Gazete Vatan Logo

Gurbet elden ‘Evet’ geldi

Referandum sürecinde gerilim yaşanan Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk seçmenlerin tercihi ‘Evet’ oldu. Almanya’dan yüzde 63, Hollanda’dan yüzde 70 ‘Evet’ oyu geldi

Gurbet elden ‘Evet’ geldi

Anayasa referandumuna yurt dışından gelen oyların büyük bölümü ‘Evet’ oldu. Referandum sürecinde Avrupa Birliği ülkelerinde ‘Evet’ çalışması yapan bakan ve milletvekillerinin engellenmesiyle gerilim çıkmış, özellikle Hollanda’da polis protesto yapan gurbetçilere sert müdahalede bulunmuştu.

Yurt dışındaki oylama, Türkiye’dekinden çok önce yapılmış ve getirilen oylar kilitli odalarda muhafaza edilmişti. Dün yurt içi oylarıyla birlikte yurt dışı oyları da sayıldı. Dün gece saat 23.55 itibarıyla sandıkların yüzde 78’inden çıkan 1 milyon 283 bin 549 geçerli oydan ‘Evet’ diyenlerin oranı yüzde 59.17, ‘Hayır’ diyenlerin oranı ise yüzde 40.83 oldu.

ABD’den ‘Hayır’

Bakanların seçim propagandasını yasaklamasıyla gündeme gelen Almanya ve Hollanda’da ‘Evet’ oyları açık ara önde çıktı. Almanya’da Evet oyları yüzde 63, Hollanda’da yüzde 70, Belçika’da ise yüzde 77 oranında ‘Evet’ oyu geldi. ABD, Kanada, KKTC Suudi Arabistan, Çin, Rusya, İsveç ve Azerbaycan’dan gelen oylarda ise ‘Hayır’ tercihi öndeydi.

Haberin Devamı