Gazete Vatan Logo

HSYK teklifine Gül ayarı!

HSYK  teklifine   Gül ayarı!

AK Parti, HSYK teklifi üzerinde Cumhurbaşkanı Gül’ün dün görüştüğü Başbakan Erdoğan’a aktardığı görüşler doğrultusunda yeni bir çalışma yapma kararı aldı.

HSYK tartışmaları sürerken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün saat 11.00’de Köşk’e çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile haftalık olağan görüşmesini yaptı. Görüşmede, TBMM Genel Kurulu’ndaki HSYK teklifinin masaya yatırıldığı öğrenildi. Başbakan’ın Belçika’da AB temsilcileriyle gerçekleştirdiği temasları hakkında da Gül’e bilgi aktardığı ifade edildi.


Erdoğan bu görüşmenin ardından Seçim İşleri Üst Kurulu toplantısı için partisinin genel merkezine geçti. Saat 14.00’de sürpriz bir şekilde Genel Merkez’e Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da geldi. Erdoğan’ın daveti doğrultusunda gerçekleşen görüşmede Başbakan, Gül ile gerçekleştirdiği değerlendirmeler ışığında Bozdağ’a talimatlar verdi.

HSYK odaklı görüşme trafiği sürerken Meclis kulisine “AK Parti grubuna ‘Teklifin 22. maddesini geçirip bırakın’ talimatı geldi” iddiası düştü. VATAN’ın soruları üzerine bu bilgi AK Partili bazı milletvekillerince de “Talimat gelmiş 22 maddeye gelip bırakacakmışız“ diye teyit edildi. AK Partili vekiller şu bilgileri aktardı: “Torba kanun teklifinde 22. maddeden sonra HSYK ile ilgili bölüm başlıyor. Normalde haftasonu da çalışıp düzenlemeyi süratle yasalaştıracaktık. Ancak bize iletilen son bilgiye göre, HSYK ile ilgili bölümün görüşmeleri Salı gününe bırakılacak. Bu süre içinde Gül’ün itiraz ettiği, çekincelerini dile getirdiği maddelerle ilgili bir çalışma yürütülecek. Bu süreç Anayasa değişikliği için de uzlaşma arayışına sahne olabilir. Öğrendiğimize göre Cumhurbaşkanı veto edeceği bir yasanın önüne gelmesini istemiyor.”

Arınç: Durmak yok yola devam

Meclis kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis’in HSYK teklifini görüşmeye devam edeceğini söyledi. Meclis’in hafta sonu da çalışma kararı bulunduğunu hatırlatan Elitaş, “Anayasa değişikliği konusunda yeni bir gelişme olabilir mi?” sorusuna, “Biz gerekli hamlemizi yaptık ama muhalefetten daha dik durmasını bekliyoruz. Her an her şey yaparlarsa, muhalefetin samimiyetine bağlı” karşılığını verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise teklifin 22. maddesine gelip bırakılacağı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Aydın, “Şu an gündemimizde bu yok” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç teklifle ilgili sorulara, “Durmak yok, yola devam” karşılığını verirken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da teklifin görüşmelerine bugün devam edileceğini söyledi.

Haberin Devamı