Gazete Vatan Logo

Emekli albay ‘Balyoz kumpası’ şüphelisi

Balyoz davasında askerlere kumpas kurduğu iddiasıyla emekli bir albay da şüpheliler arasına girdi. 1. Ordu Komutanlığı’ndaki seminerin koordinatörülüğünü yapan albayın, davada sadece ‘tanık’ olarak dinlendiği ortaya çıktı

Emekli albay ‘Balyoz kumpası’ şüphelisi

İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı tarafından yürütülen ‘Balyoz’da Kumpas’ soruşturmasında sürpriz bir detay ortaya çıktı. Askeri İstihbarat ile koordineli çalışan soruşturma savcılığı, Balyoz davasına konu olan 1. Ordu Semineri’ne katılan fakat hakkında soruşturma açılmayan isimlere yöneldi. Bu kapsamda o dönemin askerlerinin HTS kayıtları da incelendi. Yapılan bu incelemelerde, emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın 1. Ordu Komutanlığı’nda görev yapan bir albayın HTS kayıtları dikkat çekti.

Opçin’le telefon trafiği

aljazeera.com’un haberine göre; Balyoz davasına konu olan seminerin düzenlendiği dönemde görev yapan bir emekli albayın, HTS kayıtları incelemesinde, şu an yurt dışında olan gazeteci Tuncay Opçin ile telefon trafiği tespit edildi. Bu tespitin ardından savcılık Tuncay Opçin hakkında yakalama kararı çıkarttı. Soruşturma dosyasında yer alan bilgilere göre, Balyoz belgelerini haber yapan ve şu anda soruşturma kapsamındaki tek tutuklu şüpheli olan Mehmet Baransu’ya bu belgeler Tuncay Opçin tarafından verildi. Seminer kayıtlarını ve askeri planları ordu komutanlığı dışına çıkardığından şüphelenilen emekli albay hakkındaki incelemeler devam ediyor. Emekli albayın o dönemdeki görev süresince hangi evraka, hangi birimlere ve hangi odalara ulaşma yetkileri olduğu da tespit ediliyor. Banka hesapları da incelemeye alınan albayın, 1. Ordu Komutanlığı’ndaki görevinin ardından farklı birliklerde görev yaptığı, Temmuz 2015’de yani bir kaç ay önce ise emekli olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Tanık olarak dinlendi

Kumpas soruşturmasında şüpheli olan albayın adı Balyoz davasında da gündeme gelmişti. Albay, dava kapsamında tanık olarak dinlenildi. Plan semineri hazırlık aşamasında görev yaptığını belirten albay, “Seminer icrasında salonda bulundum ve sonuç raporunu yazdım” dedi. Albay, seminerde Balyoz, Suga, Çarşaf, Oraj, Sakal,Tırpan, Testere gibi eylem planlarının da görüşülmediğini ifade etmişti.

‘Ondan bugün şüpheleniyorum’

Davanın sanıklarından emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, dava dosyasında yer alan ve kendisine ait bir bloknot defteri ile ilgili, “Bu defter benim seminerde not tuttuğum bloknottur. Bu yazılar da bana aittir. Bu bloknotu ben saklamam. Seminer sonunda seminer koordinatörüne teslim ettim. Davaya hiç bulaştırılmadı, sadece tanık olarak dinlenildi” demişti. Balyoz davası, emekli orgeneral Çetin Doğan liderliğindeki bir grup askerin hükümeti devirmek için darbe planı yaptığı iddiasıyla açılmış, Taraf gazetesinde Balyoz haberlerinin yayımlanmasının ardından 2010 yılında emekli ve muvazzaf askerlerden oluşan 365 kişi yargılanmıştı. 36 kişinin de beraat ettiği davada diğer sanıklar da 16 yılla 20 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmıştı. Ardından Yüksek Mahkeme, sanıkların haklarının ihlâl edildiğini tespit etti. Bu karar üzerine yeniden yargılanan sanıklar beraat etti.

Haberin Devamı

Bilirkişilere yakalama kararı

Balyoz Davası’nda delil kabul edilen 19 CD ile ilgili eksik ve yanlı bilirkişi rapor hazırladıkları iddia edilen TÜBİTAK eski çalışanı 3 tutuksuz sanığın yargılanmalarına ise devam edildi. İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya “Görevi kötüye kullanmak” suçundan 1 yıldan 3’er yıla kadar hapisleri istenen tutuksuz sanıklar Erdem Alpaslan, Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi katılmadı. Hakim üç sanığın yurt dışında olduklarını belirterek raporlar ve bir kısım konularda sanıkların bizzat dinlenilmesi gerektiği gerekçesiyle savunmalarının alınması için ayrı ayrı haklarında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Ayrıca Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı’nın aralarında bulunduğu 6 kişinin mağdur oldukları gerekçesiyle davaya katılma talebinde bulundu. (ELİF ALTIN / VATAN İSTİHBARAT)

Haberin Devamı