Gazete Vatan Logo

Galata Köprüsü'ndeki restoranların da içki ruhsatı yok!

Belediye, Galata Köprüsü'nün altını çarşı olarak planlamıştı. Buradaki dükkanlar halı, hediyelik eşya satacaktı. Ama kiracılar restoran işletmeyi tercih etti. Şimdi 50 işletmenin 40'ında ruhsatsız içki satılıyor

İçki satışları ile ilgili düzenlemelerin gündemde olduğu şu dönemde, İstanbul'un en önemli mekanlarından Galata Köprüsü'nde uzun yıllardır yaşanmakta olan bir gariplik de su yüzüne çıktı. Galata Köprüsü'nün altındaki restoran ve kafeteryaların bir çoğunun içki satış ruhsatı yok. Köprü'nün altındaki 50 balıkçı restoranı ve kafeteryanın sadece 10'unun içki satış ruhsatı var. Restoran sahipleri bu durumu şöyle açıklıyor.

* Haliç Restoran'ın sahibi Mehmet Bozkurt: Burayı 8 ay önce açtım. İçki satış ruhsatım olmadığı için içki satamadım. 3 ay sinek avladık. Müşteri soruyor, içki olmadığını öğrenince geri gidiyor. Yerli, turist farketmiyor. Yerli de balığın yanında içki istiyor, yabancı da. Baktım olmuyor. Ruhsatsız içki satışına başladım. Galata Köprüsü'nün bu durumunun sebebi yanlış planlama. 4 sene önce burayı çarşı olarak planlamışlar. Buradaki dükkanları da halı, oyuncakçı, hediyelik eşya dükkanı olarak planlamışlar. Ama burası restoran ve kafeterya işletmeciliğine uygun bir
yer. Dükkanların hemen hepsi restoran işletmecileri tarafından kiralandı. Bu durumdan çok rahatsız oluyoruz. Tanıtım da yapamıyoruz. Çünkü gerçek durumumuza uygun bir ruhsatımız yok. Geçen hafta belediyeden zabıtalar geldi. Durumu incelediler, resimler çektiler, 'içki satışı yapılıyor' diye zabıt tuttular. Bize buralara yeniden ruhsat düzenlemesi yapılacağını söylediler ve yeni ruhsat için başvuru formu bıraktılar.

* Yakamoz Restoran sahibi Tümer Koçoğlu: İçki satış ruhsatımız yok. Burası halıcı dükkanı olarak planlanmış. Galata Köprüsü planlanırken çoğu dükkan restoran olarak planlanmamış. Şu anda içki satış ruhsatı olan birkaç dükkan planlama esnasında restoran olarak planlanan yerler. Bunların dışındaki dükkanların içki satış ruhsatları yok. Dün Belediye Zabıtası geldi ve bize içki satış ruhsatları sorunumuza bir çözüm bulunacağını, ruhsat için yeniden başvurmamızı söyledi.

* Ara Şarküteri sahibi Cuma Çiftçi: Benim içki satış ruhsatım var. Burası zaten başından beri şarküteri olarak planlanmış. Galata Köprüsü'ndeki dükkanların sadece 10 tanesinin içki satış ruhsatı var.

AP'den ilginç yorum
İçki yasağı türbana misilleme mi?
İçki yasağı tartışmaları Avrupa basınında da sıkça yer bulmaya başladı. Tartışmalara uluslararası haber ajansı AP de katıldı. AP içki yasağını, AKP'nin başörtüsü konusunda verdiği sözü tutamamasına bağladı. Haberde "AKP üniversitede başörtüsü yasağının kaldırılacağına dair söz vermişti. Ancak bu sözü tutamadığı için hayal kırıklığı yaşandı. Bazı uzmanlar yaşanan hayal kırıklığı yüzünden AKP'nin içki yasağıyla İslami köklerini beslemeye çalıştığını düşünüyor" ifadelerine yer verdi.

İşte AP'nin içki yasağıyla ilgili yorumu: "Avrupa Birliği'ne girmek için ülkede reformlar yapılırken, içki yasağı laik Türkler arasında îslami hayata kayış olduğu kaygısına yol açtı. Erdoğan'ın partisinden belediye başkanları yeni hakları konusunda saldırganca bir tutum izliyor. Erdoğan, partisinin ülkenin laik yasalarına saygılı olduğunu söylüyor ama İslami görüşü gizlice uyguladığına dair bazı şüpheler var. Laik Türkler'in tek sıkıntısı içki yasağı değil. Hükümete bağlı enstitünün (TSE) İslami usullere uygun gıda tüketmek isteyenler için uygulamaya başlayacağı 'helal gıda' standartı, Ankara Belediyesi'nin sadece kadınlara özel yüzme havuzu açılması ve zaten etrafı camilerle çevrili bir parka cami yapılmak istenmesi yüzünden birkaç Türk İslam'ın resmi politikada giderek daha etkili olduğunu düşünmeye başladı."

Haberin Devamı