Gazete Vatan Logo

En büyük tehlike işporta saatte!

‘Zehirli ayakkabı’dan sonra Afrikalı göçmenlerin sattıkları saatlerde sağlık açısından çok risk oluşturan metaller bulundu. İstanbul Saatçiler Odası Başkanı Güngörür, “Saatlerimiz doğrudan vücudumuza temas ediyor” dedi.

Sokaklarda özellikle Afrikalı göçmenler tarafından satılan ucuz ve kalitesiz saatlerin, son günlerde tartışma konusu olan tehlikeli kimyasal madde içeren ayakkabılardan daha çok risk oluşturabileceği belirtiliyor. İstanbul Saatçiler Esnaf Odası (İSEO) Başkanı Sedat Güngörür, sokaklarda satılan ucuz ve kalitesiz saatlerin tehlike saçtığını belirterek, bu duruma karşı önlem alınmadığını savundu. Son günlerde medyada yer alan “zehirli ayakkabı” haberlerini hatırlatan Güngörür, şöyle devam etti: “Çin üzerinden yurda sokulan ucuz ve kalitesiz ürünlerin çoğunda insan sağlına zarar veren maddeler bulunuyor. Zehirli ayakkabılar sadece gündemde olan bir ürün.

Nikel çabuk çözülüyor

Asıl tehlike; hemen hemen her sokakta satılır hale gelen ve insan sağlığını son derece tehdit eden saatlerdir. Çünkü ayakkabıyı çorap üzerine giyiyoruz. Oysa saatlerimiz doğrudan vücudumuza temas ediyor. Sokakta satılan saatlerden aldığımız numuneleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Metalurji Fakültesi’ne gönderdik. Bize gönderilen raporda, saatlerde kullanılan ve vücut ile temas eden malzemelerin ‘EN 1811’ standartlarına uygun olmadığı yer alıyordu.” Güngörür, rapora göre, nikel çözülme değerleri dikkate alındığında bu malzemelerin insan sağlığı açısından zararlı olduğunu belirterek, numunelerdeki nikel çözülme oranının standartlara göre yüksek ölçüldüğünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Çin’den getirilen ve ucuza satılan saatler için vatandaşları uyaran Güngörür, “Saatlerdeki kalitesiz metaller, terleme ve tuzlanmanın etkisiyle vücuda giriyor. Vücuda giren kimyasallar da yayılarak kansere neden oluyor” dedi.

‘100 TL’den ucuz ayakkabı almayın’

Gümrük Bakanlığı’nın denetimde incelenen ayakkabıları zehirli çıkan Arow, ürün değişimi yapmak isteyen kişilerin fatura üzerindeki kodu söyleyerek değişim ya da iade edebileceğini bildirdi. Arow yetkilileri, zehirli ayakkabıları üçüncü kişilerin piyasaya sürdüğünü de iddia etti.

Yerli markaları alın!

Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş ise içinde deri olan her ürün için vatandaşları uyardı: İnsanlar bildikleri ve emin oldukları yerli markaları almalı. Bu işin en önemli kısmı fiyat. Deri benzeri tüm ürünler sağlığı olumsuz etkiler. Bunu sadece ayakkabı olarak düşünmemek lazım. Tablet ve telefon kılıflarında kullanılan düşük kaliteli ürünler de çok riskli. Bir erkek ayakkabısının sadece maliyeti 100 lira. Bu ürünlerin o fiyatlara satılması mümkün değil..

Haberin Devamı