğlum neden bu şekilde öldü? Suçu neydi? 10-11 aylıktı daha, ne yaptı” diye isyan etti.

Haberin Devamı