Gazete Vatan Logo

Fişleme gibi ÇED raporu!

Ordu - Giresun Çırakdamı bölgesinde yapılan HES için hazırlanan ÇED raporunda dikkat çeken ifadeler yer aldı.

Raporda bölgede yaşayanların Alevi olduğu belirtilirken "Gelenek ve göreneklerini yaşatmaktadırlar" denildi.

Ordu ve Giresun bölgesinde 2008'de yapımı başlanan Çırakdamı HES projesi için TEİAŞ tarafından Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlatıldı. Bir mühendislik firmasına hazırlatılan raporda HES'in uygun olduğu değerlendirmesi de yapılırken 144 sayfalık rapordaki bazı ifadeler dikkat çekti. Tamamen teknik bilgilerin yer aldığı raporun bir bölümünde bölge halkı değerlendirildi. Giresun ili Merkez ve Dereli ilçelerinin değerlendirildiği Raporda şu ifadelere yer verildi:

EVİ KOMŞUSUNA GÖRE YAPMAMIŞLAR

Çeşitli medeniyetlere ait tarihi zenginlik ve kültür unsurları ile dolu olan Giresun ili, tarihi açıdan olduğu kadar, kültür bakımından da ilgi çekicidir. Gerek Selçuklu ve Osmanlı döneminde, gerekse Cumhuriyet döneminde Giresun, Türk kültür hayatına önemli katkılarda bulunmuştur. Coğrafi nedenlerden dolayı yerleşim 'dağınık ev' sistemi olarak şekillenmiştir. Tarımla uğraşan toplum, elverişli bulduğu araziyi tarlaya çevirmiş, evini komşusuna göre değil tarlasına göre yerleştirmiştir. Bu durum insanların birbirleriyle sıkı bir ilişki kurmalarını engellemiştir.

GELENEKLERİNİ ŞEHİRE TAŞIYORLAR

Sonuçta; ilçeler hatta birbirine yakın köylerde yaşayan insanların şiveleri önemli farklılıklar göstermiştir. Şehirde yaşayan insanlar, köyleriyle devamlı ilişki içinde bulunduğundan, köylerde yaşatılan geleneklerin çoğu şehirlere de taşınmıştır. Yöre halkı tarafından yaşatılan örf, adet ve geleneklerin çoğu oldukça eski tarihlere dayanır. Giresun ilinde tarihi değeri bulunan yapılardan Katolik Kilisesi kütüphane olarak, Gogora Kilisesi de Müze olarak kullanılarak kamu yayarına açılmıştır. Bunun yanında Can Akengin Sanat Galerisi, Belediye Konservatuarı, Belediye Amatör Tiyatro Salonu ve İl Özel İdaresi Kültür Sitesi kentteki kültürel faaliyetlerin sergilendiği mekânlar olarak sıralanabilir. Ayrıca kentte iki adet kapalı sinema salonu ve kapalı olimpik yüzme havuzu da sosyal tesisler arasında gösterilebilir.

KÖYDE ALEVİLER VAR

Tarihi ve kültürel değerlerimiz arasında önemli bir yere sahip olan, gerekli ilginin gösterilmemesi nedeniyle Türk turizmine kazandırılamamış olan Zeytinlik Mahallesi’nin Türk turizmine kazandırılması amacıyla proje çalışmalarına başlanılmış olup, projelendirme çalışmaları en kısa bir sürede bitirilerek, Giresun ili ve ülkemiz turizmine kazandırılacaktır. Proje güzergâhının yer aldığı Dereli İlçesi, örf ve adet bakımından Giresun iline benzerlik göstermekte olup, Türkmen/Çepni boylarına has geleneksel giysiler halk tarafından özel günlerde giyilmektedir. Eski geleneklere göre Kusgun Granında Hıdırellez ve yaylacılık, yayla şenlikleri sürdürülmektedir. Yüksek bazı köylerde Çepni Aleviler yaşamakta ve gelenek ve göreneklerini yaşatmaktadırlar.

Haberin Devamı